Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα, υποδέχθηκε χθες το πρωϊ η Κεφαλονιά το νέο της Δεσπότη, τον Μητροπολίτη κ. Δημήτριο Αργυρό, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.

Το νέο μας Μητροπολίτη χθες το πρωϊ στον Πόρο, υποδέχθηκε μόλις αποβιβάστηκαν από το πλοίο “Ζάκυνθος Ι”, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, Μητροπολίτες που βρίσκονταν από προχθές στην Κεφαλονιά για την ενθρόνισή του, ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης, πλήθος κόσμου, μαθητές από τα Σχολεία της περιοχής, ενώ χαρμόσυνα παιάνιζε η Φιλαρμονική “Θέμος Αμούργης”.

Αμέσως μετά, η πομπή που συνόδευε τον κ. Δημήτριο ξεκίνησε για το Αργοστόλι, ενώ, μετά από επιθυμία του ίδιου, καθ’ όλη την διαδρομή, σταμάταγε για να χαιρετίσει τον κόσμο, που σε όλα τα χωριά είχε βγεί στο δρόμο για να υποδεχθεί το νέο μας Δεσπότη.

Dimitra vinietaO κ. Δημήτριος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο μετέβη στην Πλατεία Αργοστολίου, όπου τον υποδέχθηκε ο Τοποτηρητής της Ι. Μητρόπολης κ. Γερμανός, Μητροπολίτες απ’ όλη την Ελλάδα, ο Ιερός Κλήρος της Μητρόπολης και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές του τόπου. Στην υποδοχή συμμετείχαν τα Σχολεία του Αργοστολίου, η Ναυτική Σχολή, Σύλλογοι, η Φιλαρμονική της ΚΕΔΗΚΕ «Διονύσιος Λαυράγκας», το Λύκειο Ελληνίδων, εκπρόσωποι Φορέων και πλήθος κόσμου, μεσα σε πανηγυρικό κλίμα.
Στο βήμα της εξέδρας, τον κ. Δημήτριο προσφώνησε ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, ως πρώτος πολίτης του Νησιού μας, προσφέροντάς του με ιδιαίτερη συγκίνηση ένα χρυσό μητροπολιτικό Σταυρό, ως δώρο υποδοχής.

Στη συνέχεια, ο νέος Μητροπολίτης, αφού χαιρέτισε τον κόσμο που παραβρέθηκε στην Πλατεία, μετέβη εν πομπή και μέσω Λιθοστρώτου στο Μητροπολιτικό Ναό για την τελετή της ενθρόνισης, με τον κόσμο και τους ιερείς να φωνάζουν “ΑΞΙOΣ” και χειροκροτώντας το νέο μας Δεσπότη, ενώ απ’ όπου περνούσε τον έραναν με άνθη.

Στο Μητροπολιτικό Ναό, τον κ. Δημήτριο υποδέχθηκε ο αρχιμανδρίτης και γραμματέας της Μητρόπολης π. Φώτης Καβαλλιεράτος.

Η “παράδοση” του θρόνου της Εκκλησίας μας έγινε από τον Τοποτηρητή κ. Γερμανό, ο οποίος με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στους Μακαριστούς Μητροπολίτες μας Σπυρίδωνα και Γεράσιμο λέγοντας ότι “η Μητρόπολη Κεφαλληνίας και οι Χριστιανοί της ευρίσκοντο μέχρι σήμερα σε μεγάλη θλίψη και στεναχωρία, διότι έχασαν τον επί τριάκοντα χρόνια Αρχιερατικό διακονίσαντα αυτήν αείμνηστο κυρό Σπυρίδωνα, αλλά και διότι το δικό τους παιδί, ο Κεφαλλήνας Μακαριστός Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γεράσιμος, δεν επρόλαβε να ενθρονισθεί στον Επισκοπό Θρόνο της Κεφαλληνίας, έμεινε μόνον στις πονεμένες τους καρδιές. Oμως Σεβασμιώτας Αγιε Κεφαλληνίας, αυτή η λύπη τους σήμερα μεταβλήθηκε σε μεγάλη χαρά. Πρώτον, γιατί η Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος με προεξάρχοντα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμον, εξέλεξε εσένα, τον καταγώμενο εκ των Ιονίων Νήσων, τη Λευκάδα, ως νέο Μητροπολίτη τους και δεύτερον γιατί σήμερα ενθρονίζεσαι στον Επισκοπικό Θρόνο της Κεφαλληνίας και ασφαλώς σύντομα θα ενθρονισθείς και στις καρδιές των Κεφαλλήνων”.

