Αναζωογονητικός αέρας πνέει από το περασμένο Σάββατο το απόγευμα στην παράταξη της «Ισχυρής Κεφαλονιάς», αφού σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση που έγινε στο κατάμεστο από κόσμο ΙΟΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στα Μεταξάτα, ο γνωστός διαπρεπής δικηγόρος Γιάννης Λυκούδης πήρε και επίσημα τη σκυτάλη διαδοχής από τον ιδρυτή της Αλέξανδρο Παρίση και είναι πλέον ο νέος Ηγέτης της!

Στην ομιλία του ο Γιάννης Λυκούδης αναφέρθηκε στο όραμα του και τα σχέδια του για έναν σύγχρονο ΔΗΜΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ – που είναι απαίτηση των καιρών – ενώ άσκησε δριμεία κριτική στο δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο με αναφορά στον Πλάτωνα, ειπών «Είναι οδυνηρό να σε κυβερνούν κατώτεροι»!

Στη συνέχεια, ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι το Αργοστόλι στις μέρες Θεόφιλου είναι –ειδικά σε θέματα Πολιτισμού- μία νεκρή πόλη, ότι τα έργα ανάπλασης γίνονται χωρίς διάλογο με τους επαγγελματίες, και πρόσθεσε εμφατικά ότι Πόρος, Σκάλα, Τραπεζάκι, Λουρδάς έχουν αφεθεί στη τύχη τους.

Ο κ. Λυκούδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κυκλοφοριακό -που είναι ένα οξύτατο και χρόνιο πρόβλημα στο Αργοστόλι – και πρότεινε ως λύση την δημιουργία υπόγειου γκαράζ στο χώρο του παλαιού παιδικού Νοσοκομείου.

Στη συνέχεια ακολούθησε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Λυκούδης απάντησε σε ερωτήσεις των τοπικών ΜΜΕ.

 


Γιάννης Λυκούδης: Δεν αξίζει στον τόπο ένας …κρυπτόμενος δήμαρχος!

Από το Ιόνιο Κέντρο στα Μεταξάτα ξεκίνησε κιόλας το περασμένο Σάββατο η αναπτροπή του ολιγάρχη δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου, τον οποίο κατά τη συγκέντρωση-αυνέντευξή του ο νέος ηγέτης της «Ισχυρής Κεφαλονιάς» και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Λυκούδης, του επιτέθηκε σφοδρά «στέλνοντάς τον απο ‘κει που ήρθε».

Στην ομιλία του ο Γ. Λυκούδης ανέφερε τα ακόλουθα:

Φίλες και φίλοι,

Από αυτό τον όμορφο χώρο, έναν χώρο Πολιτισμού στην πανέμορφη Λειβαθώ, η νέα Ισχυρή Κεφαλονιά ξεκινάει την προσπάθεια της για την μεγάλη ΑΝΑΤΡΟΠΗ, παρουσιάζοντας το σχέδιο και το όραμα μας για τον Δήμο Αργοστολίου.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πιο άμεσος θεσμός της πολιτείας μας, ένας θεσμός που έρχεται σε απευθείας σχέση με τους πολίτες, τους δημότες και τα καθημερινά προβλήματα τους.

 Θα έλεγα ότι είναι μια μικρή  τοπική κυβέρνηση που διαχειρίζεται τα μικρά και μεγάλα προβλήματα μας.

 Δυστυχώς όμως,  σύμφωνα με τις μετρήσεις και τις αναλύσεις ανεξάρτητων αρχών λίγοι δήμαρχοι καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αποτελεσματικά.

 Οι περισσότεροι περνούν  κάτω από τον πήχη, καθώς είναι  αναποτελεσματικοί σε έργα και υπηρεσίες και δυστυχώς πολύ αποτελεσματικοί  σε θέματα διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων. 

