ΤΟΥ ‘ΡΘΕ ΤΑΜΠΛΑΣ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ «Η»

Ο Θεόφιλος …ομολογεί το σκάνδαλο!

  • Για τη μη νομιμότητα της Παιδικής Χαράς στο Κλειστό Γυμναστήριο 
  • Απάντηση της εφημερίδας μας στην «απάντηση» του …μαλαγάνα

Α-ΠΟ-ΚΛΕΙ-Ε-ΤΑΙ ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος να έλαβε γνώση στην «Απάντηση σε ανακριβή δημοσιεύματα σχετικά με την παιδική χαρά στο Κλειστό «Αντώνης Τρίτσης»!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ένας νοήμων άνθρωπος ο οποίος τυγχάνει να είναι ο δήμαρχος Αργοστολίου να έχει γνώση της εν λόγω απάντησης που φέρει την υπογραφή …«Από το Γραφείο Δημάρχου Αργοστολίου»!

Και εξηγούμαστε:

1ον. Βασική αρχή στα θέματα δημοσιότητας: Η απάντηση σε ένα δημοσίευμα δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από το ίδιο το δημοσίευμα. Στην αντίθετη περίπτωση είναι δείγμα άγχους και φωνάζει πως είναι …ΑΝΑΛΗΘΗΣ! Το συγκεκριμένο δημοσίευμα του «Η» είναι μόλις 472 λέξεων και η απάντηση του Θεόφιλου (Από το Γραφείο του για να ακριβολογούμε…) είναι …μεγαλύτερη κατά 120 λέξεις!!!

2ον. Και να έλεγε κάτι σοβαρό και που να πείθει; «Άρες-μάρες κουκουνάρες»! «Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»!!! «Απάντηση» σε εισαγωγικά, που απευθύνεται σε μη νοήμονα άτομα και εξηγούμαστε:

Τι αποκαλύψαμε στο πρωτοσέλιδο της περασμένης Τρίτης;

Α) Ότι «στην μελέτη του έργου «Παρεμβάσεις Στρατηγικής Ανάπλασης Δήμου Αργοστολίου» (στο οποίο περιλαμβάνεται σύμφωνα με τον δήμαρχο και η συγκεκριμένη Παιδική Χαρά) εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου στις 8/5/2023.

Πουθενά και σε κανένα σημείο της 70σέλιδης μελέτης δεν υπάρχει αναφορά για κατασκευή Παιδικής Χαράς στο πλαίσιο του έργου, όπως ισχυρίζεται τώρα ο δήμαρχος!»

Και ποια είναι απάντηση του δήμαρχου;

Ο Θεόφιλος είναι συνυφασμένος με τα σκάνδαλα και τώρα ομολογεί και ο ίδιος με …έμμεση «απάντηση» στον «Η», γιατί δεν έχει τα κότσια να αναφέρει επώνυμα την εφημερίδα μας. Μια ζωή …μαλαγανιές!

Ότι «προβλέπεται ήδη από το στάδιο της Προμελέτης του έργου», όταν η προμελέτη του έργου ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ στα επίσημα έγγραφα της εργολαβίας, αλλά, όπως είναι φυσικό και λογικό, περιλαμβάνεται η μελέτη του έργου. Επιπλέον αυτού …ΟΧΙ ΣΕ ΜΙΑ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΔΥΟ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ έγκρισης της (της προμελέτης) από την Οικονομική Επιτροπή ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ αυτό που ισχυρίζεται ο Θεόφιλος!!!

Και συγκεκριμένα:

  • ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ δεν γίνεται στην 111/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 3/5/2022 (ΑΔΑ: 9ΩΖΛ46ΜΓΤΤ-ΝΘΗ) με θέμα «Αποδοχή της προχωρημένης Προμελέτης με τίτλο: “Παρεμβάσεις Στρατηγικής Ανάπλασης Δήμου Αργοστολίου” και, μάλιστα στη Θέση 14 αυτής που επικαλείται ο δήμαρχος, αυτό που αναφέρεται στην επίσημη Απόφαση είναι: «Θέση 14: Περιβάλλον Κοινόχρηστος Χώρος Κλειστού Γυμναστηρίου -Οικ. Τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς «Αντώνη Τρίτση – Ε.Ο. Αργοστολίου-Σάμης», με καμία αναφορά σε Παιδική Χαρά!
  • Επιπλέον ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ δεν γίνεται στη μεταγενέστερη Απόφαση 190/2022 της Οικονομικής Επιτροπής, στις 6/7/2022 (ΑΔΑ: 6ΛΠΔ46ΜΓΤΤ-Ι8Π) με θέμα «Έγκριση Προμελέτης με τίτλο ”Παρεμβάσεις Στρατηγικής Ανάπλασης Δήμου Αργοστολίου’’ και των τευχών δημοπράτησης, τμήματος της υπ’αριθμ. 13/29-4-2022 προμελέτης με ομώνυμο τίτλο»), όπως και στη Θέση 14!
  • Επιπλέον των προηγουμένων στοιχείων ΚΑΙ στην 84/8-5- 2023 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (ΑΔΑ:6ΤΛ946ΜΓΤΤ-ΗΜΘ) με θέμα «Έγκριση μελέτης και των τευχών δημοπράτησης διαδικασία, επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ» στην 70σέλιδη απόφαση, βάση της οποίας έγινε η δημοπρασία, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ.

3ον. Ακόμα και να ήταν νόμιμοι και αληθείς οι ισχυρισμοί του Θεόφιλου, στη σύμβαση με τον ανάδοχο η οποία και αποτελεί το βασικό και κύριο έγγραφο της ανάθεσης του έργου, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ!

4ον. Για πρώτη φορά στην 7χρονη θητεία του, ο Θεόφιλος στέλνει δελτίο Τύπου με ένα …«κάρο» έγγραφα, προφανώς γιατί ζορίζεται, αλλά όλα …«για τα μάτια του Κόσμου» και αυτό γιατί αυτά τα «αποδεικτικά» έγγραφα …ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με το σκάνδαλο της κατασκευής, αλλά με την λειτουργία και μόνο της Παιδικής Χαράς, για την οποία (λειτουργία) δεν ασχολήθηκε καθόλου και σε κανένα σημείο του δημοσιεύματος ο «Η»!

Και με την ευκαιρία: Το έργο «Παρεμβάσεις Στρατηγικής Ανάπλασης Δήμου Αργοστολίου», στο οποίο περιλαμβάνεται κατά τον δήμαρχο και η Παιδική Χαρά στο Κλειστό Γυμναστήριο, έχει παραληφθεί από τον Δήμο με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, για να δίνεται σε λειτουργία; Και αν ναι, γιατί δεν δίνεται στην δημοσιότητα η σχετική Απόφαση παραλαβής;

Και 5ον. Ακόμα και να είναι αληθείς όλοι οι ισχυρισμοί στην «απάντηση» του Θεόφιλου, υπάρχει μία λεπτομέρεια στο δημοσίευμά του «Η», την οποία ο λαλίστατος δήμαρχος διά του Γραφείου …ούτε καν δεν ακουμπάει. Και συγκεκριμένα, στο σημείο 3 και τελευταίο του δημοσιεύματος αναφέραμε:

«Τόσο στη μελέτη, όσο και τη σύμβαση του έργου (άρθρο 2) ρητά αναφέρεται ότι «οι παρεμβάσεις για την πόλη του Αργοστολίου θα γίνουν σε εφαρμογή του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου (ΦΕΚ 934Δ’/07-10-1986)». Όμως σε ΚΑΝΕΝΑ μα κανένα σημείο του συγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου δεν γίνεται αναφορά για δημιουργία παιδικής χαράς στον περιβάλλοντα χώρο γύρω από το Κλειστό Γυμναστήριο «Αντώνης Τρίτσης».

Γιατί κύριε δήμαρχε, δεν ακουμπήσατε καν αυτή την καταγγελία στην λαλίστατη «απάντησή» σας;

Γιατί απλούστατα, σύμφωνα με το νόμο, ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ στην πόλη του Αργοστολίου ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΕΣ με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και τα οριζόμενα στο ΦΕΚ 934Δ’/07-10-1986, στα οποία ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης!