O κ. Γερμανός “παρουσίασε” το νέο μας Μητροπολίτη, ο οποίος, όπως είπε, είναι ένας έμπειρος πανεπιστημιακός καθηγητής, ιδιαίτερα αγαπητός σε μεγάλο αριθμό κληρικών, και “έρχεται στην Κεφαλονιά ως πνευματικός πατέρας και φύλακας άγγελος πάντων των κατοίκων της Νήσου και των απανταχού Κεφαλλήνων. Ερχεται ως αδελφός και φίλος των νεωτέρων, ως στηριγμός των μεγαλυτέρων, έρχεται ως μπροστάρης πρωταθλητής της αρετής, της προόδου και της προκοπής, ώστε, πάντες οι κάτοικοι της Νήσου και οι απανταχού Κεφαλλήνες, να ζήσουν χαρούμενα και ευτυχισμένα”.

Ο κ. Γερμανός, απευθυνόμενος στον κ. Δημήτριο, είπε:  “Oι Αρχοντες, ο κλήρος, ο λαός και οι μοναχοί της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας είναι ευσεβείς άνθρωποι. Εχουν διδαχθεί την χριστιανική πίστη από τον Απόστολο Παύλο, που ως γνωστόν έζησε εδώ στην Κεφαλονιά, τη δε χριστιανική ζωή από τον Oσιο Γεράσιμο και πάντας τους Κεφαλλήνας Αγίους. Επομένως σέβονται και τιμούν τον Επίσκοπό τους και υπακούν σ’ αυτόν. Ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, σου τους παραδίδω σήμερα και σου έυχομαι μακροχρόνιον, πολύκαρπον και καλήκαρπον Αρχιερατικήν Διακονίαν. ΑΞΙOΣ”.

Στον Μητροπολίτη μας χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Λέρου κ. Παϊσιος (εκ Ληξουρίου), ως εκπρόσωπος του Oικομενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Τιράννων κ. Αναστάσιου Γιαννουλάτου (εκ Κεφαλληνίας), ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, η βουλευτής κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο βουλευτής Λευκάδας κ. Θανάσης Καββαδάς και ο π. Νεκτάριος Κόντος ως εκπρόσωπος της Εκλλησιαστικής Ακαδημίας “Βελλάς”, στην οποία δίδασκε επί σειρά ετών ο νέος μας Μητροπολίτης.

Το κ. Δημήτριο προσφώνησε και καλοσώρισε στην Μητρόπολή μας ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας π. Σπυρίδων Πετεινάτος, ο οποίος του παρέδωσε τιμητικά και συμβολικά μία ποιμενική ράβδο.

Στη συνέχεια ο κ. Δημήτριος, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τους Αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου για την εμπιστοσύνη και τιμή που επέδειξαν στο πρόσωπο επιλέγοντάς τον να “αναλάβει” τον Επισκοπικό Θρόνο της Κεφαλληνίας , τον Τοποτηρητή κ. Ηλεία για τις υπηρεσίες που προσέφερε κατά την διάρκεια της πολύμηνης τοποτηρητίας του στην Μητρόπολή μας, στον Ιερό Κλήρο και λαό της Νήσου, τον Μητροπολίτη Λέρου κ. Παϊσιο εκπρόσωπο του Oικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, τον Μητροπολίτη Αργυροκάστυρου κ. Δημήτριο εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Τιράννων κ. Αναστάσιο, τους Αρχιερείς από όλη την Ελλάδα που παραβρέθηκαν στην ενθρόνισή του.

O κ. Δημήτριος, απευθυνόμενος στους Κεφαλλήνες της Νήσου, αλλά και όπου Γης, μεταξύ άλλων, είπε: “Με αγάπη, στοργή και υπευθυνότητα και ειλικρίνεια της στιγμής αυτής, της μεγάλης και επίσημης εισόδου μου στην Κεφαλονιά και της έναρξης της Διακονίας μου, δεν επιτρέπει λόγους πολλούς, εγκαυχήσεις ή υποσχέσεις και μεγαλεπίβολα προγράμματα σκοπούντα κατά κανόνα των ρηχών εντυπωσιασμών. Θα είμαι ο πιστός, ο άγρυπνος φύλακας Επίσκοπος της Νήσου, θα πορεύομαι με πραότης καρδίας, με ταπεινά φρονήματα και σεμνό βίο, πρώτος στην διακονίαν και έσχατος στην διεκδίκηση τιμών. Την ενότητα, την ομόνοια, την ειρήνη, την αλληλεγγύη, την αδελφοσύνη και την εμπιστοσύνη μεταξύ εμένα και εσάς θα διδάσκω, θα νουθετώ και θα παρακαλώ για αυτά κάθε μέρα. Η πρόοδος, η προκοπή και η ανάπτυξη του πνευματικού, του κοινωνικού και πολιτιστικού βίου της Νήσου θα είναι μέλλημά καθημερινό και για αυτό θα φροντίζω εσαεί. Με πατρική και αδελφική αγάπη χαιρετίζω και απευθύνομαι προς τον Ιερό Κλήρο, Ιερείς και Διακόνους, ευλογώντας αυτούς και τις οικογένειές τους, προς τις Μοναχές και Μοναχούς διαβεβαιώνοντάς τους όλους ότι θα συνεργάζομαι μαζί τους, με έναν έναν ξεχωριστά”.

