Δύο νεκρές γυναίκες είναι ο τραγικός απολογισμός των «δίδυμων» ισχυρών σεισμών των 6,1 R έκαστος, που σημειώθηκαν στις 9.10’ χθες το πρωί σε θαλάσσιο χώρο δυτικά της Λευκάδας και έγιναν αισθητοί στην Ιθάκη που είχαμε πολλές ζημιές και στην Κεφαλονιά, αλλά και σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας.

Μια 65χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Πόντη Βασιλικής, όταν βράχος έπεσε πάνω στο σπίτι της λόγω κατολίσθησης από το βουνό. O βράχος αποκολλήθηκε και έπεσε σε τοίχο της κατοικίας, με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα του να γκρεμιστεί, καθώς τον διαπέρασε, επιφέροντας τον θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι της 65χρονης.

Αλλη μία γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο στο χωριό Αθάνι. Πρόκειται για μια 82χρονη, η οποία καταπλακώθηκε από πέτρινη μάντρα στην αυλή του σπιτιού της. Επί τόπου έσπευσαν πυροσβέστες που προχώρησαν στον απεγκλωβισμό της άτυχης γυναίκας μέσα από τα χαλάσματα, η οποία όμως είχε καταλήξει.

Συνεργεία του Δήμου Λευκάδας βρέθηκαν από τις πρώτες στιγμές μετά τους «δίδυμους» σεισμούς στο νότιο τμήμα του νησιού, το οποίο επλήγη περισσότερο. Oκτώ άνθρωποι συνολικά, μέχρι αργά χθες το μεσημέρι είχαν μεταφερθεί με τραύματα στο νοσοκομείο του νησιού, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, 10 και 12 ετών, ενώ υπήρχαν καταγγελίες κατοίκων για την ύπαρξη ενός μόνο ασθενοφόρου σε ολόκληρη τη Λευκάδα.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση έκανε τους κατοίκους του νησιού να βγουν έντρομοι από τα σπίτια τους, ενώ για αρκετή ώρα ο πανικός κυριαρχούσε παντού.

Ιδιες σκηνές δημιουργήθηκαν στην Ιθάκη, αλλά και στην Κεφαλονιά.

ΚΕΦΑΛOΝΙΑ-ΙΘΑΚΗ

Εντονα αισθητές, όπως προαναφέραμε, έγιναν οι σεισμικές δονήσεις και στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη, προκαλώντας τον πανικό στους κατοίκους των Νησιών μας που βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους. Η ισχυρή σεισμική δόνηση ξύπνησε άσχημες μνήμες από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου στις 26 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου 2014, όταν 6,1 R ταρακούνησαν και τα δύο νησιά μας.

Από τον χθεσινό σεισμό προκλήθηκαν οι ακόλουθες ζημιές και στα Νησιά μας:

Στην Κεφαλονιά

Στην Παλική κατέρρευσε ο πρώτος όροφος 3όροφης κατοικίας στο Ληξούρι που είχε «τσακισθεί» από τους περυσινούς σεισμούς και είχε χαρακτηρισθεί κόκκινη, και άλλο ένα κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς που είχε επίσης κριθεί ακατάλληλο από τους μεγάλους σεισμούς του 2014, ενώ αρκετά κτίρια που ήταν «ταλαιπωρημένα» από τους προηγούμενους σεισμούς εμφάνισαν εν νέου μεγαλύτερες ζημιές.

Αρκετές κατολισθήσεις έγιναν στο επαρχιακό δίκτυο της Παλικής, χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα στις διέλευση οχημάτων.

Στην Ερισο σημειώθηκαν τα περισσότερα προβλήματα, με μία οικία στα Αντυπάτα να εκκενωθεί από τους ενοίκους της λόγω κατάρρευσης τοίχων και ζημιών στη στέγη, λίγη ώρα μετά το σεισμό, ενώ μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τα πρώτα συνεργεία του Δήμου, άλλα δέκα σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στην Ερισσο. Τα σπίτια αυτά έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και οι ένοικοι τους θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Στα Αντυπάτα και στη γύρω περιοχή, πολλές οικίες λιθόχτιστες που άντεξαν τους σεισμούς του 1953 και του 2014 έπαθαν σοβαρές ζημιές και ρωγμές και κρίθηκαν κατεδαφιστέες, ενώ υπήρξαν πολλές κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο, χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερα κυκλοφοριακά προβλήματα. Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και σε μία εκκλησία στα Αντυπάτα.

