Η ΟΥΣΙΑ της υπόθεσης με τα σχολεία είναι ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος του «Η».

«ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ τώρα για την «ταμπακιέρα». ΑΛΛΑ έταζαν, άλλα σχεδιάζουν Δήμος και Περιφέρεια…».

Και όπως θάλεγαν και οι μαθητές, που το είπαν. …«Δεν μας νοιάζει να μας πείτε ποιος φταίει, αλλά πως θα μας φτιάξετε νέο σχολείο»!

Χθες λοιπόν αποκαλύψαμε την διγλωσσία των αρμοδίων. Άλλα υποσχόταν (π.χ. νέο ΓΕΛ Ληξουρίου) και άλλα σήμερα 30 Νοεμβρίου, τελευταία ημέρα της προθεσμίας για την υποβολή των προτάσεων στο ΕΣΠΑ, καταθέτουν.

ΑΝ όμως είχαν κάποιο χρονικό περιθώριο, θα μπορούσαν να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις.

Το ερώτημα λοιπόν είναι, γιατί την τελευταία στιγμή; Γιατί «με την ψυχή στο στόμα» να κατατεθεί η πρόταση, όταν 4 χρόνια υπάρχει το πρόβλημα των σεισμόπληκτων σχολείων.

Γιατί ο αρμόδιος και υπεύθυνος Δήμος περίμενε να δείξει το ρολόι παρά πέντε για να κάνει τα αυτονόητα;

Γιατί, γιατί, άπειρα γιατί, βασανίζουν μαθητές, γονείς και καθηγητές σήμερα και είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσουν τον ιστορικό του μέλλοντος καταγράφοντας την μετασεισμική περίοδο του 2014.

Η μόνη λογική εξήγηση που μπορεί να δοθεί με βάση τα γεγονότα είναι πως Δήμος και Περιφέρεια (και τελευταία και η βουλευτής) «τα βρήκαν» και …συμφώνησαν, στα λίγα. Τις επισκευές! Και ας υπάρχουν λεφτά «να φάνε και οι κότες»! Υπάρχουν κι αλλού υποχρεώσεις φαίνεται…


Δεν μπορεί
να υπάρχει τόση ανευθυνότητα στους Λυκούδη, Παρίση, Χρυσοχοϊδη, Μπάκη, όταν διαβεβαίωναν πως τέλη του 2014 οι μελέτες είναι έτοιμες και μόνο έτοιμες δεν ήταν.

Δεν μπορεί η ηγεσία του Δήμου με ελαφριά την καρδιά να προχωράει στη χωροθέτηση του νέου ΓΕΛ Ληξουρίου στον Άγιο Αντώνιο (Δελτίο Τύπου 1/3/2017) και μαζί με τους Γαλιατσάτο-Δρακουλόγκωνα να δίνουν υπόσχεση πως «το νέο σχολείο θα φτιαχτεί ακόμα και από λεφτά της Περιφέρειας» και τώρα …επισκευάζεται πανηγυρικά το παλιό κτίριο.

Δεν μπορεί η βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου να προσδιορίζει, στη συνάντηση που έγινε για τα σχολεία στο Μέγαρο 11/11/2017, σε 11 εκατομμύρια τον προϋπολογισμό για τον εκσυγχρονισμό των σεισμόπληκτων σχολείων και ο αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας να επιβεβαιώνει την ύπαρξή τους συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να απορροφηθούν άμεσα και επί πλέον η πρόσκληση του περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου για τα σχολεία από το ΕΣΠΑ να έχει προϋπολογισμό 9 εκατομμύρια ευρώ (που μπορεί να γίνουν όντως και 11) , να παίρνει παράταση ένα μήνα προφανώς για να προλάβει να καταθέσει την πρότασή του ο Δήμος και τελικά ο Δήμος να καταθέτει πρόταση για …5,5 εκατομμύρια ευρώ!

 

Και επειδή «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», είπαμε να τις ψάξουμε και ιδού τι έχουμε:

Πρώτο: Ο σύμβουλος του Δημάρχου Δημήτρης Μεσσάρης στην εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Τρίτη 21 Νοεμβρίου, είναι αυτός που ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ότι:

  1. Η Υπουργική Απόφαση (ΔΑΕΦΚ /οικ 403/Α321) που επιλύει τα προβλήματα για τη σύνταξη μελετών και τις σχετικές άδειες για τα σεισμόπληκτα σχολεία της Κεφαλονιάς και βάση της οποίας την περασμένη Δευτέρα 27/11 εγκρίθηκαν για τα 4 σχολεία και χθες για το πέμπτο (το 2ο-3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προ …εννέα μηνών (ΦΕΚ 613 /Β/24-2-2017)!
  2. Οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. έχουν στείλει στο Δήμο τις μελέτες που την περασμένη Δευτέρα εγκρίθηκαν από το ΤΑΣ από το …2015 και κάποιες προ επτά μηνών και συγκεκριμένα με τα έγγραφα ΕΓ/Δ5/8470/10-06-2015, ΕΓ/Δ5-Τ5.3/14462/12-10-205 και ΕΓ/Δ2/4366/03-04-2017!

Δεύτερο: Το Δημοτικό Συμβούλιο με την 251/31-8-2017 (ΑΔΑ: ΩΔΥΚΩΕ5-Τ66) απόφασή του (και μάλιστα εκτός ημερησίας διάταξης) ορίζει τη μηχανικό Μπενετάτου Ελένη ως εκπρόσωπο του Δήμου να παρακολουθεί την αποκατάσταση των βλαβών από τους σεισμούς- ενίσχυση των σχολικών συγκροτημάτων:

4ο Δημοτικό Αργοστολίου, Γυμνάσιο- Λύκειο Ληξουρίου, 2ο Δημοτικό Ληξουρίου, Νηπιαγωγείο Λακύθρας, 2ο Δημοτικό Πυλάρου και Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης.