O κ. Δημήτριος απήθυνε χαιρετισμό και ευχαριστίες προς όλους τους Πολιτικούς Αρχοντες της Κεφαλονιάς και των εκπροσώπων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τους Διοικητές των Στρατιωτικών Αρχών του Τόπου, τους Διευθυντές και Λειτουργούς των Εκπαιδευτηρίων και Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τους εκπροσώπους όλων των Υπηρεσιών, των Συλλόγων και Φορέων, των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Εκκλησιαστική Χορωδία και τον μαέστρο κ. Αγαθάγγλεο Γεωργακάτο για την συμμετοχή τους στην τελετή ενθρόνισής του. Επίσης θερμά ευχαρίστησε τον Ιερό Κλήρο της Εκκλησίας, τους δημοτικούς υπαλλήλους, αλλά και όσους συμμετείχαν στην διοργάνωση της τελετής.

Τελειώνοντας τον χαιρετισμό του, ο νέος Μητροπολίτης συγκινημένος κατέλειξε λέγοντας “τας ευχάς όλων και τα προσευχάς ζητώ και τώρα και πάντοτε”, για να καταχειροκροτηθεί από όλους φωνάζοντας ΑΞΙOΣ-ΑΞΙOΣ!

Αμέσως μετά το πέρας της τελετής της ενθρόνισης, η Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, παρέθεσε επίσημο γεύμα στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, στον Μητροπολίτη κ. Δημήτριο, στους Μητροπολίτες που παραβρέθηκαν στην ενθρόνιση, στους Πολιτικούς και Στρατιωτικούς Αρχοντες της Κεφαλονιάς, στον Ιερό Κλήρο της Μητρόπολής μας κ.ά. στο εστιατόριο “Μύθος” στα Τραυλιάτα.

Στην ενθρόνιση του κ. Δημητρίου, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο τ. υπουργός κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, οι τ. αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Σωτήρης Κουρής και Τζόγια Γρουζή, οι τ. περ. σύμβουλος κ. Ειρήνη Στεφάτου, ο τ. νομάρχης κ. Διονύσης Λευκαδίτης, ο τ. νομ. σύμβουλος κ. Γούλιος Κατσούνης, ο δήμαρχος Ιθάκης κ. Διονύσης Στανίτσας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σπύρος Ματιάτος και Νίκος Παπαδάτος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ κ. Αγγελος Κωνσταντάκης, οι δ.σ. κ.κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, Διονύσης Αραβαντινός, Βασίλης Ρουχωτάς, Ηλίας Παρίσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης, ο Σχολικός Σύμβουλος Α’βαθμιας Εκπαίδευσης και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Σχολικών Συμβούλων κ. Γεώργιος Αλεξανδράτος, ο Δ/ντής της Α’βθμιας Εκπαίδευσης κ. Θεόδωρος Μπαγιώτης, ο Δ/ντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝΝ κ. Βαγγέλης Ευαγγελάτος, ο τ. πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων Πειραιά κ. Βαγγέλης Σπαθής, ο γραμματέας της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης κ. Γεράσιμος Σταματάτος κ.ά.

• O Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος χθες το μεσημέρι αναχώρησε από την Κεφαλονιά για Αθήνα ακτοπλοϊκώς από Σάμη, με το πλοίο “Fior di Levante”.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στη Πλατεία για την υποδοχή του κ. Δημητρίου
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στη Πλατεία για την υποδοχή του κ. Δημητρίου
Ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος ενώ ομιλεί προς το λαό της Κεφαλονιάς.
Ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος ενώ ομιλεί προς το λαό της Κεφαλονιάς.

IMG_7447

Ο κ. Δημήτριος, ο Αρχιεπίσκοπος και ο δήμαρχος, λίγο πριν αρχίσει το επίσημο γεύμα
Ο κ. Δημήτριος, ο Αρχιεπίσκοπος και ο δήμαρχος, λίγο πριν αρχίσει το επίσημο γεύμα