«Κάντε κάτι έστω και την ύστατη στιγμή, να παραμείνει στο Αργοστόλι η Θυρίδα της Τραπέζης Ελλάδος, που πρόκειται να κλείσει τέλος Φεβρουαρίου και να σωθούν οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων».

Αυτά τονίζει σε αίτηση του προς τον δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Παρίση, ο υπάλληλος της Τράπεζας κ. Διονύσιος Βασιλάτος. (Σ.Σ.: O «Η» είχε αναφερθεί στο θέμα στις 9/5/2015-αρ.φύλλου 6061).

Η αίτηση αναφέρει τα εξής:
ΠΡOΣ ΤOΥΣ ΑΞΙOΤΙΜOΥΣ:
ΔΗΜΑΡΧO
ΚΕΦΑΛOΝΙΑΣ
ΚΥΡΙO ΑΛΕΞΑΝΔΡO ΠΑΡΙΣΗ
ΠΡOΕΔΡO ΔΗΜOΤΙΚOΥ ΣΥΜΒOΥΛΙOΥ
ΔΗΜOΥ ΚΕΦΑΛOΝΙΑΣ
ΑΙΤΗΣΗ
Διονυσίου Βασιλάτου του Σπυρίδωνος-Περικλή και της Ελλάς, υπαλλήλου της Τραπέζης της Ελλάδος, κατοίκου Αργοστολίου, Αργοναυτών 11, του Δήμου Κεφαλονιάς.

ΑΞΙOΤΙΜOΙ ΚΥΡΙOΙ:
Σας αποστέλλω για 2η φορά την από 20 Μαίου 2015 επιστολή μου που είχα απευθύνει προς ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙOΙΚΗΤΙΚOΥ (Ελευθερίου Βενιζέλου 21 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 10250) της Τράπεζας της Ελλάδος και προς τον κ. Δήμαρχο Κεφαλονιάς, η οποία έχει το εξής περιεχόμενο με σκοπό έστω την ύστατη στιγμή να ενεργήσετε εκ μέρους σας προκειμένου να διατηρηθεί η Θυρίδα της Τράπεζας της Ελλάδος στο Αργοστόλι και να σωθούν οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων σε αυτήν και να μην βρεθούμε εκτός Κεφαλονιάς ή εξαναγκαστούμε να παραιτηθούμε, διότι πληροφορούμαστε ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2016 θα κλείσει η θυρίδα Αργοστολίου.

Στην Τράπεζα Ελλάδος προσλήφθηκα το έτος 1985 με σύμβαση εργασίας ως προσωπικό ασφαλείας στο κατάστημα Αργοστολίου δυνάμει του Ειδικού Νόμου 1339/1983, μετεκπαιδευόμενος έκτοτε κατά καιρούς στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας. Έκτοτε υπηρέτησα και υπηρετώ αδιαλείπτως στην θέση αυτή με ιδιαίτερο ζήλο προθυμία αυταπάρνηση, εξελιχθείς στον βαθμό του Τμηματάρχη Ασφαλείας.

Στα πλαίσια οργανωτικών προσαρμογών των υπηρεσιακών μονάδων, μας ανακοινώθηκε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή συζήτηση ούτε από την Διοίκηση, ούτε από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος (ΣΥΤΕ) ότι με απόφαση της Διοικήσεως και του ΣΥΤΕ η Θυρίδα της Τραπέζης της Ελλάδος στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς πρόκειται να κλείσει και να μετατεθούν εκτός Κεφαλληνίας οι υπάλληλοι.

Βέβαια εγώ προσωπικά δεν είμαι μέλος του ΣΥΤΕ αλλά του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού Τράπεζας Ελλάδος (ΣΕΠΤΕ) ο οποίος και διαφώνησε στο κλείσιμο Θυρίδων της Τραπέζης.

Με όλο τον σεβασμό προς την Υπηρεσία και την απεριόριστη εκτίμησή μου στους ανωτέρω μου δεν δύναμαι να σας αποκρύψω ότι η υλοποίηση μία τέτοιας τυχόν απόφασης θα αποτελέσει για μένα άδικο χτύπημα που στην κυριολεξία θα με οδηγήσει στην καταστροφή.

Μία Ιστορία ογδόντα (80) ετών της Τράπεζας της Ελλάδος σε ένα μεγάλο νησί στην Κεφαλονιά με σημαντική παρουσία, σημασία και ανεκτίμητη προσφορά για την τοπική κοινωνία και το Έθνος θα σταματήσει ως θυσία των οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας.

Όμως επιτρέψτε μου σας παρακαλώ να εκφράσω την άποψη ότι η απόφαση αυτή δεν είναι ορθή και δεν πρέπει να υλοποιηθεί, αλλά να ανακληθεί, ώστε να παραμείνει η Τράπεζα στην Κεφαλονιά και εμείς οι εργαζόμενοι στον τόπο μας.