Δυστυχώς η Δημοτική αρχή του τόπου μας είναι μια Δημοτική αρχή που εδώ και πολύ καιρό έχει περάσει κάτω από τον πήχη. Για ποιο λόγο ;

Διότι βασίζεται σε ένα αναχρονιστικό μοντέλο διοίκησης του Δήμου, συνυφασμένο με περασμένες δεκαετίες. Είναιτο μοντέλο του Δημάρχου και μιας κλειστής ομάδας ανθρώπων, απομακρυσμένης από την κοινωνία, που συντηρεί τις πελατειακές σχέσεις.

Η Δημοτική αρχή Μιχαλάτου πριν μερικές ημέρες κατέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο ποια είναι η φιλοσοφία της για τον τρόπο διοίκησης του Δήμου, όταν ο ίδιος ο Δήμαρχος εισηγήθηκε, ως πρώτη απόφαση, να υπερδιπλασιαστεί ο μισθός του Προέδρου της ΕΔΑΚΙ, στελέχους της παράταξης του, την στιγμή που οι αυξήσεις των υπαλλήλων δεν ξεπερνούν το 8%. Όταν δε αναδείχθηκε το θέμα σχολίασε, σε ΜΜΕ της ιδιοκτησίας του βεβαίως, καθώς είναι γνωστή η θέση του με την πολυφωνία, ότι η κριτική που ασκήθηκε είναι λαϊκισμός και πως σημασία έχει ότι η Επιχείρηση κάνει την δουλειά της. Ξέχασε βεβαίως να μας πει ότι πρόκειται για μια Επιχείρηση ελλειμματική, καθώς έχει χρέη άνω των 200.000 ευρώ. Αυτή είναι η φιλοσοφία της Δημοτικής αρχής, να διαχειρίζεται το Ταμείο του Δήμου, ως δικό της Ταμείο, χωρίς να δίνει λογαριασμό, αρκεί να ικανοποιεί τους «ημέτερους».

Εμείς, είμαστε εδώ για να περάσουμε πάνω από τον πήχη.

Γιατί εμείς πιστεύουμε σε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης του Δήμου που έχει ως επίκεντρο τον ΔΗΜΟΤΗ.

Πιστεύουμε σε έναν Δήμο ανοιχτό για όλους τους πολίτες, όχι για λίγους κι εκλεκτούς. Για μας Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει συμμετοχή και διάλογος.

Σας υπενθυμίζω ότι Δήμος στην Αρχαία Ελλάδα ήταν η Συνέλευση των πολιτών, που ήταν το κυρίαρχο πολιτικό σώμα. Εμείς είμαστε ο Δήμος και συνεπώς εμείς πρέπει να συμμετέχουμε στην λήψη των αποφάσεων.

Η διαφορά στην δική μας αντίληψη διοίκησης με αυτήν της Δημοτικής αρχής Μιχαλάτου φαίνεται από τον τρόπο που υλοποιεί τα έργα ανάπλασης στην αγορά του Αργοστολίου. Χωρίς διάλογο, χωρίς ενημέρωση, χωρίς ενσυναίσθηση για τους επαγγελματίες και τις οικογένειες τους και τις δυσμενείς συνέπειες στις επιχειρήσεις τους. Με την λογική «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», κλεισμένοι στα γραφεία τους διοικούν τον Δήμο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την γνώμη των πολιτών.

Εμείς, φίλες και φίλοι, πιστεύουμε πολύ στην αλληλεγγύη και στην κοινωνική συνοχή. Ο Δήμος έχει ως πρωταρχική υποχρέωση του την προστασία των αδύναμων και για αυτόν τον λόγο είναι απολύτως κρίσιμη η ενίσχυση όλων των κοινωνικών δομών του Δήμου μας. Όπως σας είπα και προηγουμένως επίκεντρο του δικού μας μοντέλου διοίκησης είναι ο ΔΗΜΟΤΗΣ και δη οι αδύναμοι συμπολίτες μας.