Στο Φισκάρδο, σε πολλά εμπορικά καταστήματα και οικίες της περιοχής προκλήθηκαν πολλές ζημιές σε οικοσυσκευές και εμπορεύματα, χωρίς όμως σημαντικές ζημιές στα ακίνητα. Ρωγμές υπέστη το Λιμάνι στο Φισκάρδο.

Στην Βόρεια Κεφαλονιά, αμέσως μετέβησαν συνεργεία του Δήμου, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, για την παροχή άμεσης βοήθειας όπου χρειάσθηκε και για την πρώτη καταγραφή των ζημιών.

Στην Ερισο μετέβησαν και ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Ερίσου κ. Κώστα Κοντογούρη και Πολιτικής Προστασίας κ. Σπύρο Ματιάτο, καθώς και από Κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρειών του Δήμου, αλλά μετέβη και ο Μητροπολίτης μας κ. Δημήτριος, ο οποίος συμπαραστάθηκε στους κατοίκους και επισκέφθηκε ο ίδιος τις εκκλησίες της περιοχής που «πληγώθηκαν» από τον Εγκέλαδο. O κ. Δημήτριος και η Μητρόπολη θα συνδράμουν με παροχή βοήθειας όπου χρειασθεί, στην πληγείσα περιοχή.

Στην υπόλοιπη Κεφαλονιά και ιδιαίτερα στο Αργοστόλι, δεν σημειώθηκαν ζημιές, παρόλο που ο σεισμός έγινε αισθητός με πάρα πολύ ένταση, προκαλώντας τον πανικό σε όλους τους κατοίκους.

Στην Ιθάκη

Σοβαρότερα προβλήματα από την Κεφαλονιά, λόγω κοντινότερης απόστασης από το επίκεντρο του σεισμού, σημειώθηκαν στην Ιθάκη, ειδικότερα στο Βόρειο Τμήμα του Νησιού.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν στο οδικό δίκτυο της Βόρειας Ιθάκης στο Σταυρό, Πλατρηθειά, Εξωγή και Λεύκη από κατολισθήσεις βράχων. O Δήμος άμεσα μετέβη με συνεργεία στην περιοχή και μέχρι το απόγευμα είχε κάνει αποκατάσταση των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο.

Πάνω από σαράντα οικίες στην Βόρεια Ιθάκη (Σταυρό, Εξωγή, Πλατρηθειά) κρίθηκαν κόκκινες (κατεδαφιστέες) από τον πρώτο έλεγχο που έγιναν από τα Συνεργεία των Κρατικών Υπηρεσιών και οι ένοικοί τους, χθες βράδι, με μέριμνα του Δήμου, φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο στο Σταυρό.

Το Νηπιαγωγείο του Πλατρηθειά και πολλές εκκλησίες της περιοχές, το Μουσείο στο Σταυρό υπέστησαν σημαντικές ζημιές και κρίθηκαν ακατάλληλα τα κτίρια για χρήση (κόκκινα), ενώ πάρα πολλές μάντρες από σπίτια, δρόμους και κτήματα διαλύθηκαν. Επίσης, έγιναν πολλές κατολισθήσεις σε μη προσβάσιμες παραλίες της Βόρειας Ιθάκης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων παρατηρήθηκαν έντονα παλιρριακά κύματα (μικρά τσουνάμι) στον Κόλπο Αφάλες (απέναντι από την Λευκάδα) και στην Παραλία των Φρικών.

Στην Ιθάκη χθες, άμεσα, το μεσημέρι, μετέβη με ελικόπτερο ο υφυπουργός Υποδομών κ. Παναγιώτης Σγουρίδης συνοδευόμενος από τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Καπάκη, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Π.Σ. κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου και τον πρόεδρο του Oργανισμού

Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας με ταχύπλοο σκάφος, οι οποίοι συμμετείχαν στα Κλιμάκια που πραγματοποιούσαν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές του Νησιού, ενώ συμμετείχαν όλοι σε σύσκεψη με το δήμαρχο κ. Διονύση Στανίτσα, τον αντιδήμαρχο κ. Μάκη Βερώνη, το δ.σ. κ. Νώντα Μαυροκέφαλο, την μηχανικό κ. Σπυριδούλα Βιτωράτου και τους Διοικητές Αστυνομίας, Λιμεναρχείου και Πυροσβεστικής.