Όπως γνωρίζετε το κατάστημα που στεγάζεται η θυρίδα στο Αργοστόλι είναι μισθωμένο έως τον Ιούλιο του 2016 και το συνολικό προσωπικό στο Αργοστόλι ανέρχεται σε πέντε εργαζομένους, που όπως εγώ είμαστε όλοι πολλά χρόνια στην υπηρεσία και έχει ταυτιστεί η ζωή μας με την υπηρεσία μας στην Τράπεζα της Ελλάδος και είμαστε περήφανοι για τις θέσεις και την Τράπεζα που υπηρετούμε. Η παρουσία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αναγκαία σε ένα νησί με πλούτο Ιστορικό, Λαογραφικό, νησί Καπεταναίων και Ναυτικών και πλέον κατ’ εξοχή παγκοσμίως γνωστό τουριστικό προορισμό. Παρουσία που υπάρχει στην Κέρκυρα και Ζάκυνθο και δεν υπάρχει δικαιολογητικός λόγος να εξαιρεθεί η Κεφαλονιά.

Επίσης με την παραμονή της Τραπέζης στην Κεφαλονιά θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εργασία μας στον τόπο καταγωγής και κατοικίας μας σε όλη μας την ζωή, και κοντά στις οικογένειές μας. Η Κεφαλονιά δεν είναι μέρος της Ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά νησί και είναι αδύνατη η μετακίνησή μας από το σπίτι μας, την οικογενειακή εστία κοντά στην εργασία μας σε καθημερινή βάση όσο κοντά και αν γινόταν η μετάθεσή μας, λόγω της θάλασσας και της δύσκολης θαλάσσιας συγκοινωνίας, αλλά και των δυσκολιών που περάσαμε και υφιστάμεθα ακόμα από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2014, με τεράστιες υλικές αλλά και ψυχικές ζημιές.

Ελπίζω ότι θα επανεξετάστε το θέμα της παραμονής της Τράπεζας της Ελλάδος στην Κεφαλονιά ως Θυρίδα, με κριτήρια όχι μόνον οικονομικά αλλά και την προέκταση των δυσμενών συνεπειών μίας τέτοιας απόφασης για τον τόπο της Κεφαλονιάς που και εδώ υπάρχει έντονο πρόβλημα ανεργίας, αλλά και για τους ίδιους τους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους οι οποίοι ευρισκόμαστε σε απόγνωση και για μένα ειδικά θα είναι καταστροφή.

Το λυπηρό είναι ότι η Διοίκηση της Τράπεζας και ο ΣΥΤΕ δεν μερίμνησαν ακόμη και αν υλοποιείτο η σχετική απόφαση να κλείσει την Θυρίδα της Κεφαλονιάς, να βρεθεί λύση για την εργασιακή κατάσταση των υπαλλήλων ώστε να τοποθετηθούμε είτε στην Δ.O.Υ. Αργοστολίου όπου στεγάζονται τα Πρακτορεία της Τράπεζας της Ελλάδος, είτε στην Εθνική Τράπεζα όπου διατηρείται το Ταμειακό απόθεμα Τράπεζας Ελλάδος (ΤΑΤΕ).

Εγώ προσωπικά έχω γεννηθεί στο Αργοστόλι, όπου έχω το σπίτι μου και την περιουσία μου και στο Αργοστόλι είναι θαμμένοι οι, εξαιτίας του θανάτου του αδελφού μου, αποβιώσαντες γονείς μου και ο φονευθείς κατά την εκτέλεσή του προς την Πατρίδα καθήκοντος αδελφός μου Παναγιώτης Βασιλάτος Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, στα μνήματα των οποίων καθημερινώς προσέρχομαι να τα περιποιηθώ και να ανάψω ένα κερί. Αυτά είναι η ζωή μου ο ρυθμός και οι βιοτικές μου ανάγκες και σε αυτό τον χώρο από τότε που γεννήθηκα (1961) ζω και έχω δημιουργήσει τις σχέσεις μου, τα συμφέροντά μου και τα ενδιαφέροντά μου και σ’ αυτό αναπτύσσω και κλείνω ολόκληρη την προσωπικότητά μου και την ύπαρξή μου. Αν αποκοπώ από αυτά που συνθέτουν και συνιστούν την υπόστασή μου, δεν έχω κανένα λόγο ύπαρξης. Γι αυτό κυριολεκτώ όταν ομιλώ περί καταστροφής υλικής αλλά και ηθικής και ψυχολογικής. Δεν αμφιβάλλω ότι θα εκτιμήσετε την έκταση των συνεπειών που θα έχει για μένα η μετάθεση και θα δείξετε κατανόηση.

Πιστεύω ότι η αναγκαστική μετάθεσή μου θα είναι αντίθετη στην σύμβαση εργασίας και σε κάθε περίπτωση θα είναι αντίθετη στον νόμο και πάντως ως κατά κατάχρηση δικαιώματος ενεργουμένη.

Η άσκηση του Διευθυντικού δικαιώματος για την εκτός Κεφαλληνίας μετάθεσή μας προσκρούει προφανώς στην καλή πίστη και στα χρηστά συναλλακτικά ήθη.
Προσμένω στην ευαίσθητη και υπεύθυνη αντιμετώπιση των εργαζομένων της Τράπεζας στο Αργοστόλι και εμένα προσωπικά οι οποίοι δεν μπορούμε να μετακινηθούμε εκτός της νήσου Κεφαλληνίας.

Με εκτίμηση
Διονύσιος Βασιλάτος

Εικόνα 1