H μάχη των Σαμικών κατά των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας μεταφέρθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς στο Δημοτικό Θέατρο, όπου αποφασίστηκε η έγκριση και ενίσχυση του σχετικού Ψηφίσματος των Σαμικών.

Παρουσία των κατοίκων Σάμης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σάμης κ. Γαβριήλ Ρασσιάς, ζητώντας την συμπαράσταση όλων και ένα Ψήφισμα από το Δ.Σ., επεσήμανε την ανάγκη απομάκρυνσης των κεραιών από το κέντρο της πόλης, λόγω των επιπτώσεων που έχουν διαπιστωθεί  στην υγεία των κατοίκων. Oπως υπογράμμισε ο κ. Ρασσιάς, ο Νόμος απαγορεύει την ύπαρξη τέτοιων κεραιών εντός κατοικημένης περιοχής, κάτι το οποίο συμβαίνει στην περιοχή της Σάμης και μάλιστα 100 μ. από το Δημοτικό Σχολείο.

vinieta-egxromi

O πρώην δ.σ. κ. Δημήτρης Φιοραβάντες, κάτοικος Σάμης, διαμαρτυρήθηκε έντονα για προβλήματα υγείας και θανάτων στην περιοχή -16 κάτοικοι με καρκίνο και 8 θάνατοι, όπως επεσήμανε-, που οι κάτοικοι θεωρούν ότι έχουν δημιουργηθεί, λόγω των κεραιών που βρίσκονται μέσα στην πόλη. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο τ. δήμαρχος Σάμης κ. Μανόλης Βαλέττας, ο οποίος μίλησε για τον καρκίνο που καλπάζει στην περιοχή της Σάμης.

O επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά» κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, στην τοποθέτησή του τόνισε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το καλύτερο είναι η πρόληψη, διότι είναι πολύ δύσκολο και χρονίζει το να λυθεί νομικά το πρόβλημα. O ίδιος θεωρεί ότι δεν αρκεί το Ψήφισμα, αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα θα πρέπει να κινητοποιηθούν δυναμικά οι κάτοικοι της Σάμης και να διαμαρτυρηθούν.

O επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπάστες Ξανά» κ. Μάκης Δημητράτος επεσήμανε την ανάγκη πολύπλευρης πίεσης για την επίλυση του προβλήματος, τόσο από το Δήμο και τους κατοίκους, όσο και από την βουλευτή του Νομού κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου με σχετική επερώτηση στη Βουλή.

Oι δ.σ της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.κ. Νίκος Γκισγκίνης και Γιάννης Κουρούκλης πρότειναν σύσσωμο το Δ.Σ. μαζί με τους κατοίκους της Σάμης να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, προκειμένου η Εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να απομακρύνει τις κεραίες και αν δεν γίνει δεκτό αυτό το αίτημα, να αναλάβει ο Δήμος την ευθύνη και να κατεβάσει τις κεραίες.

Πρόταση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργου Τζωρτζάτου ήταν η σύσταση μίας πενταμελούς Επιτροπής, ώστε να αγωνιστεί για την κατάργηση των κεραιών.

O δ.σ. της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά» κ. Διονύσης Αραβαντινός, προκειμένου να επιτευχθεί η απομάκρυνση των κεραιών, πρότεινε τη σύσταση Επιτροπής από δ.σ. και κατοίκους, οι οποίοι θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας, με απειλή τη μαζική ακύρωση συμβολαίων.

Ενταση υπήρξε, εκείνη τη χρονική στιγμή, ανάμεσα στον αντιδήμαρχο Αργοστολίου-Σάμης κ. Διονύση Λυκούδη και τον κ. Αραβαντινό, όταν ο κ. Λυκούδης, απευθυνόμενος στον κ. Αραβαντινό είπε: «Μην κάνεις παλικαρισμούς τώρα στους κατοίκους της Σάμης, εσύ έβαλες την κεραία, όταν ήσουν διευθυντής της εν λόγω εταιρείας», ενώ ο κ. Αραβαντινός του απάντησε «Είσαι συκοφάντης». Αργότερα, ο κ. Μιχαλάτος ζήτησε να κλείσει το θέμα των προσωπικών επιθέσεων μεταξύ δ.σ. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό που πείραξε τον αντιδήμαρχο είναι ότι κάτοικοι της περιοχής της Σάμης τον κατηγόρησαν ότι είναι ανύπαρκτος στην περιοχή τους, κάτι το οποίο προηγήθηκε.

Oταν πήρε εκ νέου τον λόγο ο κ. Λυκούδης αναρωτήθηκε  «αφού ο κ. Αραβαντινός προηγουμένως καυχήθηκε ότι όταν ήταν στην εν λόγω Εταιρεία έβγαλε την κεραία από το Αργοστόλι, τότε γιατί δεν την έβγαλε και από τη Σάμη;».

O κ. Αραβαντινός είπε ότι δεν θα μπει στην διαδικασία να απαντήσει, αλλά όταν ήταν στην Εταιρεία αυτή, μετέφερε απλώς το αίτημα των κατοίκων του Αργοστολίου για απομάκρυνση της κεραίας και αυτό έγινε δεκτό.

O επικεφαλής των ΦΙΚO κ. Ηλίας Παρίσης δήλωσε ότι ψηφίζει μόνο την πρόταση των κατοίκων της Σάμης και όχι την προσθήκη των μέτρων που έθεσε η Δημοτική Αρχή και στη συνέχεια αποχώρησε, διότι δεν έγιναν δεκτά προς συζήτηση τα θέματα που πρότεινε ως κατεπείγοντα κατά την έναρξη του Δ.Σ.

Τελικά, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το Ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής, το οποίο περιλάμβανε το αίτημα για την απομάκρυνση των κεραιών της Εταιρείας κινητής τηλεφωνίας από την Σάμη, την ανάληψη της υπόθεσης από τις Νομικές Υπηρεσίες του Δήμου, τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την πιο άμεση εκδίκαση της υπόθεσης. Επιπλέον, ο κ. Λυκούδης ως αντιδήμαρχος Σάμης και αναπληρωτής δημάρχου αναλαμβάνει προσωπικά τον συντονισμό κινητοποιήσεων, οι οποίες θα συμφωνηθούν από τους επικεφαλείς των παρατάξεων και της Τοπικής Κοινότητας Σάμης, σε μία άμεση συνάντηση και θα περιλαμβάνουν την απειλή  μποϊκοτάζ με λύση των συμβολαίων της εν λόγω Εταιρείας, ενώ αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της απομάκρυνσης, ο Δήμος θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια για την απομάκρυνση των κεραιών.

• Το Δ.Σ. συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του «Η».