Και επί πλέον αυτών, στην ίδια απόφαση αναφέρεται πως η εν λόγω μηχανικός έλαβε γνώση των μελετών επισκευής των έργων και όλων των ενεργειών που προτείνονται από αυτές!

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι μελέτες ΗΤΑΝ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ, το δεύτερο ότι η Δημοτική Αρχή δεν αναθέτει στη μηχανικό το κτίριο του 2ου 3ου Γυμνασίου, (γιατί άραγε;) και το τρίτο πως για το ΓΕΛ Ληξουρίου η Δημοτική Αρχή προωθούσε την επισκευή του υπάρχοντος κτιρίου και ΟΧΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ στον Άγιο Αντώνιο όπως υποσχόταν!

Τρίτο: Χθες 29 Νοεμβρίου υπογράφτηκαν από την αναπληρώτρια προϊσταμένη του ΤΑΣ κ. Αθανασία Κακαβά οι άδειες επισκευής-ενίσχυσης δύο ακόμα σχολικών συγκροτημάτων. Του 2ου-3ου Γυμνασίου Αργοστολίου (με προϋπολογισμό 1.502.328,86 ευρώ) και του Γυμνασίου Αγ. Θέκλης (με προϋπολογισμό 632.400 ευρώ). Θυμίζουμε ότι η επισκευή του Γυμνάσιου της Αγίας Θέκλης θα γίνει σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας από την δωρεά των 5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής, ενώ για το 2ο-3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου υπάρχει ένα πρόβλημα όπως έχουμε ξαναπεί. Δεν περιλαμβάνεται καν στην περιβόητη χαρτογράφηση της Περιφέρειας που είναι απαραίτητος όρος για να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Πως θα λυθεί το θέμα μόνο …ο Θόδωρος Γαλιατσάτος γνωρίζει!

Τέταρτο: Στις αποφάσεις του ΤΑΣ αναφέρεται στην πρώτη-πρώτη γραμμή πως οι αιτήσεις στο ΤΑΣ από το Δήμο για τις άδειες επισκευής/ενίσχυσης των 5 σχολείων έγιναν από τις …22 του περασμένου Ιουνίου και πρόσφατα τις 2 Νοεμβρίου. Κατά τα άλλα, σε κάθε ευκαιρία, όλο αυτό το διάστημα των μαθητικών κινήσεων, η ηγεσία της Δημοτικής Αρχής …«δεν είδε, δεν άκουσε, δεν είπε τίποτα» για τα σεισμόπληκτα σχολεία!

Όλα τα παραπάνω και μαζί τα χθεσινά που αποκαλύψαμε, οδηγούν ανεπιφύλακτα στο συμπέρασμα πως Δημοτική Αρχή (Λυκούδης/Παρίσης), Περιφερειακή Αρχή (Δρακουλόγκωνας/Γαλιατσάτος) και Κοινοβουλευτική Εκπροσώπηση (βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου) τέσσερα χρόνια τώρα ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΡΙΞΕΙ ΧΟΝΤΡΟ ΔΟΥΛΕΜΑ!

Και να φτιαχνότανε έστω και τώρα με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση αυτά που υποσχότανε θάλεγες στα κομμάτια!

Αμ δε… Άλλα λέγανε, άλλα φτιάχνονται και …ο Θεός να βάλει το χέρι Του.

Πάντως είμαστε περίεργοι να δούμε τα άλλα …5,5 εκατομμύρια του ΕΣΠΑ, αν βγάλουμε από τα 11 εκατομμύρια τα 5,5 για τα δικά μας, που θα πάνε…

Βάζουμε στοίχημα στην Κέρκυρα;

Και δυό τελευταία θέματα:

Πρώτον: Εκείνα τα 90 χιλιάρικα που απαιτούνται για την επισκευή του Νηπιαγωγείου Λακύθρας και τα οποία τέσσερα χρόνια δεν μπορούν να βρεθούν από την Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή …δεν χωνεύονται με τίποτα!

Πέντε ταξίδια λιγότερα και δυό εκδηλώσεις λιγότερες βρε αθεόφοβοι να κάνατε, τα παιδάκια θάχανε σχολείο προ πολλού!

Δεύτερον: Με την …αρπακόλλα στα 5 σχολεία, νομίζει «η αγία» πεντάδα της τοπικής πολιτικής μας εξουσίας (ναι «αγία» με τα όσα έχουν συμβεί και την κοινή τους πλέον πορεία από τα καράβια μέχρι τα σχολεία…) ότι ξόφλησε;

Αν το νομίζετε αγαπητοί κύριοι και κυρία Λυκούδη/Παρίση, Δρακουλόγκωνα/Γαλιατσάτο και Θεοπεφτάτου, νάστε βέβαιοι ότι πλανιέστε πλάνην οικτρά!

Η απέραντη σχολική παραγκούπολη της Κεφαλονιάς δεν εξαλείφτηκε με τα 5,5 εκατομμύρια που πρόκειται να πάνε στα περισσότερα των σεισμοπλήκτων!

Και ύστερα τα σεισμόπληκτα κτίρια ειδικότερα το 1ο και του 2ο Νηπιαγωγείο Ληξουρίου, αλλά και το νέο κτίριο, που ΟΛΟΙ σας έχετε υποσχεθεί, του ΓΕΛ Ληξουρίου και όλα τα υπόλοιπα με τις μικρότερες ζημιές, θα σας στοιχειώνουν σε κάθε σας λόγο και ενέργεια!

 

Βουνό πάντα τα προβλήματα με τα Σχολεία της Κεφαλονιάς…