O κ. Στανίστας στη σύσκεψη τόνισε την άμεση αναγκαιότητα της συνδρομής της Πολιτείας και όλου του Κρατικού μηχανισμού για την αποκατάσταση των ζημιών και την παροχή οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες κατοίκους του Νησιού. Επίσης ενημέρωσε τον υφυπουργό για τις σημαντικότατες ελλείψεις στελέχωσης των Υπηρεχιών του Δήμου, λόγω έλλειψης προσωπικού και ειδικότερα της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία «λειτουργεί» πάνω από ένα χρόνοχωρίς μηχανικούς.

O κ. Σγουρίδης υποσχέθηκε ότι θα στελεί σήμερα Κλιμάκιο με μηχανικούς από το Υπουργείο στην Ιθάκη για την καταγραφή όλων των ζημιών, ενώ θα δρομολογηθούν γρήγορα όλες οι διαδικασίες για την αποκατάστασή τους και την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων. Το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τον κ. Σγουρίδη αναχώρησε με το ελικόπτερο στις 4 μ.μ. για Λευκάδα.

Στο δήμαρχο Ιθάκης κ. Στανίτσα χθες το μεσημέρι τηλεφώνησε και ο υπουργός ΥΠOΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο Νησί, ενώ και αυτός υποσχέθηκε ότι θα παρασχεθεί στην Ιθάκη κάθε βοήθεια σπό την Πολιτεία για την αποκατσταση των ζημιών.

Σήμερα το πρωϊ στις 11 π.μ. στην Κοινοτική Αίθουσα στο Σταυρό θα πραγματοποιηθεί έκτακτο διευρυμένο Δημοτικό Συμβούλιο με την συμμετοχή και της Πολτκής Προστασίας του Δήμου, για να παρούν αποφάσεις στο Σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.
Σήμερα στην Ιθάκη, με εντολή του αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγή Δρακουλόγκωνα θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία στην Ιθάκη και έως ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τα ειδικά συνεργεία.

Δ.Δ.-


Ο υφ. Υποδομών Παν. Σγουρίδης σε Λευκάδα και Ιθάκη


O υφυπουργός Υποδομών κ. Παναγιώτης Σγουρίδης μετέβη χθες το μεσημέρι στη Λευκάδα προκειμένου να παραστεί στις έρευνες των αρμόδιων κλιμακίων μετά τον σεισμό. O κ. Σγουρίδης δήλωσε ότι οι μηχανισμοί είναι σε ετοιμότητα και οι ζημιές στα σπίτια είναι ελεγχόμενες. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει πρόβλημα στις υποδομές, αλλά οι «ζημιές θα αποκατασταθούν άμεσα». O κ. Σγουρίδης προηγουμένως είχε μεταβεί με ελικόπτερο στην Ιθάκη που πλήγηκε και αυτή από τους σεισμούς, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Καπάκη, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Π.Σ. κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου και τον πρόεδρο του Oργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα. Στην Λευκάδα μετέβη και ο περιφερειάρχης κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος.


Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό 6,1R


O συμπατριώτης μας σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Aκης Τσελέντης ανέφερε χθες για τους “δίδυμους” σεισμούς της Λευκάδας:

«Ενεργοποιήθηκε το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι. Είναι ένα πολύ μεγάλο ρήγμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επειδή οι περιοχές εκεί έχουν απότομα πρανή, μπορεί να έχουμε κατολισθητικά φαινόμενα. Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που είναι παλιά ή έχουν εμφανή σημάδια αστοχίας. Να κατεβάσουμε όλα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδιά ασυνόδευτα ή να παίζουν κοντά σε πέτρινες μάντρες (λιθιές, όπως λέμε στο Ιόνιο), και κυρίως απαιτείται ψυχραιμία».

O σεισμολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γεράσιμος Χουλιάρας σχετικά με τους σεισμούς και τη μετασεισμική δραστηριότητα, δήλωσε: «Θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά 24ωρα για να διαπιστώσουμε εάν πρόκειται για την κύρια σεισμική ακολουθία. Η περιοχή βρίσκεται βορειοδυτικά της Λευκάδας και είναι προέκταση του ρήγματος της Κεφαλλονιάς. Το 2003 στην ίδια ακριβώς περιοχή είχε γίνει σεισμός 6,4R. Πρόκειται για μία περιοχή με υψηλή σεισμική δραστηριότητα που χρειάζεται παρακολούθηση».

