Τα αποτελέσματα από τη συνεδρίαση της περασμένης Κυριακής και ειδικότερα από την εκλογή του προεδρείου του Δ.Σ. του Δήμου Αργοστολίου γνωστά.

Βαλλιανάτος (πρόεδρος) 13 ψήφους.

Λυκούδης Γιάννης (αντιπρόεδρος) 23 ψήφους.

Γαβριελάτος (γραμματέας) 25 ψήφους.

Συμπέρασμα πρώτο: Ο Νικόλας είναι πρόεδρος της μειοψηφίας! 13 ψήφοι στους 27! Για πρώτη φορά στην ιστορία, όσο και να πανηγυρίζει ο αγαπητός Νικόλας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν απολαμβάνει της πλειοψηφίας του οργάνου.

Συμπέρασμα δεύτερο: Ο πρόεδρος ψηφίστηκε από τους τρεις συμβούλους της Κίνησης Πολιτών (Παντελειός) και τον Σπύρου Πεφάνη της παράταξης Φόρτε. Και οι 4 δεν αιτιολόγησαν την ψήφο τους δίνοντας λαβή για πολλά και διάφορα σενάρια. Τι ισχύει θα φανεί το επόμενο διάστημα… Η εκ των υστέρων αιτιολόγηση της ψήφου τους από την Κίνηση ως «διακηρυγμένη θέση της συναίνεσης προς όφελος του Δήμου» προφανώς και δεν πείθει αφού ο πρόεδρος θα έβγαινε ακόμη και …με μία ψήφο αρκεί να είναι από την παράταξη του δημάρχου.

Συμπέρασμα τρίτο: Ο δήμαρχος Μιχαλάτος χαρακτήρισε θετική την ψήφο των τεσσάρων «αλλοθρήσκων» στον πρόεδρο της παράταξής του και πρόθεση για συνεργασία, ευχαριστώντας μάλιστα προσωπική αναφορά την Κίνηση των Πολιτών και τον Σπύρου Πεφάνη. Αν αυτή η ψήφος των τεσσάρων εξελιχθεί σε μόνιμη συνεργασία και με τι πολιτικό αντίτιμο θα φανεί στην πορεία. Το μόνο σίγουρο ότι δεν φτάνουν για να δώσουν την ποθητή πλειοψηφία στον Θεόφιλο και κατά τα φαινόμενα …εκεί σταματάνε τα οφέλη του ετερόκλητου ανοίγματος του δημάρχου.

Συμπέρασμα τέταρτο: Η παράταξη του Μάκη Φόρτε παρ’ ότι έχει μόνο τρεις συμβούλους απεδείχθη δίχως συνοχή. Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αργοστολίου (ο μακροβιότερος στην ιστορία στην Κεφαλονιά με 16 χρόνια θητεία) αναδείχθηκε στον «ασθενή κρίκο» με την ψήφο του στον πρόεδρο της παράταξης Μιχαλάτου και μάλιστα …όχι αιτιολογημένη. Ομολογουμένως εξέπληξε αυτή η ψήφος του Σπύρου Πεφάνη. Το τι σημαίνει θα φανεί στην πορεία.

Συμπέρασμα πέμπτο: Παρά τα θρυλούμενα η παράταξη του πρώην Κεφαλληνιάρχη Παρίση απεδείχθη …«μπετόν αρμέ»! 10 «στρατιώτες» που σε όλες τις ψηφοφορίες απέδειξαν ότι έχουν ομόνοια. Είναι η μόνη παράταξη που δικαιωματικά μπορεί να πανηγυρίζει για τη συνοχή της.

Συμπέρασμα έκτο: Ο δήμαρχος Θεόφιλος «δεν δικαιούται δια να πανηγυρίζει» από τα αποτελέσματα της πρώτης συνεδρίασης. Δεν είναι μόνο η ελλιποβαρής εκλογή του Νικόλα, αλλά και το γεγονός ότι απέναντί του θα έχει όπως φάνηκε από την πρώτη συνεδρίαση μια δυναμική αντιπολίτευση από τη Λαϊκή Συσπείρωση (Κουρούκλης, Γρηγορόπουλος), τον μακροβιότερο Δήμαρχο Αργοστολίου και μοναδικό στα αυτοδιοικητικά Μάκη Φόρτε και το νούμερο ένα της παράταξης Παρίση Διονύση Λυκούδη συν τον δυναμικό και γνώστη των θεμάτων του Δήμου Νίκο Ανουσάκη.