Ένας Δήμος το έτος 2024, πρέπει να είναι σύγχρονος και ψηφιακός. Ο μηχανισμός του Δήμου  οφείλει να  εκσυγχρονιστεί, ναπροχωρήσειμπροστά, να  δημιουργήσουμε έναν “έξυπνο” Δήμο προς όφελος των δημοτών, που θα έχουν πρόσβαση όλοι. Ένα Δήμο που δε θα χρειάζεται ο δημότης να επισκέπτεται τις υπηρεσίες για να λάβει το οποιοδήποτε έγγραφο.

 Ένας ψηφιακός δήμος που θα καταγράφει όλες τις δραστηριότητες, ακόμα και την εκτέλεση του προϋπολογισμού και των αναθέσεων μεγάλων έργων, έτσι ώστε να μπορεί ο δημότης να ελέγξει την Διοίκηση. 

Και βεβαίως ο Δήμος θα πρέπει να λειτουργεί με πλήρη οικονομική διαφάνεια και λογοδοσία. Είναι αδιανόητο να μην γνωρίζει ο πολίτης ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου, καθώς μετά από 5 χρόνια διοίκησης από τον κ. Μιχαλάτο ποτέ δεν λογοδότησε. Παραχώρησε μία και μοναδική Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στην αρχή της θητείας του, υποσχόμενος ότι θα δίνει συνεντεύξεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα και έκτοτε εξαφανίστηκε.

Όταν δε προ 2 μηνών, στα πλαίσια της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας ζητήσαμε να λάβουμε πληροφορίες για την ΔΕΥΑΚ, βρήκε την ευκαιρία να διακόψει την συνεδρίαση και παρά τον Νόμο δεν την επανάφερε ποτέ. Στα συνεχή δημοσιεύματα δε δικών του ανθρώπων για κακοδιαχείριση στην Εταιρεία δεν απαντά και κρύβεται. Δεν αισθάνεται καν την ανάγκη 7 μήνες μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης οφειλής 11 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ να εξηγήσει τι έχει συμβεί. Να απαντήσει στις κατηγορίες για διαγραφή δεκάδων χιλιάδων οφειλών κατά την προεκλογική περίοδο. Να είστε σίγουροι όμως φίλοι μου ότι οι απαντήσεις θα δοθούν.

Φίλες και φίλοι. Ο τόπος μας δεν χρειάζεται έναν τέτοιο Δήμαρχο. Χρειάζεται έναν Δήμαρχο που να λογοδοτεί και να απαντά στους πολίτες. Να ακούει τα προβλήματα τους με σεβασμό και να προσπαθεί να δίνει λύσεις.Χρειάζεται ένα Δήμαρχο που να σέβεται μέχρι και το τελευταίο ευρώ των δημοτών.Σε αυτό είμαι ΑΠΟΛΥΤΟΣ. Αν ο κόσμος τιμήσει την Ισχυρή Κεφαλονιά και μας εμπιστευτεί την Διοίκηση του Δήμου δε θα επιτρέψω να δημιουργηθεί η παραμικρή υποψία κακοδιαχείρισης, αλλά ούτε και εύνοιας των φίλων μας. Οι δεκάδες απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς και φίλους δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, όπως συμβαίνει στην ΔΕΥΑΚ αλλά και σε άλλα νομικά πρόσωπα, θα εκλείψουν. Όλοι οι επαγγελματίες θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις προμήθειες του Δήμου. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει, υπάρχουν τρόποι να ενημερώνονται άμεσα οι προμηθευτές για τις ανάγκες του Δήμου, να καταθέτουν τις προσφορές τους και να επιλέγεται η καλύτερη. Οι απευθείας αναθέσεις fasttrackτης Δημοτικής αρχής Μιχαλάτουπου σε μία εβδομάδα έχει κατατεθεί η προσφορά, έχει γίνει δεκτή, έχει εκτελεστεί το έργο και έχει πληρωθεί, πάντα από τα «δικά μας παιδιά», θα εκλείψουν.

Ο Δήμος μας όμως χρειάζεται και έναν Δήμαρχο διεκδικητικό και εξωστρεφή. Να παλεύει όχι μόνο για όσα είναι αρμοδιότητας του Δήμου, αλλά και για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας. Για την νοσοκομειακή περίθαλψη, για τα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά μας, για το περιβάλλον.

