Τώρα που ο Καλλικράτης δημιούργησε ένα καθεστώς πλήρους υποχρηματοδότησης, μόνη διέξοδος είναι ο Τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή.

Oμως επειδή επενδύσεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα, πρέπει να περάσουμε στη φθηνή βελτίωση συνθηκών παραμονής των τουριστών μας και μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο εμπλουτισμός των παραλιών μας με άμμο θαλάσσης.

Αυτό τονίζει με ανοιχτή επιστολή του προς την τοπική ηγεσία ο τ. δήμαρχος και τ. πρόεδρος του Λ. Ταμείου Μανώλης Βαλέτας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αγαπητοί κυρία Θεοπεφτάτου και κύριοι Γαλιατσάτε Θόδωρε, Δρακουλόγκωνα Παναγή, Παρίση Αλέκο, Λυκούδη Διονύση, Γαλιατσάτε Σπύρο.

Oπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο παλαιός Δήμος Σάμης είχε την εκμετάλλευση των Σπηλαίων της περιοχής Σάμης και από αυτά τα ιδιαίτερα σημαντικά έσοδα μπορούσε να κατασκευάζει διάφορα έργα που είχαν σχέση με την αναβάθμιση της προβληματικής αυτής περιοχής, π.χ. ιδία συμμετοχή σε βιολογικό καθαρισμό Σάμης κ.λπ.

Δυστυχώς ο Καλλικράτης δημιούργησε ένα καθεστώς πλήρους υποχρηματοδότησης για την περιοχή μας, με αποτέλεσμα την σίγουρη ερήμωση όλου του τέως Δήμου Σάμης.

Μόνη διέξοδος είναι ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή. Επειδή όμως δεν φαίνονται στον ορίζοντα επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού, θα πρέπει βραχυπρόθεσμα να στραφούμε στην βελτίωση των συνθηκών διαμονής των τουριστών μας με διάφορους τρόπους και κατ’ επέκταση και στην υπόλοιπη Κεφαλονιά.

Μιά χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο εμπλουτισμός των παραλιών μας με άμμο θαλάσσης, όπου χρειάζεται. Παράδειγμα η παραλία της Σάμης-Αντισάμου, Πόρου, Αγίας Ευφημίας, Φανάρι Αργοστολίου, Γραδάκια, Αμμες κ.λπ.
Αμμος υπάρχει άφθονη στο εκτελούμενο έργο Διαπλάτυνση Διαύλου Λευκάδος, ένα έργο που γίνεται αυτή τη στιγμή με χρήματα του ΕΣΠΑ.

Χρειάζονται βέβαια ορισμένα χρήματα για την μεταφορά της άμμου, η απόσταση όμως που είναι μόλις 30 μίλια, επιτρέπει την φθηνή μεταφορά με πλοίο.

Oσο για τις απαιτούμενες άδειες, καλό θα είναι να γνωρίζεται ότι οι Κεφαλονίτες ήταν αυτοί που κάποτε έσπευσαν σε βοήθεια των Λευκαδιτών όταν πολιορκούντο πότε από τους Τούρκους και πότε από τον Αλί Πασά. Επίσης κάθε φορά που τους καλούσαν για βοήθεια οι Λευκαδίτες έφερναν μαζί τους και χιλιάδες κορμούς ελάτων από τον Αίνο για την ενίσχυση των οχυροματικών έργων του φρουρίου της Λευκάδος.

Τώρα θέλουμε και εμείς τη βοήθειά τους σε αυτό το αίτημα -και πρόβλημα άμμου δεν υπάρχει μιά και είναι πολύ μεγάλη η υπάρχουσα ποσότητα- μιας και πολλοί από τους τουρίστες-πελάτες μας κάνουν μικτά διακοπές σε Λευκάδα και Κεφαλονιά. Επίσης οι διαμένοντες στις μεγάλες μαρίνες της Λευκάδας και της Βασιλικής θα μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους στις αναβαθμισμένες παραλίες της Κεφαλονιάς.

Θα πρέπει επίσης να έχετε διαπιστώσει ότι η Κεφαλονιά στερείται από παραλίες για οικογενειάρχες κοντά στους οικισμούς. Πολύ εύκολα μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους οι κάτοικοι Αργοστολίου, Σάμης, Πόρου κ.λπ.

Oσο για την υποτιθέμενη άρνηση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, αυτή δεν υφίσταται, μιά και θα αυξηθούν τα έσοδα από την εκμετάλλευση των παραλιών (ξαπλώστρες) όταν μεγαλώσει και ο εκμεταλλεύσιμος χώρος.

Ενέργειες που πρέπει να γίνουν κατά τη γνώμη μου:

Α. Εκτακτο Δ.Σ. με συμμετοχή Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Β. Αμεση σύνταξη μελέτης για την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Γ. Συνεργασία με Λευκάδα.

Δ. Συνεργασία με Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου.

Ε. Ερευνα αγοράς για κόστος μεταφοράς με πλοίο.

Στ. Ερευνα αγοράς για μεταφορά άμμου από λιμάνι σε παραλία (θα διατεθούν και τα μηχανήματα Δήμου-Περιφέρειας).

Σε περίπτωση που δεν προλαβαίνουμε για φέτος, μπορούμε να αποθηκεύσουμε την άμμο και να την πάρουμε αργότερα.

Θέλω ακόμη να επισημάνω, ότι ο εμπλουτισμός της παραλίας είναι μία μέθοδος που είναι σε εφαρμογή σε όλες της παραλίες της Αττικής.

Εχω ενημερώσει και προφορικά τους περισσότερους από εσάς και πολύτιμα στοιχεία μου έδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Βαλλιανάτος.

Μανόλης Βαλέτας
τ. Δήμαρχος Σάμης
τ. Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου

Η πανέμορφη παραλία της Αντίσαμου
Η πανέμορφη παραλία της Αντίσαμου