«600.000 τουρίστες δεν θα έρθουν φέτος», λέει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Γεράσιμος Τιμοθεάτος

Γ. Τιμοθεάτος

Δύσκολη χαρακτηρίζουν τη φετινή τουριστική σεζόν οι ξενοδόχοι της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, καθώς οι κρατήσεις είναι ελάχιστες, η έλλειψη ρευστότητας είναι ένας παράγοντας, που τους προβληματίζει, όπως επίσης και η αβεβαιότητα, που επικρατεί, με την αεροπορική σύνδεση τους με άλλες χώρες του εξωτερικού. 

Μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» (ρ/σ) ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Γεράσιμος Τιμοθεάτος τόνισε ότι 600.000 τουρίστες δεν θα έρθουν φέτος σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.

«Όσα ξενοδοχεία ανοίξουν θα είναι από 1η Ιουλίου. Το πρόβλημα ρευστότητας είναι ένα σοβαρό θέμα, που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι. Τα περισσότερα λάμβαναν προκαταβολές από τους tour operators μέσω των early bookings και αυτό έχει κοπεί. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα με την απόφαση των ξενοδοχείων να επαναλειτουργήσουν, διότι δεν υπάρχει ρευστότητα. Από την άλλη πλευρά οι tour operators πιέζουν για να πληρωθούν, οι όποιες κρατήσεις φέρουν μετά από 50-60 ημέρες, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα διάστημα, που ο ξενοδόχος θα πρέπει να έχει αρκετό ρευστό να χρηματοδοτεί τη επιχείρηση», τόνισε ο Γ. Τιμοθεάτος.

Η έλλειψη ρευστότητας είναι ένας παράγοντας, που προβληματίζει τους ξενοδόχους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, όπως επίσης και η αβεβαιότητα, που επικρατεί, με την αεροπορική σύνδεση τους με άλλες χώρες του εξωτερικού, κυρίως με Αγγλία και Ιταλία, που είναι το μεγαλύτερος μέρος των τουριστών, που επιλέγουν τα δυο νησιά του Ιονίου για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

«Αυτές οι χώρες αυτή την στιγμή είναι στην μαύρη λίστα και όσο καθυστερεί η απόφαση για το πότε θα ανοίξουν, κάνει τους ξενοδόχους να το σκέφτονται. Είναι μια αρνητική εξέλιξη η μετάθεση των δρομολογίων προς τα πίσω», καθώς η British Airways αποφάσισε να ξεκινήσει μειωμένες πτήσεις προς Κεφαλονιά και Ζάκυνθο την 1η Αυγούστου, «έχουν μειωθεί τα δρομολόγια, όταν πριν είχαμε καθημερινή σύνδεση με την Αγγλία και έχουν πτήσεις 3 φορές την εβδομάδα, χωρίς να γνωρίζουμε ότι αυτές θα είναι οι τελικές. Μηνύματα, που δείχνουν ότι θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος και δεν θα ανοίξουν αρκετά ξενοδοχεία σε Κεφαλονιά».

Οι διεθνείς αφίξεις από το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς πέρυσι ήταν περισσότερες από 332.000, «μέχρι και τέλος Ιουνίου, που σίγουρα δεν θα υπάρχουν πτήσεις έχουν χαθεί περίπου 100.00 αφίξεις τουριστών. Αν σε αυτό το νούμερο προσθέσουμε και την ακύρωση των κρουαζιερόπλοιων, που φέτος αναμένονταν 220, μιλάμε για μια απώλεια σε τουρίστες πάνω από 600.000. Τεράστιο νούμερο αυτή η απώλεια για Κεφαλονιά και Ιθάκη» είπε ο κ. Τιμοθεάτος.

Αναφορικά με τον εσωτερικό τουρισμό και τον οδικό τουρισμό από τις χώρες των Βαλκανίων θα τονώσει κάπως την κίνηση σε Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Λευκάδα, διότι έχουν τα προνόμια να συνδεθούν γρήγορα με αυτές τις χώρες, αλλά «σε καμία περίπτωση δεν είναι το χαρτί, που θα σώσει την παρτίδα» υπογράμμι

σε και πρόσθεσε για τις κρατήσεις, που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ότι «καμία από αυτή την κράτηση δεν μπορούμε να την εμπιστευτούμε, μπορούν να ακυρωθούν οποιαδήποτε στιγμή και χωρίς την υποχρέωση πληρωμής ακυρωτικών, διότι έχουν σταματήσει να ισχύουν οι όροι των συμβολαίων και είμαστε ξεκρέμαστοι».

Ένα αρνητικό για το νησί της Κεφαλονιάς είναι και η μη λειτουργίας της ΜΕΘ του νοσοκομείου του νησιού, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς/Ιθάκης να επισημαίνει ότι «παρότι έχει γίνει δωρεά από ιδιώτη για μια υπερσύγχρονη πτέρυγα και το μόνο, που έλειπε ήταν οι γιατροί, είναι κάτι για το οποίο δεν μας χαροποιεί σαν τόπος. Ωστόσο ο αγώνας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου είναι υπεράνθρωπος και το κρατούν ανοιχτό, κάτω από πολλές δυσκολίες και πιστεύω ότι δεν θα αποτρέψει κόσμο να έρθει για διακοπές».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το αίσθημα ευθύνης των ξενοδόχων είναι μεγάλο και δεν θα γίνει καμία έκπτωση στα υγειονομικά πρωτόκολλα για να αισθάνονται οι πελάτες ασφαλείς. «Αίτημα του κλάδου ήταν η συνολική μείωση του τουριστικού πακέτου, αλλά την είδαμε σε εστίαση και μεταφορές, η κυβέρνηση έπρεπε να είναι πιο γενναία στη μείωση του ΦΠΑ και εφόσον δεν την πήρε για φέτος, έπρεπε να την εξαγγείλει τώρα για την επόμενη χρονιά, για να είναι ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν».