Κάλεσμα για βοήθεια στους πρόσφυγες απ’ το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο

Η μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων με προέλευση τη Συρία και άλλες χώρες προς την Ευρώπη, δεν είναι ούτε τυχαίο φαινόμενο ούτε μία συνηθισμένη μεταναστευτική ροή. Είναι το επώδυνο αποτέλεσμα καταστροφικών πολέμων που έχουν βυθίσει την κοινωνία στην οποία ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι σε ένα κύκλο βίας και φρίκης, καταδικάζοντάς τους σε έναν βίο κυριολεκτικά αβίωτο. Για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνονται αποκλειστικά οι κυβερνήσεις των εμπόλεμων χωρών αλλά και αρκετών από τις χώρες στις οποίες καταφεύγουν οι πληθυσμοί. Αρκετές από τις χώρες υποδοχής δηλαδή, είναι σε μεγάλο βαθμό συνυπεύθυνες για την τραγωδία της προσφυγιάς.

Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τι είναι πρόσφυγας, τι μετανάστης και τι “λαθρομετανάστης”, όροι πραγματικοί ή τεχνητοί, γύρω από τους οποίους δημιουργείται σκόπιμα σύγχυση. Oι πρόσφυγες δεν φεύγουν από τον τόπο τους για να αναζητήσουν αλλού μια καλύτερη ζωή, αλλά για να αποφύγουν τον θάνατο. Όπως πολύ σωστά λέγεται «κανείς δεν διακινδυνεύει την ζωή του παιδιού του βάζοντάς το σε μια βάρκα, εκτός αν ξέρει ότι η θάλασσα είναι πιο ασφαλής απ’ την στεριά». Όσοι δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν, μαστίζονται από τις συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις, και βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε αντιμαχόμενα μέτωπα. Πολλοί απ’ όσους φεύγουν σκοτώνονται καθ’ οδόν από τις κακουχίες και κυρίως από την επικινδυνότητα του ταξιδιού, που κι αυτό ακόμα είναι αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης.

Από την Ελλάδα που είναι το νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διέρχεται αναγκαστικά η πλειοψηφία των προσφύγων. Εικόνες εξαθλίωσης και φρίκης, εικόνες πνιγμένων παιδιών μας κυκλώνουν. Δεν χρειάζεται κανείς να γνωρίζει λεπτομερώς τα πολιτικο-οικονομικά παιχνίδια που παίζονται πάνω στις ζωές αυτών των ανθρώπων, για να καταλάβει ότι αυτό που υφίστανται είναι πέρα για πέρα άδικο.

Βοηθάμε όσο μπορούμε τους συνανθρώπους μας που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα και μέσω των Βαλκανίων να βρεθούν σε κατάσταση ασφάλειας για εκείνους και τις οικογένειές τους. Στο πλαίσιο αυτό και συνυπολογίζοντας ότι ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν πολλά παιδιά, καλούμε όποιον έχει την διάθεση και τη δυνατότητα να συνεισφέρει.

Συγκεντρώνουμε:

Τρόφιμα, είδη προσωπικής υγειινής, κ.ά.
Παιδικά γάλατα (σκόνη), Παιδικές τροφές (βαζάκια), Κονσέρβες, Λάδι, Μακαρόνια, Ρύζι, Τοματοχυμούς, Αλάτι, Τσάι, Ζάχαρη, Φρυγανιές, Κρουασάν, Μπισκότα, Πλαστικά πιάτα και ποτήρια, Χαρτί υγείας και κουζίνας, Πάνες, Σερβιέτες, Πάνες, Μωρομάντηλα, Σαπούνια, Σαμπουάν, Αφρόλουτρα, Oδοντόκρεμες, Oδοντόβουρτσες, Μπιμπερό, Πιπίλες, Σακούλες σκουπιδιών, Πλαστικά πιάτα, ποτήρια, και πιρούνια, Σκεύη φαγητού αλουμινίου με καπάκι, Καθαριστικά χώρου, Χαρτί Α4, Ξυλομπογιές
Ιατρικό υλικό

Παυσίπονα: Depon, Panadol, Brufen, Voltaren, Norgesic, Nurofen , Depon (σιρόπι για παιδιά), Ponstan (σιρόπι για παιδιά)

Αντισταμινικά: Xozal, Aerius, Atarax, Ζιρτεκ και τα αντίστοιχα σιρόπια για παιδιά

Κορτιζόνες: Solu-cortef, Solu-medrol (ενέσιμα), Medrol

Αντιβιώσεις: Augmentin, Zinadol, Klaricid (και τα αντίστοιχα σιρόπια για παιδιά)

Κρέμες: Fenistil, Fusicort, Fusidin, Soducream, Mometasone, Daktarin, Bepanthol

Spray: Aerolin, Hexalen (πολλά)

Μάτια: Tobrex, Tobrabex, Φυσιολογικός ορός

Γαστρεντερικό: Omeprazol, Losec, Zantac, Primperan, imodium

Αλλα είδη φαρμακείου: Betadin, οινόπνευμα, γάζες, επίδεσμοι, πιεσόμετρο (ένα φτάνει), οξυζενέ, αυτοκόλλητες γάζες, hansaplast, φυσιολογικός ορός μεγάλος, θερμόμετρο, γάντια μιας χρήσης.

Διάφορα είδη

Κουβέρτες, Sleeping bag, Υποστρώματα, Στρώματα ράντζων, Βραστήρες, Αδιάβροχα, Καινούρια εσώρουχα (γυναικεία & παιδικά), Αθλητικά παπούτσια για παιδιά και ενήλικες σε όλα τα νούμερα, Κάλτσες. Παρακαλούμε όχι άλλα είδη ρουχισμού, όχι νωπά τρόφιμα και τρόφιμα που περιέχουν χοιρινό.

Μέρες & ώρες λειτουργίας:

Σπίτι του Δασκάλου, Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου

Δευτέρα 12/10/15, 10:00πμ-1:00μμ
Τρίτη 13/10/15, 10:00πμ-1:00μμ και 5:00-9:00μμ
Τετάρτη 14/10/15, 10:00πμ-1:00μμ
Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο

www.e-traverso.gr