«Είμαι υπέρ της διάσπασης του Δήμου Κεφαλονιάς όχι μόνο σε 4, αλλά σε 5 Δήμους, γιατί πρέπει να δημιουργηθεί και αυτόνομος Δήμος Λειβαθούς, αφού η Λειβαθώς έχει 5.000 κατοίκους. Εχω αφήσει ελεύθερους τους συμβούλους μου να ψηφίσουν ό,τι θέλουν»!

Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης προς έκπληξη όλων, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διάσπαση η μη του Δήμου Κεφαλονιάς, που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου.

Επίσης ο δήμαρχος σε λεκτική αντιπαράθεση που είχε με τον επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης Θεόφιλο Μιχαλάτο, όταν αυτός είπε ότι ο «Δήμος πρέπει να σπάσει σε 4, γιατί όλη η Κεφαλονιά αντιδρά για την ανίκανη Δημοτική Αρχή που έχουμε», είπε:

«Ο Αγιος Γεράσιμος να ερχότανε, δεν θα μπορούσε να μαζέψει τους πρώην Δήμους Κεφαλονιάς. Κι εσύ κύριε Θεόφιλε, που είσαι καλός επιχειρηματίας, μας άφησες 9,5 εκατ. χρέη, τα έχω εδώ και θα τα δώσω στη δημοσιότητα».

Στη συνέχεια και κατά την τοποθέτησή του, ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, απαντώντας στο παραπάνω «καρφί» του δημάρχου, είπε ότι «η διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς σε περισσότερους Δήμους, είναι μία καλή ευκαιρία να απαλλαγεί η Κεφαλονιά από την παρούσα Δημοτική Αρχή».

Στη χθεσινή συνεδρίαση παραβρέθηκε και η βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η οποία τόνισε ότι η Κυβέρνηση μετά από διάφορα αιτήματα και εισηγήσεις, καταλήγει στη δημιουργία τριών Δήμων στην Κεφαλονιά, ενώ ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρος Παγώνης υποστήριξε ότι το Χωροταξικό της Κεφαλονιάς χρειάζεται τρεις Δήμους (Κράνη, Πάλλη, Σάμη), ενώ ο ιδανικός χωροταξικός χωρισμός είναι για 4 Δήμους (συν το Δήμο Ελειού-Πρόννων).

Επίσης, ο αναπληρωτής δημάρχου Διονύσης Λυκούδης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας 4 Δήμων και ρώτησε τη βουλευτή με τι προσωπικό και με τι μηχανήματα θα λειτουργήσουνε οι νέοι Δήμοι, αφού ούτε υπάλληλοι θα υπάρχουνε, ούτε μηχανήματα.

Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ανουσάκης επέκρινε την Κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα της διάσπασης και ζήτησε από τη βουλευτή να δώσει τις μελέτες που υπάρχουν για ένα τέτοιο εγχείρημα, ενώ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς και κατά της διάσπασης!

◼︎Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του «Η».


Μάκης Αλυσανδράτος (πρόεδρος Δ.Σ.): Το Δ.Σ. ψήφισε να παραμείνει ένας Δήμος


Θέλω να καταστήσω σαφές σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλλονιάς κατά τη χθεσινή του Συνεδρίαση αποφάσισε κατά πλειοψηφία (16 ψήφοι) την παραμονή του ενιαίου Δήμου Κεφαλλονιάς ως έχει.

 Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κλήθηκαν να ψηφίσουν επί πέντε προτάσεων:
1η πρόταση :1 Δήμος έλαβε 16 ψήφους
2η πρόταση: 3 Δήμους έλαβε 3 ψήφους
3η πρόταση:  4 Δήμους έλαβε 15 ψήφους
4η  πρόταση: 5 Δήμους έλαβε  2 ψήφους
5η  πρόταση: είναι η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης με ένα άλλο σκεπτικό που δεν έμπαινε στη λογική της διάσπασης ή μη του Δήμου που θα καταγραφεί στο κείμενο της Απόφασης και η οποία έλαβε 1 ψήφο.
Άρα καθαρά πλειοψήφησε η πρόταση για 1 Δήμο.
Θεωρώ απαράδεκτο να αθροίζονται διαφορετικές προτάσεις και να εξάγονται συμπεράσματα που εξυπηρετούν διάφορες σκοπιμότητες. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν κλήθηκε να ψηφίσει επί 2 προτάσεων(διάσπαση ή μη του Δήμου) αλλά επί των 5 προαναφερθεισών προτάσεων και ουδείς γνωρίζει πιο θα ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αν υπήρχαν οι ανωτέρω δύο προτάσεις.
Ο πρόεδρος Δ.Σ. Κεφαλονιάς
ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ-ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
Γ. Αλυσναδράτος