«Τούτη η Δημoτική Αρχή θα διοικεί την Κεφαλονιά, όχι μόνο μέχρι το 2019, αλλά μέχρι το 2024. Τότε προτίθεμαι να αποχωρήσω από το Δήμο».

Αυτό τόνισε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, απευθυνόμενος στον κ. Νίκο Γκισκίνη, κατά τη συζήτηση του θέματος της έγκρισης του Απολογισμού-Ισολογισμού και των Αποτελεσμάτων χρήσης έτους 2014 του Δήμου.

O κ. Παρίσης μάλιστα ανέφερε ότι «επειδή είμαι πολύ καλός διαχειριστής, και το έχω αποδείξει αυτό, αφού όσα έχω πεί μέχρι τώρα δεν έχω πέσει ούτε μία φορά έξω, δεν έχω σκοπό να αφήσω το Δήμο».

Μάλιστα σε σχόλιο που ακούστηκε από δ.σ. σχετικά με την ηλικία του, ο δήμαρχος απάντησε: «Η μάνα μου έφθασε 100 χρονών. Εκεί θα φθάσω και γώ, άρα μην ανησυχείτε».

• «O Δήμος δεν έχει δώσει το ποσόν των  200.000 Ευρώ περίπου στα Διλινάτα για την περίοδο 2010-2013 από τα ανταποδοτικά ποσά για την λειτουργία των Αιολικών Πάρκων στην περιοχή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Αυτό κατήγγειλε χθες ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Διλινάτων κ. Αναστάσιος Τζωρτζάτος στο Δημοτικό Συμβούλιο, με στοιχεία από Υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου, προκαλώντας το «άνοιγμα» ενός θέματος που οι Υπηρεσίες του Δήμου φάνηκε ότι είχαν «αποκοιμήσει», ενώ ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, όπως ο ίδιος ομολόγησε, δεν γνώριζε καθόλου. O δήμαρχος μάλιστα είπε ως απάντηση στο θέμα που έθεσε ο κ. Τζωρτζάτος, ότι το πληροφορήθηκε μόλις χθες το πρωϊ από τον ίδιον κατά την επίσκεψή του στο γραφείο του, ενώ αμέσως ζήτησε από τον προϊστάμενο της Oικονομικής Υπηρεσίας να «ψάξει» να βρεί τι γίνεται και τι προβλέπεται γι’ αυτό.

O δ.σ. κ. Βασίλης Ρουχωτάς για το θέμα πρότεινε να συσταθεί μία Τεχνοκρατική Επιτροπή από το Δ.Σ. και να ελέγξει τους ιδιοκτήτες των Αιολικών Πάρκων αν έχουν καταβάλλει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις σο Δήμο και στις δικαιούχες Κοινότητες.

Επιπλέον, ο κ. Τζωρτζάτος ενημέρωσε το Σώμα ότι μετά από έρευνα που έκανε για το που βρίσκεται η υπόθεση, πληροφορήθηκε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει συστήσει Εξεταστική Επιτροπή για την αποκατάσταση του θέματος, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει νομικά και δικαστικά την διεκδιίκηση των οικονομικών ανταποδοτικών από τα Αιολικά Πάρκα. Μάλιστα, η διαδικασία αυτή θα ακολουθηθεί απ’ όλες τις Αποκεντρωμένες της Χώρες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: O κ. Τζωρτζάτος, «άνοιξε» ένα μεγάλο θέμα, που αφορά σχεδόν όλα τα ορεινά χωριά της Κεφαλονιάς που έχουν «στηθεί» Αιολικά Πάρκα, όπως στη θέση «Μανολάτη-Ξερολίμπα» Διλινάτων, «Αγία Δυνατή» Πύλαρο και «Ημεροβίγλι», τα οποία τροφοδοτούν το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας συνολικά με 80 MW ηλεκτρικής ισχύος περίπου, όταν οι ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια και σε περίοδο αιχμής (Αύγουστος) ανέρχονται σε 60 με 65MW.

• Στη συζήτηση για τα πεπραγμένα του Δήμου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ κ. Αγγελος Κωνσταντάκης είπε ότι το χρέος που κληρονόμησε η ΚΕΔΗΚΕ από τους πρώην Δήμους ανέρχεται στα 2.000.000 Ευρώ και πρόσθεσε ότι «σκάνε αγωγές» από τους επιχειρηματίες για τα χρέη αυτά.

• Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του «Η».