Μετά από δίωρη διαδικασία αθωώθηκαν  χθες και οι 25 κατηγορούμενοι που εμπλέκοντο στην υπόθεση της περιβόητης «μαύρης τρύπας» του τ. Δήμου Λειβαθούς, ύψους 6.082.699,69 Ευρώ.

Το Τριμελές Εφετείο Πατρών αποφάσισε χθες την αθώωση όλων των κατηγουρομένων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση έπαιξε ο νέος ποινικός κώδικας, με βάση τον οποίο η κατηγορία μετατράπηκε από απιστία στην Υπηρεσία (κακούργημα) σε απλή απιστία.

Τον δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο ως τ. δήμαρχο Λειβαθούς και τους πρώην δημοτικούς συμβούλους στον τ. Δήμο Λειβαθούς εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Μιχάλης Μοσχονάς και Δημήτρης Τσώνης.

Τον τ. δήμαρχο Λειβαθούς Νίκο Φραντζή και τους τότε δ. συμβούλους του εκπροσώπησε ο δικηγόρος Νίκος Παπαϊωάνου.

Τους τ. αντιδήμαρχους Λειβαθούς Βαγγέλη Κεκάτο και Ηλία Κουρκουμέλη εκπροσώπησε ο δικηγόρος Νίκος Ανουσάκης.

Θεόφιλος Μιχαλάτος: «Τώρα έχω δικαίωμα να μιλήσω»

Μετά την αθωωτική απόφαση ο δήμαρχος Αργοστολίου έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το σύστημα της συκοφάντησης με «δίκασε» 1000 φορές. «Δίκασε» εμένα», «δίκασε» τη γενιά μου, «δίκασε» τη Λειβαθώ. Συκοφάντησαν και «καταδίκασαν» άξιους ανθρώπους, έντιμους Δημάρχους, αξιοπρεπή Δημοτικά Συμβούλια, μια κοινωνία ολόκληρη, τη Λειβαθώ.

Σήμερα κριθήκαμε εκεί που έπρεπε, από την Ελληνική Δικαιοσύνη και απαλλαγήκαμε από κάθε κατηγορία. Δεν υπεράσπισα τον εαυτό μου, υπεράσπισα τους ανθρώπους που συνεργάστηκα, υπεράσπισα τον τόπο μου, την κοινή μας ιστορία.

Δεν περιμένω να μου ζητήσουν συγνώμη. Περιμένω όμως να ζητήσουν συγγνώμη από όσους πλήγωσαν, τραυμάτισαν, προσέβαλλαν. Να ζητήσουν συγνώμη από τις οικογένειες τους, από τα παιδιά τους. Από όλους αυτούς που τόσα χρόνια, βάρβαρα έθιξαν. Εγώ κοιτάω μπροστά.

Η σημερινή (χθεσινή) απόφαση του Δικαστηρίου, η αθώωση της Λειβαθούς είναι δικαίωση μιας ολόκληρης αυτοδιοικητικής γενιάς. Δεν αφορά μόνο εμένα, αφορά όλους όσους ασχολήθηκαν με την Αυτοδιοίκηση στα νησιά μας, πριν τη σύσταση του Δήμου Κεφαλονιάς. Είναι η δικαίωση μιας γενιάς και ενός έργου.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους μας συμπαραστάθηκαν, τους τόσους πολλούς. Θέλω να ευχαριστήσω μια κοινωνία που μας πίστεψε.

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Θεόφιλος Μιχαλάτος