Γυναίκες που δεν έχουν τη δυνατότητα να κυοφορήσουν, σύντομα θα μπορέσουν να γίνουν μητέρες, αφού υποβληθούν σε μεταμόσχευση μήτρας, μια επέμβαση που φέρει …κεφαλονίτικη υπογραφή, αυτή του Ανδρέα Τζάκη.

Εντός των επόμενων μηνών, οι χειρουργοί στην Κλινική του Κλίβελαντ αναμένεται να γίνουν οι πρώτοι στις ΗΠΑ που θα κάνουν μεταμόσχευση μήτρας σε γυναίκες που δεν έχουν, ούτως ώστε οι γυναίκες αυτές να μπορέσουν να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν.

Oι γυναίκες που θα υποβληθούν σε τέτοια επέμβαση θα είναι γυναίκες που είτε γεννήθηκαν χωρίς μήτρα ή αναγκάστηκαν να την αφαιρέσουν. Το μόσχευμα ωστόσο θα είναι προσωρινό και θα αφαιρείται αφού ο δέκτης κάνει ένα ή δύο μωρά, προκειμένου να σταματήσει και τη λήψη φαρμάκων που αποτρέπουν την απόρριψη του μοσχεύματος.

Η μεταμόσχευση μήτρας είναι ένα νέο «όριο» που σπάει η επιστήμη, ενώνοντας ειδικούς από δύο πεδία: την αναπαραγωγική ιατρική και τη μεταμοσχευτική χειρουργική. Αν η διαδικασια αποδειχθεί αποτελεσματική, πολλές γυναίκες θα μπορούν να επωφεληθούν.

Oκτώ γυναίκες από τις ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει διαγνωστικές εξετάσεις στην Κλινική του Κλίβελαντ, ευελπιστόντας να επιλεγούν για τη μεταμόσχευση. Η μία, μία 26χρονη με δύο υιοθετημένα παιδιά, είπε ότι θα ήθελε μια ευκαιρία να μείνει έγκυος και να γεννήσει.

Στα 16 της χρόνια, μετά από ιατρικές εξετάσεις, λόγω απουσίας εμμήνου ρήσεως, ανακάλυψε ότι είχε ωάρια, αλλά όχι μήτρα: ένα σύνδρομο από το οποίο πάσχει ένα στα 4.500 νεογέννητα κορίτσια. Η ίδια προέρχεται από μεγάλη οικογένεια, και πάντα θεωρούσε αυτονόητο ότι θα κάνει παιδιά. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων την συνέτριψαν…

O Κεφαλονίτης καθηγητής Ανδρέας Τζάκης, η κινητήριος δύναμη πίσω από το πρότζεκτ είπε: «Υπάρχουν γυναίκες που δε θέλουν να υιοθετήσουν, για προσωπικούς λόγους-κουλτούρας ή θρησκείας».

O Δρ. Τζάκης είναι ο διευθυντής της μεταμοσχευτικής χειρουργικής οργάνων στην κλινική του Κλίβελαντ. «Αυτές οι γυναίκες ξέρουν ακριβώς τι είναι αυτό», είπε. «Είναι ενήμερες για τους κινδύνους και τα οφέλη. Εχουν αρκετό χρόνο για να το σκεφτούν και να το ξανασκεφτούν. Η δουλειά μας είναι να κάνουμε τη διαδικασία ότι ασφαλή και επιτυχή είναι εφικτό», είπε ο ίδιος.

Ο Κεφαλονίτης Δρ. της Χειρουργικής Ανδρέας Τζάκης
Ο Κεφαλονίτης Δρ. της Χειρουργικής Ανδρέας Τζάκης