Να εκπροσωπεί το Δήμο σε ημερίδες και συνέδρια, για να ακουστεί η φωνή του Δήμου μας. Να συνεργάζεται με τους άλλους Δημάρχους του νησιού και όχι να αναλίσκεται σε «κοκορομαχίες». Επίσης να  συνεργάζεται με τους συμπολίτες μας που ζουν εκτός του νησιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με τους συλλόγους μας, τις αδελφότητες. Οι μισοί Κεφαλλονίτες ζουν εκτός του νησιού και το αγαπούν περισσότερο ίσως από εμάς που ζούμε. Είναι ένα τεράστιο ανεκμετάλλευτο κεφάλαιο για τον τόπο μας. Αναμένουν έναν Δήμαρχο που θα τους τείνει το χέρι. Αυτός ο Δήμαρχος σίγουρα δεν είναι ο κ. Μιχαλάτος. 

Φίλες και φίλοι, το κέντρο του Δήμου μας είναι το Αργοστόλι μας. Μια πόλη που κάποτε ήταν ζωντανή χειμώνα – καλοκαίρι και σήμερα κοντεύει να γίνει μια πόλη – φάντασμα το χειμώνα. Η συζήτηση για το θέμα αυτό γίνεται όλο και πιο έντονη. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για να συναποφασίσουμε τι πόλη θέλουμε. Να την επανασχεδιάσουμε και να παρέμβουμε σε αυτή προκειμένου και γίνει ανθρώπινη και φιλική για τους κατοίκους της. Και βεβαίως να βρούμε άμεσες λύσεις για το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει το Αργοστόλι, την έλλειψη χώρων στάθμευσης.

Διαβάζω στα ΜΜΕ του κ. Μιχαλάτου ότι θέλει να ελευθερώσει τους κοινόχρηστους χώρους και ότι τάχα εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Αυτό είναι μεγάλο ψέμα. Εμείς θέλουμε να μπει τάξη στην πόλη και να γνωρίζει ο κάθε πολίτης και ο κάθε επαγγελματίας τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Φοβάμαι όμως ότι δε μπορεί ο κ. Μιχαλάτος να βάλει τάξη γιατί έχει χάσει «την έξωθεν καλή μαρτυρία». Για να βάλεις τάξη θα πρέπει όλοι να έχουν πειστεί ότι θα επιβάλλεις την ισονομία και δε θα ευνοήσεις μερικούς έναντι άλλων. Δυστυχώς για τον κ. Μιχαλάτο αλλά και για την πόλη μας κανείς δεν πιστεύει ότι ο συγκεκριμένος δήμαρχος θα το πράξει. Αν θέλει να τον πιστέψουν οι πολίτες ας αρχίσει την εφαρμογή των Νόμων από τους συνεργάτες του.

Διάλεξα τον συγκεκριμένο χώρο για να ξεκινήσω την νέα προσπάθεια μας για να σηματοδοτήσω δύο πράγματα. Πρώτον με την επιλογή ενός χώρου εκτός Αργοστολιού την μεγάλη σημασία που δίνουμε στην Περιφέρεια του Δήμου μας. Μια περιφέρεια που, παρά τις υποσχέσεις, έχει εγκαταλειφθεί. Τα όμορφα χωριά μας  είναι παραμελημένα και τα μεγάλα έργα ανάπλασης, όπως αυτά των παραλιακών μετώπων του Πόρου, της Σκάλας και των Λουρδάτων είναι καταχωνιασμένα σε ένα συρτάρι. Η πρώτη εικόνα του επισκέπτη μόλις βγαίνει από το πλοίο στον Πόρο είναι πραγματικά απογοητευτική. Η Λειβαθώ μας περιμένει απεγνωσμένα τα αναπτυξιακά έργα που υποσχέθηκε η Δημοτική αρχή Μιχαλάτου. Όσοι ήρθατε εδώ περάσατε από το άλσος της Λακήθρας, που με τυμπανοκρουσίες η Δημοτική αρχή είχε αναγγείλει ότι θα το δώσει σε ιδιώτη για να το μεταμορφώσει. Είδατε την κατάσταση του. Αυτή η εικόνα δεν αρμόζει στον τόπο μας και πρέπει να την αλλάξουμε ΑΜΕΣΑ.

