Πριν από ένα χρόνο (για την ακρίβεια στις 15/10/2018) ο «Ημερήσιος» έφερε στο φως άλλο ένα σκάνδαλο που αφορά το Δήμο Κεφαλονιάς, αλλά και τον πρώην Δήμο Παλικής, τύπου «Σικυών».

Πρόκειται για την Κληρονομιά  Βουτσινά, που άφησε μέσω Διαθήκης ο συμπατριώτης μας Γεώργιος Βουτσινάς, η οποία από το 1992 έχει μείνει αναξιοποίητη.

Ειδικότερα πρόκειται:

  • Για δύο διαμερίσματα στο Γουδί
  • Για ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη και
  • Για ένα οικόπεδο στα Σεπόλια

Σύμφωνα με τη Διαθήκη του διαθέτη, τα διαμερίσματα αυτά προορίζονταν για διαμονή φοιτητών της Κεφαλονιάς, ενώ το οικόπεδο θα διατίθετο προς πώληση, ώστε να συντηρούνται τα διαμερίσματα.

Όμως, από το 1992 που αναγνωρίστηκε η Διαθήκη, καμία Δημοτική Αρχή δεν έκαμε τίποτα για την εκτέλεση της Διαθήκης, πλην μιάς απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής το 2017, και ενώ το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί πρόσφατα στην Οικονομική Επιτροπή, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Την επομένη 16/10/2018 το θέμα παίρνει πανελλήνια διάσταση με την αναδημοσίευση του πρωτοσέλιδου του «Η» από την έγκριτη αυτοδιοικητική ιστοσελίδα aftodioikisi.gr .

Στις 17 και στις 19/10 «ο Ημερήσιος» επανέρχεται με νέες αποκαλύψεις για την δωρεά και την δημοσιοποίηση της ίδιας της δωρεάς στις 23/10 με άρθρο του εκδότη της εφημερίδας μας Χρήστου Παπαδάτου και φωτογραφικό υλικό για τη σημερινή κατάσταση των ακινήτων!

Στηλιτεύτηκε η αδράνεια της δημοτικής αρχής αλλά και η στάση σιωπής της αντιπολίτευσης Μιχαλάτου.

Το τελικό αποτέλεσμα; Μηδέν στο πηλίκον!

Ουδείς έκτοτε ασχολήθηκε με το θέμα και πολύ περισσότερο με αφορμή το σπάσιμο του δήμου…

Αποφασίσαμε λοιπόν και καταφύγαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα και στην αρμόδια Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών Τμήμα Εκκαθάρισης και ζητήσαμε να μας χορηγηθούν αντίγραφα διοικητικών εγγράφων, σχετικών με τον φάκελο Κληροδοτήματος Γεωργίου Βουτσινά του Παναγή.

Πράγματι η απάντηση ήταν άμεση και μας χορηγήθηκαν τα εξής 6 αντίγραφα:

1) Αναζήτηση δικαστικής απόφασης, αναφορικά με τη διαθήκη Γεωργίου Βουτσινά του Παναγή από το πρωτοδικείο Κεφαλληνίας με ημερομηνία 19/11/ 2018.

Συγκεκριμένα ζητήθηκε από την Αποκεντρωμένη αντίγραφο της υπ’ αριθμ. 194/8-6-1993 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας, περί κήρυξης ως κύριας της από 18-5-1992 ιδιόγραφης διαθήκης του Γεωργίου Βουτσινά του Παναγή, η οποία δημοσιεύθηκε με το υπ’ αριθμ. 70/13-10-1992 πρακτικό του ιδίου Δικαστηρίου.

2) Πράγματι την επομένη κιόλας 20/11/2018 το Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας στέλνει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αντίγραφο της επίμαχης απόφασης σχετικά με την διαθήκη Βουτσινά.

3) Την επομένη 21/11/2018 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση διαβιβάζει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους την αίτηση του Δήμου Κεφαλονιάς ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αργοστολίου με την οποία ζητείται να κηρυχθεί κυρία η από 18/5/1992 ιδιόγραφη διαθήκη του Γεωργίου Βουτσινά του Παναγή και η οποία συζητείται στις 10/12/2018

4) Την ίδια ημέρα 21/11/2018 το Νομικό Συμβούλιο χορηγεί εντολή και πληρεξουσιότητα στη δικηγόρο του δημοσίου στο Αργοστόλι «για τις απαραίτητες ενέργειες της αρμοδιότητάς σας προς υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου».

5) Στις 4/12/2018 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα (Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών Τμήμα Εκκαθάρισης) κοινοποιεί στον Δήμο Κεφαλονιάς αντίγραφο της υπ’αριθμ. 194/8-6-1993 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας περί κήρυξης ως κυρίας της από 18/5-1992 ιδιόγραφης διαθήκης Γεωργίου Βουτσινά του Παναγή, η οποία αναζητήθηκε υπηρεσιακά, κατόπιν μελέτης των στοιχείων του σχετικού φακέλου».

6) Την ίδια ημέρα 4/12/2018 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα (Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών Τμήμα Εκκαθάρισης) απευθυνόμενη στην δικηγόρο του δημοσίου της γνωρίζει ότι «κρίνουμε αναγκαία την παρέμβαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να γνωστοποιηθεί στο ως άνω Δικαστήριο (Σημ. «Η»: Ειρηνοδικείο Αργοστολίου) η ύπαρξη της υπ’αριθμ. 194/8-6-1993 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας περί κήρυξης ως κύριας της εν λόγω διαθήκης που περιήλθε σε γνώση μας την 28-11-2018 κατόπιν σχετικής υπηρεσιακής αναζήτησης».

Αυτά είναι σε περίληψη τα έγγραφα που μας απεστάλησαν μετά από αίτημά μας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σχετικά με τη διαθήκη Βουτσινά.

Από κει και πέρα.

Αν συζητήθηκε στις 10/12/2018 από το Ειρηνοδικείο Αργοστολίου και αν κηρύχθηκε κυρία η από 18/5/1992 ιδιόγραφη διαθήκη του Γεωργίου Βουτσινά του Παναγή όπως ζήτησε ο Δήμος Κεφαλονιάς δεν μας ενημέρωσε η Αποκεντρωμένη.

Ο Δήμος Κεφαλονιάς έστω και διανύοντας τον τελευταίο μήνα της ύπαρξής του οφείλει να ενημερώσει.

Βέβαια με την παρουσία πλέον του Δήμου Ληξουρίου η διαθήκη περνάει στην δικιά του κυριότητα, αλλά μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου την ευθύνη έχει ο Δήμος Κεφαλονιάς.

Τα ίδια ισχύουν και για την άλλη μεγάλη δωρεά Τυπάλδου (σκάνδαλο Σικυών)  που περιέρχεται και αυτή στο Δήμο Ληξουρίου από 1ης Σεπτεμβρίου, την οποία ο Δήμος Κεφαλονιάς, όπως ξέρουμε, την έχει αναθέσει σε μεγάλα δικηγορικά Γραφεία, πλην όμως … ουδέν νεώτερον μέχρις στιγμής.