Δύο είναι τα δημοτικά κτίρια στο ταλαίπωρο Ληξούρι. Το Δημαρχείο και το Θέατρο (Μαρκάτο).

Και τα δύο χτυπημένα άσχημα από τους σεισμούς του 2014 περιμένουν υπομονετικά την υλοποίηση των άπειρων υποσχέσεων της ηγεσίας της Δημοτικής Αρχής για την αποκατάστασή τους, εκτός και συμβεί τίποτε απρόοπτο με κανά άλλο σεισμό οπότε …«κλάφτα Χαράλαμπε» ή μάλλον «κλάφτα Διονυσάκη» αντιδήμαρχε έργων Διονύση Λυκούδη, δημοτικές σύμβουλε Ληξουρίου και αρμόδιε ΚΑΙ για την αποκατάσταση και των δύο κτιρίων.

Σε μια πόλη όπως το Ληξούρι όπου ο πολιτισμός έχει τεράστια ιστορία και αστείρευτη αξία δεν επιτρέπεται δύο ναοί του πολιτισμού, το Δημοτικό Θέατρο και η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη (Σ.Σ.: Είναι και αυτό το έργο αναστύλωσης «στον αέρα», βλ. «Η» 1/2/18) νάναι τέσσερα χρόνια μετά τους σεισμούς ξεχασμένοι.

Ακόμη και η ιστορική Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης αν δεν χρεωνόταν με τραπεζικό δανεισμό (αριθμός άδειας 107/2015 με ΑΔΑ: Ω68ΔΟΡ1Φ-ΒΙΔ) δεν θα επισκεύαζε το κτίριο της επαναπαυμένη στις υποσχέσεις.

Τέσσερα, λοιπόν χρόνια μετά το σμπαράλιασμα των δύο δημοτικών κτιρίων η αποκατάστασή τους είναι μακρινό όνειρο.

Και αυτό γιατί ο Δήμος βρίσκεται ακόμη στο στάδιο …της ανάθεσης των μελετών!

Οχι δεν κάνουμε πλάκα ούτε φτηνή αντιπολίτευση, θάλεγε κάποιος που πιστεύει (ακόμα) τη Δημοτική Αρχή και τις επανειλημμένες υποσχέσεις της ότι «με λεφτά της ασφάλειας θα φτιαχτούν και τα δύο κτίρια».

Ιδού λοιπόν με αδιάσειστα στοιχεία, όπως πάντα, το ιστορικό της αποκατάστασης των δύο δημοτικών κτιρίων του Ληξουρίου.

Που βρισκόμαστε: Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται ακόμη στη φάση της έγκρισης των διαφόρων φάσεων των δύο διαγωνισμών για την ανάθεση των μελετών (312/1-12-2017 απόφαση οικονομικής επιτροπής με ΑΔΑ: ΩΨΗΘΩΕ5-ΦΓΥ για το Θέατρο και 318/8-12-2017 με ΑΔΑ: ΨΦΓ8ΩΕ5-ΗΗΦ για το Δημαρχείο) κι έχει ο Θεός μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πάμε χρονικά λίγο πίσω: Τον Ιούνιο του 2016 η ασφαλιστική αποζημιώνει το Δήμο για τις ζημιές που υπέστησαν τα δύο δημοτικά κτίρια από τους σεισμούς 2014 με το ποσόν των 620.000 ευρώ και εγγράφονται στον προϋπολογισμό με κωδικό 1699.09.

Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω ποσόν ούτε στον προϋπολογισμό του 2017 εμφανίζεται αλλά ούτε και στο φετινό προϋπολογισμό 2018. Αν αυτό σημαίνει κάτι, ας το ψάξει κάποιος άλλος ας πούμε …η αντιπολίτευση έτσι για να λέμε πως κάτι κάνει κι αυτή.

Μετά από ένα χρόνο (!) στις 23/8/2017 ο Δήμος προκηρύσσει τους δύο διαγωνισμού για την ανάθεση των μελετών «Επισκευή Δημοτικού Θεάτρου Ληξουρίου» αξίας 231.607,05 ευρώ (ΑΔΑ: 7ΔΡΝΩΕ5-499) και «Επισκευή Πρώην Δημαρχείου Ληξουρίου» αξίας 91.824,50 ευρώ (ΑΔΑ: Ψ3Ο7ΩΕ5-7ΞΤ).

