«Γράφω την παραιτησή μου απ’ την παράταξη «Ισχυρή Κεφαλονιά» και από το Λιμενικό Ταμείο, αλλά θα παραμείνω δημοτικό σύμβουλος γιατί με έβγαλε ο κόσμος και κανένας άλλος».

Αυτά μας τόνισε χθες βράδι ο πρόεδρος τους Λιμενικού Ταμείου και δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Τζωρτζάτος, όταν του τηλεφωνήσαμε την ώρα που ετοίμαζε την παραίτησή του.

«Δεν μπορώ να ανεχθώ να αναρτηθεί μέσα στο Γυμνάσιο Σάμης μια αναμνηστική πλάκα που θα γράφει «Γεννήθηκα Περήφανος σαν Ελληνας, πεθαίνω σαν Επονίτης». Το σωστό είναι «Γεννήθηκα περήφανος ως Ελληνας και πεθαίνω ως Ελληνας». Κι’ αυτό γιατί δεν δέχομαι να αναρτηθεί μια πλάκα μέσα σ’ ένα Σχολείο που να θυμίζει τον διχασμό των Ελλήνων».

Ασφαλώς η αναφορά έγινε για την αναμνηστική πλάκα που θέλει να αναρτήσει η Δημοτική Αρχή στο Σχολικό Συγκρότημα Σάμης, τιμώντας τον νεολαίο των Μουζακάτων Πέτρο Μιχαλάτο, που εκτελέστηκε το 1944 από τους Ναζί και χθες η υπόθεση συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Και συνέχισε ο κ. Τζωρτζάτος: «Εγώ είχα προειδοποιήσει τον δήμαρχο ότι αν μπεί η φράση «πεθαίνω ως Επονίτης» θα παραιτηθώ πάραυτα. Εχω θιχτεί και ως δεξιός και ως νεοδημοκράτης. Αν αναρτηθεί αυτή η πινακίδα, φεύγω».

Για την ανάρτηση της πλάκας «Γεννήθηκα περήφανος Ελληνας πεθαίνω σαν Επονίτης» οι περισσότεροι δ. σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψήφισαν θετικά, όπως θετικά ψήφισαν η Παράταξη του κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου και η Λαϊκή Συσεπίρωση.

ΧΡ. ΠΑΠΑΔΑΤOΣ


Eπίθεση Kουρούκλη στη Δημοτική Aρχή


Επίθεση κατά της Δημοτικής Αρχής εξαπέλυσε χθες το πρωϊ, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δ.σ. της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Κουρούκλης σχετικά με την διακοπή της προχθεσινής συνεδρίασης του Σώματος.

O κ. Κουρούκλης, κατήγγειλε την Δημοτική Αρχή για εσκεμμένη διακοπή της συνεδρίασης του Δ.Σ., επειδή η Δημοτική Αρχή δεν είχε εξασφλίσει την πλειοψηφία των 21 δ.σ. που ήταν απαραίτητη για να «περάσει» το θέμα της επιβολής τελών στα Κοιμητήρια σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρούκλης στο «κατηγορώ» του είπε:

«Χθες το βράδι το Δημοτικό Συμβούλιο διεκόπη προσχηματικά και πραξικοματικά, επειδή είδατε ότι δεν είχατε τις 21 ψήφους που σας χρειαζόταν για να περάσετε αυτήν την Κανονιστική απόφαση. Μεθοδεύστε με παράδεκτο τρόπο την διακοπή, χωρίς να έχετε τη συναίνεση από καμία παράταξη της αντιπολίτευσης. Σας έχει πιάσει πρεμούρα και με κάθε τρόπο θέλετε να επιβάλλετε νέα τέλη και νέους φόρους και χαράτσια στους εργαζόμενους και στις χαμηλές τάξεις. Αυτό είναι απαράδεκτο από κάθε μεριά. Θέλετε να επιβάλλετε, σύμφωνα με όσα είπε χθες και ο αντιδήμαρχος, ο κ. Ματιάτος, τέλη για την φύλαξη ακόμα και των οστών. Μ’ αυτά που κάνετε “θα ξεσηκωθούν και οι πέτρες”. Τα τέλη αυτά, επιβάλονται σήμερα στις Δημοτικές Ενότητες Αργοστολίου, Ληξουρίου και Oμαλών και θέλετε να τις επεκτείνετε σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, γιατί όπως είπε ο αντιδήμαρχος, “πρέπει να υπάρχει ισότητα” για να μην νοιώθουν αδικημένοι οι κάτοικοι των Δ.Ε. που δεν έχουν επιβληθεί τα τέλη των Νεκροταφείων. Και για να μην νιώθουν αδικημένοι, επεκτείνουμε παντού σε όλη την Κεφαλονιά δυνητικό τέλος, αντί να καταργηθεί σε Αργοστόλι, Ληξούρι και Oμαλά. Ετσι είσαστε όλοι ευχαριστημένοι, γιατί υπάρχει ισότητα. Και πρέπει να μας πείτε γιατί πρέπει να επιβληθεί αυτό τέλος; Τι προσφέρει ο Δήμος στα Κοιμητήρια ως ανταποδοτικές υπηρεσίες στα τέλη; Τι προσφέρει ο Δήμος στα Κοιμητήρια; Kάνει κάτι; Προσφέρει καθριότητα; Κόβει τα χορτάρια; Φωτίζει; Δίνει νερό; Oι κάτοικοι και οι συγγενείς και οικείοι καθαρίζουν και νερό παίρνουν από την ύδρευση των Εκκλησιών! Για ποια ανταποδοτικά τέλη μιλάτε; Να καταργήσετε τα τέλη και στις Δ.Ε. που επιβάλεται έπρεπε να αποφασίσετε. Τέτοια απόφαση, κατάργησης έπρεπε να πάρετε! Και όχι να χρησιμοποιείτε απαράδεκτες μεθοδευμένες καταστάσεις, όπως χθες βράδι, για να μαζευτείτε 21 και να ψηφίσετε!».

Τελικά, το θέμα της επιβολής τελών στα Κοιμητήρια σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες ψηφίστηκε από τους δ.σ. της Δημοτικής Αρχής και τον δ.σ. της αντιπολίτευσης κ. Νίκο Μενάγια, καταψηφίστηκε απ’ όλους τους δ.σ. της αντιπολίτευσης, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε την δική της πρόταση που αφορούσε την κατάργηση των τελών στα Κοιμητήρια απ’ όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου.