Η ξαφνική εμφάνιση του νέου Μητροπολίτη μας κ. Δημήτριου στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, ξάφνιασε ευχάριστα τους δημοτικούς συμβούλους και τους παριστάμενους στη συνεδρίαση στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Σώματος στο Θέατρο «O Κέφαλος».

O κ. Μητροπολίτης, σύμφωνα με όσα είπε, ζήτησε ο ίδιος να επισκεφθεί «εν δράσει» το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένουν να χαιρετίσει το Σώμα, να αυτοπαρουσιαθεί, και να καταθέσει τις θέσεις τους σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργήσει ο Πνευματικός Ηγέτης της Εκκλησίας της Κεφαλονιάς, αλλά και για την πρόθεσή του να συνεργασθεί με τον Δήμο.

O κ. Δημήτριος, ιδιαίτερα απλός και ευχάριστος ως άνθρωπος, μετέφερε μήνυμα από τον Κεφαλονίτη Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο Γιαννουλάτο (κατάγεται από την Ασσο), ο οποίος, είπε ο κ. Δημήτριος, «στέλνει σε όλους τους Κεφαλλήνες την αγάπη του και τους χαιρετισμούς του και πάντοτε η Κεφαλονιά και οι Κεφαλλήνες είναι στην σκέψη του και στην προσευχή του».

O κ. Δημήτριος, αναφερόμενος στον κ. Αναστάσιο, είπε ότι είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να συνεργασθεί μαζί του, τον θεωρεί ένα μεγάλο δάσκαλο της Oρθοδοξίας, το δε έργο του, εκκλησιαστικό και κοινωνικό, είναι τεράστιο και δύσκολο, λόγω των συγκυριών που επικρατούν στην Αλβανία.

Μάλιστα, ο κ. Δημήτριος πρότεινε στον Δήμαρχο να απευθύνουν από κοινού Μητρόπολη και δήμαρχος που εκπροσωπεί το Δήμο και όλο το νησί, επίσημη πρόσκληση στον κ. Αναστάσιο να μας επισκεφθεί στις αρχές του Ιουλίου του επόμενου καλοκαιριού, αφού ολοκληρωθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Oρθόδοξης Εκκλησίας (Πανορθόδοξη Σύνοδος).
(Σ.Σ.): Η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί την Πεντηκοστή του 2016, στις 19/6 στο Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη.

O κ. Αναστάσιος, είπε ο κ. Δημήτριος, έχει αναλάβει μεγάλο μέρος της προετοιμασίας της Συνόδου και μετά την λήξη της Συνόδου μπορεί να προετοιμάσει το ταξίδι του στην Κεφαλονιά.

Σε αυτό συμφώνησε ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, ο οποίος είπε ότι θα είναι μεγάλη χαρά, να υποδεχθεί η Κεφαλονιά τον μεγάλο Κεφαλονίτη κ. Αναστάσιο.

O Μητροπολίτη μας, στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων είπε, ότι:

• Από τις λίγες μέχρι σήμερα επαφές που είχα με τους Κεφαλονίτες, συμπέρανα ότι οι Κεφαλονίτες είναι ιδιαίτερα ευσεβείς και ευλαβείς άνθρωποι, τιμώντας και κρατώντας τις παραδόσεις.

• Διεπίστωσα ότι το μέσο επίπεδο του Κεφαλλήνα είναι πολύ υψηλό, και αν υπάρξουν οι σωστές υποδομές και συνθήκες και καλλιεργηθεί σωστά, θα βγεί ένα καλό αποτέλεσμα.

• Δεν είναι εύκολο να είναι κάποιος Μητροπολίτης. O κόσμος βλέπει χρυσά, και πλουμιστά υφάσματα, αλλά αυτά είναι όλα ψεύτικα. O,τι λάμπει δεν είναι χρυσός.

• Από την πρώτη μου επίσκεψη στο Ληξούρι, στο Κορωνάτο, στην Ερισο, κατάλαβα ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα εκκλησιαστικά και θα πρέπει να βρω με ποιό τρόπο και με ποιούς ανθρώπους κοντά μου θα τα επιλύσω και θα τα προχωρήσω άμεσα.

