Μήνυμα της Νομαρχιακής Επιτροπή ΠΑΣΟΚ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Το μήνυμα της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κεφαλονιάς και Ιθάκης για την Εργατική Πρωτομαγιά αναφέρει:

Η θέση των εργαζομένων στην χώρα μας επιδεινώθηκε την 5ετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν είναι μόνο η μείωση του εισοδήματός τους ελέω φορολογίας και απουσίας ουσιαστικών μέτρων στήριξης του οικογενειακού εισοδήματος των μισθωτών, αλλά και η σημαντική αύξηση του δείκτη εισοδηματικών ανισοτήτων σε ποσοστά πολύ κοντά σε αυτά της περιόδου της κρίσης. Περίπου ένας στους τρεις νέους είναι άνεργοι, ενώ στις ηλικίες 25 – 29 καταγράφονται από τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνια ανέργων, στα οποία η Ελλάδα κατέχει άλλωστε και μια ακόμα θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά.

Οι εργαζόμενοι όμως την περασμένη 5ετία, μετά τις απώλειες που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων, απώλεσαν το σημαντικό προστατευτικό δίκτυ ενίσχυσης της διαπραγματευτικής του θέσης, το Νόμο Πλαίσιο 1264/82. Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα οπισθοχώρησης σε σχέση με τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές και τις απαιτήσεις που παρουσιάζει η εποχή των διαρκών κρίσεων. Τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ν.Δ. είναι ορατά, στην απόλυτη ευελιξία, στους χαμηλούς μισθούς, στον εξοβελισμό του κοινωνικού διαλόγου, στην απόλυτη ευελιξία των ωραρίων, στην εργασιακή εβδομάδα, στις απλήρωτες υπερωρίες και στη διαρκή κατάσταση επαγρύπνησης των εργαζομένων. Είναι αυτή, η εργασιακή πραγματικότητα που απομακρύνει τους νέους από την χώρα και δημιουργεί μια ασφυκτική πραγματικότητα για μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπήρξε το μοναδικό πολιτικό κόμμα που κατάφερε να επιτύχει την ποιοτική αναβάθμιση της εργασίας όλων των μισθωτών στην χώρα, μέσα από ευρύτερες συναινέσεις και με συνολικές πολιτικές μακράς πνοής. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αυτό που θα καταφέρει και πάλι μέσα από το συνολικό πρόγραμμά του για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας να κάνει την μεγάλη Αλλαγή και πάλι δυνατή. Θα βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των εργαζομένων για δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, για δίκαιες αμοιβές, για την προοπτική στη νέα γενιά.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!