Και το συν ένα συμπέρασμα: Ο Θεόφιλος είναι εκ των προτέρων δέσμιος των επιλογών που θα κάνει για τις «καρέκλες» και των υποσχέσεων που έχει δώσει δεξιά και αριστερά. Κυρίως όμως έδειξε από την πρώτη συνεδρίαση ότι έχει άγνοια βασικών αυτοδιοικητικών θεμάτων, έλλειμμα υπόβαθρου να αντιμετωπίσει μια σοβαρή, πολύ σοβαρή αντιπολίτευση, που υπάρχει απέναντί του, έλλειμμα αξιόμαχου στελεχιακού δυναμικού και -κυρίως- αδυναμία να αρθρώσει σοβαρό αυτοδιοικητικό λόγο έτσι που να πείσει για την ανάγκη όχι μόνο σύμπραξης παρατάξεων όπως έχει συμβεί σε πλήθος δήμων ανά την Ελλάδα (κορυφαίο παράδειγμα η Θεσσαλονίκη με …πέντε (!) παρατάξεις να συμπράττουν για την διακυβέρνηση του δήμου) αλλά και απλής συνεργασίας με άλλες παρατάξεις. Αντί αυτών έχει επιλέξει, ο ίδιος ή συνεργάτες του, να προσεγγίζει μεμονωμένους συμβούλους των άλλων παρατάξεων τάζοντας «λαγούς με πετραχήλια» και δεν έχει κάνει τρεις μήνες τώρα… ΟΥΤΕ ΜΙΑ ενέργεια συνεννόησης και συνεργασίας με τις άλλες παρατάξεις. 

Υστερόγραφο πρώτο: Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποδείχθηκε ότι η παράταξη του νέου δημάρχου και προσωπικά ο ίδιος ο Θεόφιλος Μιχαλάτος έχουν ένα σοβαρό μειονέκτημα σε σχέση με τους άλλους πέντε συνοδοιπόρους τους στο δήμο Αργοστολίου: Ο Θ. Μιχαλάτος και μόνο αυτός, ως συνεκτικό στοιχείο της παρουσίας του έχει κάποια πολιτική συναλλαγή, κάποια πολιτική διαπλοκή. Αντίθετα όλοι οι άλλοι οτιδήποτε άλλο έχουν ως συνεκτικό στοιχείο παρά την διαπλοκή και τη συναλλαγή… Εκτός μεμονωμένων εξαιρέσεων (όπως έδειξε η πρώτη συνεδρίαση) που δεν αρκούν για να διαμορφώσουν διαχρονικές θεσμικές συνεργασίες σταθερής κυβερνησιμότητας.

Αρέσει δεν αρέσει, η λύση για να μην μπει σε περιπέτειες ο δήμος Αργοστολίου με ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ βεβαίως, βρίσκεται από τα πράγματα στα χέρια του δημάρχου του Θεόφιλου Μιχαλάτου, ο οποίος όμως δείχνει αδύναμος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων!

Υστερόγραφο δεύτερο: Και ας μην ξεχνάει κανείς (και πολύ περισσότερο ας μην υποβαθμίζει…) ότι σε λίγες ημέρες, μόλις στις 17 του μήνα, εκδικάζεται σε πρώτο βαθμό η απιστία στην υπηρεσία του δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου και άλλων 25 αιρετών (ουδενός σήμερα εν ενεργεία αλλά αρκετών συνεργατών του…) και υπαλλήλων για την περιβόητη κακουργηματική πράξη της απιστίας στην υπηρεσία κατά τη θητεία του στο Δήμο Λειβαθούς με τη ζημία του Δήμου κατά 6.081.699,69 ευρώ που μπορεί να του επιφέρουν (στον Θ. Μιχαλάτο) εκτός από την ποινή φυλάκισης αρκετών ετών και την έκπτωσή του από το αξίωμα του δημάρχου (σε πρώτο βαθμό την αργία).

Θ. Μιχαλάτος