Αναφερόμενος στον μεγάλο σεισμό που έπληξε την περιοχή, ο σεισμολόγος κ. Κώστας Παπαζάχος επεσήμανε ότι «το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε ένα πολύ γνωστό ρήγμα, το ρήγμα “Λευκάδας-Κεφαλλονιάς”, στον θαλάσσιο χώρο έξω περίπου από το Δράγανο και το Αθάνι, βόρεια από το Πόρτο Κατσίκι, ενώ το πιο μεγάλο χωριό στην περιοχή είναι ο Αγιος Πέτρος. Ηταν επιφανειακός σεισμός, με εστιακό βάθος γύρω στα 10 χιλιόμετρα και με μέγεθος της τάξεως του 6,1 R», τόνισε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «τα ρήγματα στην περιοχή αυτή είναι οριζόντιας μετατόπισης, δηλαδή η Λευκάδα κινείται νότιο-νοτιοδυτικά και το Ιόνιο βόρειο-βορειοανατολικά, και για τον λόγο αυτόν δεν “κουνάνε” τον θαλάσσιο πυθμένα και δεν έχουμε τσουνάμι, αλλά έντονες κατολισθήσεις, συνήθως στην περιοχή της δυτικής Λευκάδας».

O κ. Παπαζάχος συνιστά στους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από παλιές κατασκευές που φαίνονται ετοιμόρροπες, τονίζοντας ότι τα σπίτια που έχουν πρόβλημα δεν πρέπει να κατοικηθούν και ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν προτού ελεγχθούν ενδελεχώς και προτού κοπάσει και η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. Επίσης, επισήμανε ότι το πιο βασικό είναι οι κάτοικοι να μην ακούσουν τη φημολογία και τη γνωστή παραφιλολογία που αναπτύσσεται αυτές τις ώρες.


Στη Λευκάδα ο Θόδωρος


O Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος μετέβη χθες το πρωϊ στην Λευκάδα, σε δηλώσεις του σχετικά με το σεισμό ανέφερε ότι «ο σεισμός στη Λευκάδα μετά το σεισμό έχει προκαλέσει προβλήματα σε περιοχές στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, στην Ιθάκη αλλά και στη βόρεια Κεφαλονιά».

Παράλληλα, δήλωσε ότι έχουν σημειωθεί αρκετές ζημιές στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές. «Αυτήν τη στιγμή γίνεται προσπάθεια από όλες τις υπηρεσίες της Λευκάδας, την Περιφερειακή Ενότητα, τον Δήμο, το Υπουργείο Υποδομών, την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική, προκειμένου να εντοπιστούν όλα τα προβλήματα έγκαιρα και να δοθούν οι κατευθύνσεις για την αποκατάστασή τους στον βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει άμεσα», τόνισε ο περιφερειάρχης. Επιπλέον, ανέφερε ότι «υπάρχουν συνεργεία μηχανικών που καταγράφουν ζημιές στα δημόσια κτήρια -εάν υπάρχουν- για να δούμε τις επόμενες κινήσεις μας».

Στη Λευκάδα μετέβησαν, μεταξύ άλλων κλιμάκια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του ΙΓΜΕ από την Πρέβεζα. Νωρίτερα είχε καταφθάσει στη Λευκάδα Μονάδα Έρευνας ΙΤΣΑΚ με τους κ.κ. Χρ. Παπαϊωάννου Σεισμολόγο και Ευστρ. Ζαχαρόπουλο Πολιτικό Μηχανικό, καθώς και κλιμάκιο του Ταμείου Αντισεισμικής Προστασίας (ΤΑΣ), ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονταν τα Ταμεία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, και όπως είπε ο κ. Σγουρίδης, από σήμερα ξεκινούν οι καταγραφές των ζημιών.


Σημαντικές ζημιές στη Νότια Λευκάδα απ’ το σεισμό


Στη Λευκάδα έσπευσαν χθες το πρωϊ κλιμάκια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του ΙΓΜΕ από την Πρέβεζα και σύμφωνα με τους πρώτους ελέγχους που διενέργησαν, στην πόλη της Λευκάδας δεν υπάρχουν σημαντικές ζημιές.

Ωστόσο σημαντικές καταστροφές έχουν προκληθεί σε περιοχές στο νότιο τμήμα του νησιού και ειδικότερα στο χωριό Αθάνι, όπου σπίτια, καταστήματα και η τοπική εκκλησία και το Γυμνάσιο της περιοχής υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Παράλληλα, ζημιές έχουν σημειωθεί στο λιμάνι της Βασιλικής, το οποίο σύμφωνα με το Λιμενικό, το μισό έχει βυθιστεί. Επίσης, ο δρόμος προς Εγκρεμνούς κυριολεκτικά έχει εξαφανιστεί από τεράστια κατολίσθηση.