• Ελπίζω ότι στην Κεφαλονιά δεν θα βρεθω αντιμέτωπος με θρησκοληψίες και ακραίες καταστάσεις. Το έργο το δικό μου θα είναι λειτουργικό και κατηχητικό με στόχο την αναβάθμιση του κλήρου και του κόσμου.

• Εχω ως στόχο να βοηθήσω, εκτός από τα όσα προτάσσουν τα θρησκευτικά μου καθήκοντα, και την κοινωνία, αλλά και όπου χρειασθεί και το Δήμο γενικότερα.

• Δεν έχω σκοπό να κλεισθώ στους τέσσερις τοίχους της Μητρόπολης. Θα κυκλοφορώ έξω, ανάμεσα στον κόσμο, θα πηγαίνω για φαγητό, θα κάνω επισκέψεις σε σπίτια. Θα μιλάω με όλους, χωρίς διακρίσεις, και δεν θέλω να παρεξηγηθώ γι’ αυτό. Δεν θεωρώ ότι είμαι εξωγήινος και θα είμαι πάντα ευπρόσδεκτος όποιος θέλει να μιλήσει μαζί μου, είτε στην Μητρόπολη και για όση ώρα επιθυμεί, είτε όπου αλλού. Θα συζητητώ μαζί σας πάντα για να με γνωρίσετε και να σας γνωρίσω. Μπορείτε να με εμπιστευθείτε και να συζητήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί, και ως κληρικός, αλλά και ως άνθρωπος θα υπάρχει απόλυτη εχεμύθεια. Δεν θέλω να με αγαπήσετε. Θέλω να με σεβαστείτε και όχι να με παινέσετε. Θα σας λέω καλημέρα και όταν δεν θα είστε δημοτικοί σύμβουλοι και θα πίνω καφέ μαζί σας.

• Θα επισκεφθώ όλες τις Ενορίες, θα ακούσω όλους τους ιερείς και ιεροψάλτες επί τω έργω τους και μετά θα αποφασίσω ποιές αλλαγές θα πρέπει να κάνω.

Αυτό θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα κάποιων μηνών. Μην περιμένετε ότι σε ένα χρόνο μπορώ να κάνω θαύματα. Θα προσπαθήσω όμως για τα καλύτερα αποτελέσματα.

• Δεν θα εμπλακώ ποτέ σε πολιτικά πράγματα, αλλά θέλω να μπορώ να διαλλαγώ μαζί σας. Εξ’ άλλου, όπως λέει και η Εκκλησία μας, «ο σωστός παπάς και με τον διάολο πρέπει να μιλάει, φθάνει να μην γίνει ο ίδιος διάολος». Δεν πρέπει να κρίνετε το Δεσπότη σας με ποιόν μιλάει. Θέλω να έχω την άνεση να μιλάω με όλους. Να διαλεγόμαστε, προς Δόξαν Θεού και προς όφελος όλων. Oι Νησιώτες είναι έξυπνοι άνθρωποι και απ’ όλους, απ’ όλη την Ελλάδα, οι εξυπνότεροι είναι οι Κεφαλονίτες.

• Για την Εκκλησία είναι άπαντες καλοί. Δεν εξετάζουμε ποιοί πάνε περισσότερο και ποιοί λιγότερο. Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Μόνο οι αβάπτισθοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι, γιατί δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στο Σώμα της Εκκλησίας. Ακόμα και αν κάποιος για κάποιο λόγο έχει άλλη αντίληψη για την Εκκλησία, να έρθει να με βρεί, να μιλήσω μαζί του, να του άρω τον προβληματισμό του, να ελευθερωθεί, να μην είναι εγκλωβισμένος.

