Συναγερμός σήμανε χθες στην Περιφερειακή Ενότητα, καθώς στην παραλία «Μεγάλη Αμμος», στις Μηνιές, βρέθηκε βαρέλι με τοξικά απόβλητα.

Τα τοξικά απόβλητα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και υπήρχε κίνδυνος το βαρέλι να το παρασύρουν τα κύμματα στη θάλασσα.

Ετσι, χθες το απόγευμα έγινε σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα, στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική και το Λιμενικό, εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης, η Διαδημοτική και ο Δήμος Κεφαλονιάς (Ματιάτος).

Ο κ. Δρακουλόγκωνας είπε στον «Η» ότι, παρ’ ότι η Περιφερειακή Ενότητα δεν είναι αρμόδια για τέτοια θέματα, αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εν τούτοις πρότεινε στη Διαδημοτική να μεταφερθεί το επικίνδυνο βαρέλι στο ΧΥΤΑ (Παλλοστή Θηνιάς), πλην όμως η Διαδημοτική δεν δέχθηκε να διαθέσει χώρο ως αναρμόδια.

Τελικά, ο αντιπεριφερειάρχης συνεννοήθηκε να μεταφερθεί το βαρέλι με JCB της Πε.Εν. σε υδατοστεγή κάδο μαζί με άμμο 80 μέτρα μέσα στην παραλία, ώστε να μην μπορεί να το πάρει η θάλασσα. Επιπλέον αποκλείστηκε με κορδέλες ο χώρος 200 μέτρα περιμετρικά από το βαρέλι.

Ακολούθως ο κ. Δρακουλόγκωνας ενημέρωσε προφορικά και με επιστολή τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα, ώστε να ενεργήσουν για την παραλαβή του βαρελιού.

Προφανώς το βαρέλι αφέθηκε στην θάλασσα από πλοίο κι’ έφθασε στην ακτή μας.