Σύνολο 323.431,55 ευρώ, που σημαίνει ότι απομένουν από την ασφαλιστική αποζημίωση 296.568,45 ευρώ για τις επισκευές των δύο κτιρίων.

Ομως σύμφωνα με την αξία των μελετών αυτές αντιστοιχούν (πάνω κάτω) στο 1/10 της αξίας του έργου. Αυτό σημαίνει ότι (πάντα χοντρικά) απαιτούνται περί τα …2.500.000 ευρώ για την επισκευή του Θεάτρου και γύρω στο …1.000.000 ευρώ για το Δημαρχείο. Σύνολο για την επισκευή των δύο κτιρίων με βάση το κόστος των μελετών 3,5 με 4 εκατομμύρια ευρώ!!!

Και το ερώτημα είναι βεβαίως από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά, όταν η πλέον σίγουρη πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί Θέατρα και Δημαρχεία και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (εθνικοί πόροι) είναι αναξιόπιστο, με χαρακτηριστική την περίπτωση των τριών έργων αναπλάσεων του Αργοστολίου που παρά τις διαβεβαιώσεις περί εξασφαλισμένης χρηματοδότησης, ο Δήμος χρωστάει …1.219.227, 82 ευρώ (ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ 27/1/2018).

Και φυσικά το αυτονόητο ερώτημα για την αξιοπιστία της Δημοτικής Αρχής.

Γιατί μέχρι τώρα εξέτρεφε φρούδες ελπίδες στους Ληξουριώτες ότι Θέατρο και Δημαρχείο θα επισκευαστούν με την αποζημίωση της ασφαλιστικής;

Αδυνατούμε να πιστέψουμε πως το ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ οφείλετε σε ειλικρινείς λόγους ακόμη και σε άγνοια στοιχειωδών πραγμάτων, άρα;

Αρα το ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ μήπως είναι και …ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ;

Για την οικονομία της συζήτησης ας κάνουμε μια υπέρβαση λέγοντας ότι από κάπου βρε αδελφέ θα βρεθούν τα λεφτά που θα χρειαστούν για την επισκευή των δύο κτιρίων, οπότε από δω και πέρα να δούμε τι γίνεται.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης για τη μελέτη του Θεάτρου ορίζεται στα χαρτιά στος οκτώ μήνες από την ημέρα υπογραφής του συμφωνητικού και στους έξι μήνες για το Δημαρχείο.

Ομως αυτά στα χαρτιά…

Γιατί η μέχρι τώρα αποτελεσματικότητα και μαζί η φερεγγυότητα της Δημοτικής Αρχής σε ό,τι καταπιάνεται, σε καμία των περιπτώσεων δεν δίνει τα εχέγγυα ότι όλα θα εξελιχτούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

Το αντίθετο μάλιστα …είναι ο κανόνας! Σήμερα ξεκινάει κάτι και είναι άγνωστο πότε …θα ολοκληρωθεί.

Ετσι λοιπόν όταν ΚΑΝΕΝΑ μα ΚΑΝΕΝΑ έργο στην διάρκεια των 7 χρόνων της θητείας της Δημοτικής Αρχής Παρίση/Λυκούδη δεν έχει ολοκληρωθεί στις προθεσμίες που …οι ίδιοι έχουν δώσει.

Οταν οι παρατάσεις των προθεσμιών ολοκλήρωσης των έργων Λυκούδη (ακόμη και του πιο μικρού) έχουν γίνει …ανέκδοτο μεταξύ των εργολάβων και μόνιμο θέμα σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΟΥΔΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ, όχι μετά βεβαιότητας αλλά ούτε καν κατά προσέγγιση, ΠΟΤΕ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ οι δύο μελέτες, ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΟΥΝ τα δύο έργα, ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ και ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ Δημαρχείο και Θέατρο Ληξουρίου.

Αν μάλιστα «σπάσει ο διάολος το πόδι του» και ξαναβγούνε στις εκλογές του επόμενου χρόνου οι ίδιοι (Παρίσης/Λυκούδης) τότε Ληξουριώτες μου …ξεχάστε τα και τα δύο έργα!!!

Η μόνη ελπίδα, η σοφία του λαού που ποτέ δεν πέφτει έξω όταν ισχυρίζεται …«μια του κλέφτη, δυό του κλέφτη …τρεις και την κακή του μέρα»!!!

Στην κυριολεξία εν προκειμένω…

Θέατρο Μαρκάτο
Δημαρχείο Ληξουρίου