56 χρόνια από το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον» των Αφών Τυπάλδου

Χθες συμπληρώθηκαν 56 χρόνια από το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον» στα ανοικτά της νησίδας «Φαλκονέρα», ιδιοκτησίας των Ληξουριωτών Αφών Τυπάλδων.

Το ναυάγιο του πλοίου “Ηράκλειον”, χαρακτηρίστηκε ως το πιο τραγικό ναυάγιο της σύγχρονης Ελλάδας, που στιγμάτισε την Κρήτη και την ελληνική ακτοπλοΐα. Καταγράφηκε δε στην ιστορία, ως “Φαλκονέρα” από το σημείο που έγινε η βύθιση, με αποτέλεσμα,με αποτέλεσμα -σύμφωνα με τις τότε αναφορές- να βρουν τον θάνατο 224 άνθρωποι. Από το ναυάγιο διασώθηκαν 47 από τους επιβαίνοντες στο πλοίο.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1966 το πλοίο «Ηράκλειον», που εκτελούσε το δρομολόγιο από το λιμάνι της Σούδας στον Πειραιά, βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, κοντά στην βραχονησίδα Φαλκονέρα, 23 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Μήλου.

Το ναυάγιο προκάλεσε την κατάρρευση της Typaldos Lines, των Κεφαλονιτών εφοπλιστών Αφών Χαράλαμπου και Σπύρου Τυπάλδου που κυριαρχούσε τότε στην εγχώρια ακτοπλοΐα, ενώ μπήκαν οι πρώτες ιδέες για τη δημιουργία των Ναυτιλιακών Εταιρειών Λαϊκής Βάσης.

Η δίκη για το ναυάγιο άρχισε στις 19 Φεβρουαρίου 1968 στο Κακουργιοδικείο Πειραιά, ενώ είχε προηγηθεί και μια σειρά αποκαλύψεων σχετικά με βαρύτατες ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στην έκδοση πλαστογραφημένων πιστοποιητικών αξιοπλοΐας του σκάφους. Στο εδώλιο κάθισαν τέσσερα στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ο Χαράλαμπος Τυπάλδος, ο διευθυντής της εταιρείας Παναγιώτης Κόκκινος και δύο αξιωματικοί του πλοίου.

H απόφαση του δικαστηρίου εξεδόθη στις 21 Μαρτίου του ιδίου έτους και αποδόθηκαν ποινές φυλάκισης από πέντε έως και επτά έτη στους κατηγορούμενους.

Ο Χαράλαμπος Τυπάλδος που τελικά καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης για το ναυάγιο του “Ηράκλειον”, βρέθηκε δολοφονημένος το 1986 στο γραφείο του από την “Εταιρεία Δολοφόνων” του Χρήστου Παπαδόπουλου, ενώ ο αδελφός του Σπύρος Τυπάλδος δημιούργησε το πρότυπο για την εποχή Ξενοδοχειακό συγκρότημα «Σικυών Μπήτς» στο Ξυλόκαστρο, συμπεριλαμβανομένης και της βίλας του Αγγελου Σικελιανού, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διεκδίκηση από το νυν Δήμο Ληξουρίου, με τον φερόμενο ιδιοκτήτη του και φερόμενο απόγονο του ιδρυτή Λεωνίδα Τυπάλδο.

Δ.Δ.-