Μετά από δίκη που έγινε στην Πάτρα και διήρκησε 16 ημέρες, επήλθε δικαίωση σε α’ βαθμό των ιδιοκτητών και κατοίκων των χωριών Φαρακλάτων και Φραγκάτων για την πολυθρύλητη καταπάτηση των περιουσιών τους.

Ειδικότερα, στη δίκη που άρχισε στις 9 Ιουνίου και τελείωσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό οι συναυτουργοί της απάτης, ένας ιδιώτης/καταπατητής σε κάθειρξη 14 ετών, ένας Τοπογράφος – Μηχανικός της ανάδοχης Εταιρείας Κτηματογράφησης σε κάθειρξη 5 ετών, και μία συμβόλαιογράφος σε κάθειρξη 5 ετών.

Η δικαστική εξέλιξη αυτή έρχεται να δικαιώσει περίπου εκατό «καταπατημένους ιδιοκτήτες» αγροτεμαχίων στην περιοχή Φαρακλάτων και στα όρια των Φραγκάτων, οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες τους, αφού οι εμπλεκόμενοι καταδικασθέντες κατέστησαν το Εθνικό Κτηματολόγιο από θεσμό Κτηματογράφησης σε εργαλείο καταπάτησης.

Το θέμα αυτό της μεγάλης καταπάτησης, που αναστάτωσε την κοινωνία μας από το 2004, έφθασε στη Βουλή των Ελλήνων το 2006 και αντιμετωπίστηκε θεσμικά. Με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων του Εθνικού Κτηματολογίου και του OΚΧΕ (Oργανισμού Κτηματογράφησης και Χαρτογράφησης Ελλάδος) καθώς και με Απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επαναλήφθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Β’ Ανάρτηση του χωριού Φαρακλάτων προς αποκατάσταση των θιγμένων ιδιοκτητών.

Έτσι, μετά την διοικητική δικαίωση επήλθε, σε πρώτο βαθμό, και η δικαστική δικαίωση των «καταπατημένων πολιτών» και περιφρουρείται ο θεσμός του Εθνικού Κτηματολογίου, του μεγαλύτερου έργου της νεότερης Ελλάδας.

Oι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

dikaiosini themis dikastirio