Στο πόδι βρίσκονται τα Κεφαλονίτικα Σωματείαα της Αμερικής, με επικεφαλής την Παγκόσμια Oμοσπονδία, και ζητάνε, με επιστολή τους από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, την επιλογή του πατέρα Νικόλαου Χαρτουλιάρη για τον Επισκοπικό θρόνο της Κεφαλονιάς, εν όψει της εκλογής του νέου Ιεράρχη την προσεχή Παρασκευή 9 Oκτωβρίου.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι ομογενείς συμπατριώτες μας διαβεβαιώνουν τον Αρχιεπίσκοπο ότι «δεν υπάρχει Κεφαλονίτης, που να μη θέλει Κεφαλλήνα Ιεράρχη για Μητροπολίτη του».

Και στηρίζοντας τον πατέρα Νικόλαο αναφέρονται σε δημοσίευμα ιστοσελίδας ότι δήθεν ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε για δεσπότη μη Κεφαλλήνα (Σ.Σ.: Εννοούν τον αρχιμανδρίτη Δημήτριο Αργυρό, από τα Γιάννενα).

Η επιστολή έχει ως εξής:

1η Oκτωβρίου, 2015
Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμον και. τη Διαρκή Ιερά Συνοδό της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ι. Γενναδίου 14,115 21 ΑΘήναι
2107272202-210
contact@eccteste.gr
hofysynod@ecelesra.gr

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Ιερώνυμε, Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες,

Oι κάτωθι αντιπρόσωποι φορέων Κεφαλλήνωντης διασποράς, με την από 17ης Σεπτεμβρίου επιστολή μας καταθέσαμε προς την υμετέρα Αγιότητα την διακαή επιθυμία των απανταχού Κεφαλλήνων να επιλεγεί για τη Μητρόπολή μας Κεφαλληνιακης καταγωγής ιεράρχης.

Με αφορμή κάποιο δημοσίευμα στο δικτυακό τύπο,

(e-kefalonia.net/αυτός-είναι-ο-εκλεκτός-του-αρχιεπισκ/), ότι δήθεν αποφασίσατε να προτείνετε στην Ιερά Σύνοδο για Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, «μη Κεφαλλήνα ιεράρχη, ώστε να αποφευχθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τοπικίσιικα προβλήματα» και «δεν είναι λίγοι αυτοί ακόμη και μέσα στην Κεφαλονιά που πιστεύουν πως η εκλογή ενός κληρικού εκτός νησιού να είναι η καλύτερη λύση», αναγκαζόμαστε δια της παρούσης να σας διαβεβαιώσουμε, ότι δεν υπάρχει Κεφαλονίτης εντός ή εκτός Κεφαλληνίας που να μή θέλει ΚεΦαλλήνα Ιεπάρχη για Μητροπολίτη του. Oι αιτιάσεις του σχετικού δημοσιεύματος στερούνται οποισδήποτε σχέσης με την πραγματικότητα και προφανώς εκπορεύονται από ταπεινά κίνητρα.

Το εγνωσμένον δε κύρος και το δικιμασμένον ήθος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Νικολάου Χαρτουλιάρη αποτελούν εγγύηση ότι κανενός είδους τοπικίστικες διαμάχες δεν θα αμαυρώσουν την ποιμαντορία του-

O Πανοσιολογιώτατος, σαν γέννημα θρέμα Κεφαλονιτης που πολλές δεκαετίες ανέπτυξε την επιστημονική και επαγγελματική του δράση μακρυά από το αγαπημένο του νησί, θα επανέλθει με μιά και μοναδική φλογερή επιθυμία, να προσφέρει στον τόπο του, υπηρεσίες, φιλανθρωπική φροντίδα, χριστιανική καθοδήγηση, αδελφική αγάπη.

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Ιερώνυμε, Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες, τον πατέρα Νικόλαο τον γνωρίσαμε μέσα από το σε πολλόυς άγνωστο θεάρεστο χριστιανικό και φιλάνθρωπον έργον του, στο οποίον πάντα θα είμαστε συνεργάτες και υποστηρικτές, σας παρακαλούμε να μας δώσετε την εθκαιρία αυτή τη συνεργασία να τη συνεχίσουμε στα πλαίσια της Ιεράς Μητροπόλεως του αγαπημένου μας νησιού.

Με μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό,

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακήσιων «Oδυσσεύς»

Διονύσιος Βλάχος, Πρόεδρος, Tel. 001917-7Ό3-5085

Ιόνιος Πολιτιστική ομοσπονδία Αμερικής

Νικόλαος Μϊΐάρδης, Πρόεδρος Tel. 001347-6783267

Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης

Ανδρέας Λάτος, Πρόεδρος Tel.001914-309-5233

Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Καναδά «Αίνος»

Απόστολος Αγγούριας, Πρόεδρος Tel. 001514-947-0375

Κεφαλληνιακός Σύλλογος «Cephalos», Norfo-lk, Virginia

Παναγής Καπογιαννάτος Tel. 001757-613-2044

Cephalonian & Ithaci-an Society of Delaware Valley

ΑλέκοςΦλωράτος, Πρόεδρος Tel. 001610-9999-797

«Kefalos», Florida

Διονύσιος Βλάχος, Πρόεδρος Tel 001917-709-5085

Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχου και Γερασίμου, Green-port, New York

Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Γεράσιμος Μπάλλας Tel 001516-381-4376