Το δεύτερο πράγμα που ήθελα να σηματοδοτήσω με την επιλογή του χώρου, που βρισκόμαστε σήμερα, ενός χώρου πολιτισμού, είναι η μεγάλη σημασία που δίνουμε στον πολιτισμό. Για εμάς Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προς τα πίσω σε αυτό τον τομέα. Από την πολιτιστική άνθιση της περιόδου διοίκησης της Ισχυρής Κεφαλονιάς έχουμε πέσει σε μια διαρκή «πολιτιστική χειμερία νάρκη». Θέλουμε και θα διαμορφώσουμε ένα πολύ φιλόδοξο πολιτιστικό πρόγραμμα, έχοντας συμπαραστάτες μας σημαντικούς ανθρώπους του Πολιτισμού. Ο στόχος είναι να ενισχύσουμε του πολιτιστικούς φορείς, τις μπάντες και τις χορωδίες προκειμένου να έχουμε δράσεις πολιτισμού σε όλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Το μεγάλο όραμα μας είναι δημιουργήσουμε ένα κέντρο πολιτισμού στο Αργοστόλι, που θα περιλαμβάνει, πέρα από το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Σκλάβου, που έχει καταντήσει το γεφύρι της Άρτας και ελπίζουμε σύντομα νατελειώσει, το Λαογραφικό Μουσείο που πρέπει να μεταφερθεί σε έναν μεγαλύτερο χώρο και Πινακοθήκη. Αυτό το κέντρο Πολιτισμού φιλοδοξούμε να είναι η παρακαταθήκη που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές. Με αυτό τον τρόπο θα βάλουμε τον τόπο μας στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας.

Το ερώτημα βεβαίως που θα μου θέσετε είναι πως θα γίνουν όλα αυτά. Η απάντηση είναι απλή. Θα ανοιχτούμε στην κοινωνία. Θα συζητήσουμε με τους απλούς πολίτες και τους φορείς για να συνδιαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα που θα καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας μας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις τοπικές κοινωνίες.

Για αυτό τον λόγο θα δημιουργήσουμε 4 ομάδες εργασίας, μία για την διαφάνεια και την αξιοκρατία, μία για την καθημερινότητα του πολίτη, μία για τα αναπτυξιακά έργα και μία για την κοινωνική αλληλεγγύη και την στήριξη των αδυνάτων, την κοινωνική πολιτική.

Μέσα από τις ομάδες εργασίας διευρύνουμε τους ορίζοντες μας με την κοινωνία και συνδιαμορφώνουμε το νέο μας πρόγραμμα.  Ιδίως θα ήθελα να καλέσω τους νέους να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, υπενθυμίζοντας την ρήση του μεγάλου αρχαίου φιλόσοφου Πλάτωνα ότι μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι να σε κυβερνούν κατώτεροι σου.

Φίλες και φίλοι η Ισχυρή Κεφαλονιά θέλει να δημιουργήσει ένα άλλο μοντέλο διοίκησης, με άλλο ήθος και ύφος, που θα βασίζεται στη συμμετοχή των πολιτών. Η νέα Ισχυρή Κεφαλονιά είναι εδώ, για όλους τους δημότες, με λόγο, με όραμα και με πράξεις  υπέρ των δημοτών.  

Ελάτε μαζί μας, το όμορφο ταξίδι μας μόλις τώρα αρχίζει!!! 

Ο επικεφαλής της «Ισχυρής Κεφαλονιάς» Γιάννης Λυκοδης κατά την ομιλία του στο «Ιόνιο Κέντρο Πολιτισμού». Πίσω του ο τ. κεφαλληνιάρχης Αλέξανδρος Παρίσης