Τελικά, έχει απόλυτα δίκιο ο Γιάννης Λυκούδης, όταν με αφορμή το έτερον σκάνδαλο των τελευταίων ημερών, αυτό της εγκατάλειψης του γηπέδου των Τζαννάτων, έγραψε ότι «Οι δικαιολογίες με σκουλήκια προκαλούν γέλιο», έτσι και τώρα οι δικαιολογίες περί «συντάκτη του δημοσιεύματος που έχει προ πολλού συνταξιοδοτηθεί, όχι μόνο από την αλήθεια, αλλά και από την ζώσα και πολυσύνθετη νομοθεσία» προκαλούν κάτι περισσότερο από γέλιο, που δεν είναι άλλο από θλίψη για την κατάντια του δημάρχου της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς, αφού αποδεικνύεται, όχι μόνο πολύ λίγος, αλλά και γελοίος, όταν του φταίει για όλα όσα συμβαίνουν στο Δήμο …«ο ταχυδρόμος και όχι το γράμμα»!

Κλείνοντας, θα επανέλθουμε στον επίλογο του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της 5ης Μαΐου με μεγαλύτερη έμφαση, λόγω της ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ-ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ εκ μέρους του δημάρχου Μιχαλάτου, της ΜΗ ΝΟΜΙΜΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ του έργου της Παιδικής Χαράς στον περιβάλλοντα χώρο, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Αντώνης Τρίτσης»:

«Η ερώτηση απευθύνεται προς κάθε αρμόδια υπηρεσία όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφερειακή Ένωση Κεφαλληνίας & Ιθάκης (η οποία έδωσε έγκριση για την Παιδική Χαρά), αλλά και τις Αρχές της Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Εσωτερικών:

Έχει ελεγχθεί η νομιμότητα της κατασκευής και της εκταμίευσης του αντίστοιχου ποσού (από τους Ευρωπαϊκούς Πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης μάλιστα) για την κατασκευή και έχουν αποδοθεί οι ευθύνες κακοδιαχείρισης των δημοσίων πόρων και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης;».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Επειδή ο Μιχαλάτος, ως δήμαρχος δίνει …μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αν και φωνάζει πως ζει παρέα με …φαντάσματα, θα τον ρωτήσουμε δημόσια: Γιατί ταυτόχρονα ως ιδιοκτήτης τοπικών Μέσων Ενημέρωσης αυτοδιαψεύδεται για τον ισχυρισμό του περί αντιμετώπισης «με σοβαρότητα κάθε δημόσιας κριτικής», όταν έχει αποκλείσει «δια ροπάλου» τον «Η» και δημοσιεύει αντιδεοντολογικά …μόνο τις απαντήσεις του και όχι τα δημοσιεύματα;

Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ «Η»


Η «ΑΠΑΝΤΗΣΗ» ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Αρες, μάρες, κουκουνάρες κι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε!

Θ. Μιχαλάτος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                 

ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ                                                              

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ             

Γραφείο Δημάρχου

Αργοστόλι, 6/5/2026

Απάντηση σε ανακριβή δημοσιεύματα σχετικά με την παιδική χαρά στον περιβάλλοντα χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου «Αντώνης Τρίτσης»

 Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην κατασκευή παιδικής χαράς στον περιβάλλοντα χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου «Αντώνης Τρίτσης», ο Δήμος Αργοστολίου οφείλει να αποκαταστήσει την πραγματικότητα, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία από τα εγκεκριμένα τεύχη και τις μελέτες του έργου.

Τα εν λόγω δημοσιεύματα εμφανίζουν την παιδική χαρά ως δήθεν μη προβλεπόμενη παρέμβαση ή ως στοιχείο που προέκυψε εκ των υστέρων.

Ο ισχυρισμός αυτός είναι απολύτως ανακριβής.

Η παιδική χαρά στον περιβάλλοντα χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου, προβλέπεται ήδη από το στάδιο της Προμελέτης του έργου «Παρεμβάσεις Στρατηγικής Ανάπλασης Δήμου Αργοστολίου».

Στα τεύχη της Προμελέτης περιλαμβάνεται ρητά η «Θέση 14: Κάτοψη Περιβάλλοντος Χώρου Κλειστού Γυμναστηρίου», καθώς και αντίστοιχη τομή του περιβάλλοντος χώρου. Η Τεχνική Έκθεση της Προμελέτης (Συνημμένο αρχείο «Τεχνική Έκθεση Προμελέτη» Σελ. 17), αναφέρει, ότι στον συγκεκριμένο χώρο διαμορφώνεται πάρκο, στο ανατολικό τμήμα του οποίου φιλοξενείται μεικτή παιδική χαρά.