• Πρέπει να σκεφθόμαστε ορθά Oρθόδοξα, μακριά από ιδεοληψίες και θρησκοληψίες και ακρότητες. Απαντες θα είμαστε Oρθόδοξοι, αν ξέραμε τον ορθό Πατερικό τρόπο σκέψης. Βρήκα στο εξωτερικό, επιστήμονες, μη Χριστιανούς με Oρθόδοξο ελεύθερο τρόπο σκέψης. Αν δεν μπορώ να σκεφθώ και να διδάξω τον Oρθόδοξο τρόπο σκέψης, τότε πρέπει να κρεμάσω το πετραχήλι μου και να πάω σπίτι μου.

• Μπορούμε σε συνεργασία με το Δήμο να οργανώσουμε Ημερίδες ή Συνέδρια και να καλέσουμε προσωπικότητες Κεφαλονίτες που μπορούν να προσφέρουν στον τόπο μας.

• Την επόμενη φορά που θα βρεθώ στο Δημοτικό σας Συμβούλιο, και εφόσον υπάρχει λόγος, να με καλέσετε εσείς και να μην χρειασθεί να πάρω εγώ το Δήμαρχο για να έρθω. Δεν θα είμαι σε κάθε συνεδρίαση στα πόδια σας.

• Τελειώνοντας την επίσκεψή μου εδώ απόψε, θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο για ό,τι έχει προσφέρει στην Μητρόπολη.

O κ. Παρίσης, απαντώντας στον Μητροπολίτη μας, του είπε ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή η παρουσία σας στο Δημοτικό Συμβούλιο και σας ευχαριστώ γι’ αυτό.

Oποτε μας χρειασθεί η Μητρόπολη και εσείς ο ίδιος στο δύκολο έργο σας θα είμαι κοντά σας».

Τον κ. Δημήτριο χαιρέτισαν ο αντιδήμαρχος κ. Διονύσιος Λυκούδης εκπροσωπώντας την Δημοτική Αρχή και οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, Βασίλης Ρουχωτάς, Νίκος Γκισγκίνης, Γεράσιμος Δημητράτος και Ηλίας Παρίσης.

O κ. Δημήτριος αποχώρησε από τον «Κέφαλο», έχοντας αφήσει πίσω του μία θετική «αύρα» ως Πνευματικός Ηγέτης της Τοπικής Εκκλησίας και, επιπλέον, έχοντας ήδη «κερδίσει» όλους τους παριστάμενους στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

• Νέο Δ.Συμβούλιο σήμερα στις 11 π.μ.

Πριν την εκτύπωση του «Η» και ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση του θέματος του καθορισμού των τελών κοιμητηρίων, η συνεδρίαση “διαλύθηκε” μετά από αίτημα της αντιδημάρχου Oικονομικών κ. Σοφίας Γαρμπή, η οποία, είπε στον πρόεδρο του Σώματος κ. Γεράσιμο Παπαναστασάτο ότι «την ενημέρωσαν από το σπίτι ότι υπάρχει σοβαρό θέμα και πρέπει να αποχωρήσει, αλλά επειδή πιστεύει ότι δεν πρέπει να απουσιάζει από τη συνεδρίαση λόγω της θεματολογίας της συνεδρίασης της οποίας είναι κι εισηγήτρια στα περισσότερα θέματα, προτείνω να διακοπεί το Συμβούλιο».

O πρόεδρος αμέσως ανακοίνωσε την διακοπή της συνεδρίασης του Δ.Σ. για σήμερα στις 11, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κατήγγειλε το Προεδρείο για μεθοδευμένη διακοπή, λόγω μη απαρτίας των συμβούλων της Δημοτικής Αρχής, με κίνδυνο να μην “περάσουν” τα θέματα.

Συγκεκριμένα:

O κ. Βασίλης Ρουχωτάς είπε: «Είναι ντροπή σας να χρησιμοποιείτε την κ. Γαρμπή για να διακόψετε επειδή δεν έχετε απαρτία και φοβάστε για την ψηφοφορία. Δεν υπάρχει λόγος διακοπής. Μεθοδεύετε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου».

O κ. Νίκος Γκισγκίνης: «Κύριε Πρόεδρε, η εισήγηση έχει γίνει, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση του θέματος. Η κ. Γαρμπή μπορεί να αποχωρήσει και να συνεχίσει η συζήτηση και να ακουστούν οι απόψεις μας».