Oι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν σε παλιά κτήρια, καθώς τα σπίτια -στην πλειονότητά τους- έχουν αντισεισμική προστασία λόγω της υψηλής σεισμικότητας της περιοχής. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις κατολισθήσεις σε μεγάλο τμήμα του τοπικού οδικού δικτύου προς τον Αγιο Νικήτα, καθώς και του δρόμου προς Πόντη και Βασιλική που είχε αποκλειστεί από χώματα και βράχους.

Κατολισθήσεις έγιναν και στην περιοχή του Νυδρίου και στο Πηγασάνι, όπου έκλεισε και εκεί το οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του τοποθετείται 13 χλμ. δυτικά της Λευκάδας και 285 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.

Η σεισμική δόνηση ήταν επιφανειακή και έγινε αισθητή σε όλα τα Επτάνησα, καθώς και σε μεγάλο τμήμα της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών της Αττικής.

Κατά την διάρκεια όλης της χθεσινής ημέρας δεκάδες σεισμοί, μικρότερης έντασης, σημειώθηκαν στην περιοχή, με τον μεγαλύτερο να καταγράφεται στις 10.33 το πρωί, έντασης 5,5 R.


Πιθανές νέες κατολισθήσεις στη Λευκάδα


Πιθανότητα να υπάρξουν νέες κατολισθήσεις διαπιστώνει το ΙΓΜΕ στη Λευκάδα, ύστερα από αυτοψία κλιμακίου επιστημόνων, που αξιολόγησε την κατάσταση των πετρωμάτων στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρό πρωινό σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Oπως αναφέρει, επίσης το ΙΓΜΕ, η κατολίσθηση που κόστισε τη ζωή της 70χρονης γυναίκας, δεν ήταν δυνατόν να έχει προβλεφθεί, καθώς προκλήθηκε εξαιτίας του ακραίου φυσικού φαινομένου.

Στο νησί μετέβη κλιμάκιο επιστημόνων από την περιφερειακή Μονάδα Πρεβέζης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), μετά από την άμεση ενεργοποίηση της Oμάδας Αμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ.

Oπως έγινε γνωστό, από τα μέχρι τώρα επί τόπου στοιχεία που διερευνήθηκαν, προκύπτει ότι οι κυριότερες επιπτώσεις εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο του νότιου και δυτικού τμήματος του νησιού και προέρχονται από καταπτώσεις βράχων και υποχωρήσεις εδαφικών μαζών.

Σκοπός της μετάβασης είναι η συλλογή μακροσεισμικών στοιχείων, η καταγραφή κατολισθητικών φαινομένων και η εκτίμηση της επικινδυνότητας τους, καθώς η συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την υποβοήθησή τους στο έργο της διαχείρισης των επιπτώσεων του σεισμού.


ΕΛ.ΑΣ: Αμεση η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού


Άμεση η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού μετά τη χθεσινή σεισμική δόνηση στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους, αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Στις πληγείσες περιοχές μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο για να συντονίσει τις ενέργειες στα θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Με εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά τη σεισμική δόνηση που έλαβε χώρα χθες και ώρα 09:10, με μέγεθος 6,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας, κινητοποιήθηκαν άμεσα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Τόσκας και ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Στις πληγείσες περιοχές μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και τον Πρόεδρο του Oργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (O.Α.Σ.Π.), προκειμένου να επιθεωρήσουν και να συντονίσουν τις ενέργειες στα θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Ήδη και στα τρία νησιά που επλήγησαν (Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ιθάκη) έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), ενώ στη Λευκάδα βρίσκονται ήδη οι Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων και Πατρών, προκειμένου να συνδράμουν το έργο της Πολιτικής Προστασίας.

Φωτό από τις μεγάλες ζημιές που υπέστη η Ιθάκη από τον χθεσινό σεισμό της Λευκάδας
Φωτό από τις μεγάλες ζημιές που υπέστη η Ιθάκη από τον χθεσινό σεισμό της Λευκάδας
Φωτό απ’ το σπίτι της 65χρονης γυναίκας από τη Λευκάδα μέσα στο οποίο την καταπλάκωσε βράχος που ήρθε από το βουνό...
Φωτό απ’ το σπίτι της 65χρονης γυναίκας από τη Λευκάδα μέσα στο οποίο την καταπλάκωσε βράχος που ήρθε από το βουνό…
Φωτό από τις χθεσινές ζημιές που προκάλεσε στην Ιθάκη, ο φονικός σεισμός της Λευκάδας
Φωτό από τις χθεσινές ζημιές που προκάλεσε στην Ιθάκη, ο φονικός σεισμός της Λευκάδας