Επιπλέον, η Προμελέτη δεν περιορίζεται σε γενική ή αόριστη αναφορά, αλλά περιγράφει βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της παιδικής χαράς, όπως χυτό δάπεδο ασφαλείας, ζώνες ασφαλείας γύρω από τα όργανα, καθιστικά για τους συνοδούς, περίφραξη και όργανα παιδικής χαράς ενδεικτικού τύπου LAPPSET ή ισοδύναμου.

Αντίστοιχα, στον προϋπολογισμό του έργου περιλαμβάνονται ειδικά άρθρα για δάπεδα ασφαλείας και για όργανα παιδικής χαράς.

Ειδικότερα, προβλέπεται άρθρο για δάπεδα ασφαλείας για ύψος πτώσης έως 2,25 m, καθώς και ξεχωριστά άρθρα για τον εξοπλισμό παιδικής χαράς.

Στη συνέχεια, η πρόβλεψη αυτή εξειδικεύθηκε στην τεχνική προσφορά / οριστική μελέτη του οικονομικού φορέα και αποτυπώθηκε στη μελέτη εφαρμογής.

Και στα δύο αυτά μεταγενέστερα στάδια, η παιδική χαρά διατηρείται ως μεικτή παιδική χαρά, με χυτό δάπεδο ασφαλείας, περίφραξη, καθιστικά και συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Συνεπώς, ο ισχυρισμός ότι η παιδική χαρά δεν περιλαμβανόταν στο έργο ή ότι εντάχθηκε αυθαίρετα εκ των υστέρων δεν ανταποκρίνεται στα στοιχεία των εγκεκριμένων τευχών.

Η αναφορά αποκλειστικά στο κείμενο της σύμβασης/συμφωνητικού είναι αποσπασματική, καθώς το συμφωνητικό δεν αποτελεί πλήρη τεχνική περιγραφή του έργου και δεν αναπαράγει αναλυτικά κάθε επιμέρους παρέμβαση, θέση, σχέδιο ή είδος εξοπλισμού.

Άλλωστε, το ίδιο το συμφωνητικό παραπέμπει στα συμβατικά τεύχη της εργολαβίας και στα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης. Το αντικείμενο του έργου προκύπτει από το σύνολο των συμβατικών τευχών και μελετών. Από αυτά προκύπτει με σαφήνεια ότι η παιδική χαρά προβλεπόταν ήδη από το στάδιο της Προμελέτης, εξειδικεύθηκε στην τεχνική προσφορά / οριστική μελέτη και στη μελέτη εφαρμογής και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του εγκεκριμένου έργου.

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι η παιδική χαρά δεν αποδόθηκε σε χρήση αυθαίρετα ή χωρίς έλεγχο. Πριν από την απόδοσή της στο κοινό, τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου, πιστοποίησης και αδειοδότησης, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την ασφαλή λειτουργία παιδικών χαρών. Η χρήση της επιτράπηκε μόνο μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών και τη διαπίστωση της καταλληλότητας και ασφάλειας της εγκατάστασης.

Ο Δήμος Αργοστολίου αντιμετωπίζει με σοβαρότητα κάθε δημόσια κριτική. Ωστόσο, η κριτική οφείλει να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε εσφαλμένες αναγνώσεις και ερμηνείες εγγράφων (π.χ. σύμβαση) που αποδεικνύουν ότι ο συντάκτης του δημοσιεύματος, έχει προ πολλού συνταξιοδοτηθεί, όχι μόνο από την αλήθεια, αλλά και από την ζώσα και πολυσύνθετη νομοθεσία.

Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να υλοποιεί έργα αναβάθμισης του δημόσιου χώρου με διαφάνεια, τεκμηρίωση και σεβασμό στις ανάγκες των πολιτών, των οικογενειών και των παιδιών.

Όλα τα σχετικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των εγκεκριμένων τευχών, των μελετών και των αποσπασμάτων που τεκμηριώνουν τα ανωτέρω, επισυνάπτονται στο παρόν Δελτίο Τύπου, προκειμένου να είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για πλήρη και διαφανή ενημέρωση.

Ο Δήμος Αργοστολίου δεν απαντά με εντυπώσεις, αλλά με στοιχεία.

 Από το Γραφείο Δημάρχου Αργοστολίου