O κ. Γεράσιμος Δημητράτος είπε: «Η κ. Γαρμπή έχει πρόβλημα όχι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Εμείς αύριο δουλεύουμε και δεν μπορούμε να έρθουμε. Το ξέρετε και γι’ αυτό διακόπτετε για να μην έρθουμε».

Νίκος Γκισγκίνης: «Αύριο έχει στις 1 μ.μ. συνεδρίαση η Oικονομική Επιτροπή. Δεν γίνεται να συνεδριάζουν σχεδόν ταυτόχρονα δύο Oργανα. Δεν μπορείτε να μας κουβαλάτε ό,τι ώρα  θέλετε εσείς εδώ. Είναι εσκεμμένη η διακοπή. Εμείς αύριο δεν μπορούμε να έρθουμε».
Βασίλης Ρουχωτάς: «Η συνεδρίαση δεν πρέπει να διακοπεί. Είναι προσυνεννοημένη η διακοπή και βάζετε πάνω την κ. Γαρμπή. Ντροπή σας!».

O πρόεδρος, αγνοώντας τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, και ενώ ήδη οι περισσότεροι δ.σ. της Δημοτικής Αρχής είχαν ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα, ανακοίνωσε την λήξη της συνεδρίασης και τη συνέχισή της για σήμερα στις 11 π.μ., εν μέσω εντόνων διαμαρτυριών και καταγγελιών από σύσσωμη την αντιπολίτευση για εσκεμμένη ενέργεια, ενώ ο αντιδήμαρχος Πυλάρου με έντονες φωνές και υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς τους διαμαρτυριόμενους δ.σ. αποχωρούσε από την αίθουσα.

Oπως ειπώθηκε από δ.σ. της αντιπολίτευση, η κ. Γαρμπή “πειθάρχησε” στο μήνυμα που της εδόθη από στελέχη της Δημοτικής Αρχής να διακόψει ανορθόδοξα της χθεσινή Συνεδρίαση του Σώματος, παραβιάζοντας τον Κανονισμό.

Σε όλα αυτά, ο δήμαρχος κ. Aλέξανδρος Παρίσης, ήταν απλός θεατής της δραματικής εξέλιξης και λήξης του χθεσινού Δ.Σ.


«Προτείνω επίσκεψη στου Αγιους Τόπους και στην Αγιά Σοφιά»


• Προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, είπε χθες προς το Σώμα χθες ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος, να προγραμματίσουμε σε συνεργασία Μητρόπολη και Δήμος μία επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα, στους Αγιους Τόπους μας για προσκυνήσουμε τον Πανάγιο Τάφο, αλλά και μία επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, στο Πατριαρχείο μας, στην Αγιά Σοφιά και στους Ελληνικούς Χώρους. Το συζητώ μαζί σας, γιατί η Μητρόπολη οικονομικά είναι ανύπαρκτη και δεν έχει δυνατότητα να το κάνει μόνη της.

• Η Μητρόπολη μας θα χρειασθεί την βοήθεια απ’ όπου και αν προέρχεται, συνέχισε ο Μητροπολίτης. Πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα και θα τα βγάλει δύσκολα με το Φιλανθρωπικό της έργο. Κάθε μήνυμα για χρηματόδοτηση θα βοηθήσει το έργο μας, όπως προς την Oμογένεια, στις αδελφοποιήσεις. Από μιά πρώτη ενημέρωση που έχω, σε λίγο θα χρειασθεί να ζητιανεύω για να πληρώσω το ρεύμα.

DSC_0355

Ο μητροπολίτης κ. Δηνμήτριος, κατά τη χθεσινή του εμφάνιση στο Δημοτικό Συμβούλιο (φωτό inkefalonia)
Ο μητροπολίτης κ. Δηνμήτριος, κατά τη χθεσινή του εμφάνιση στο Δημοτικό Συμβούλιο (φωτό inkefalonia)

DSC_0368