Μεγάλη ταραχή έφερε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά μας σχετικά με το σχέδιο που εκπονείται για hotspot (Κέντρο Φιλοξενίας) προσφύγων στο Ληξούρι (Βλ. «Η» 4/10/2019, αρ. φ. 7.146), με πρώτη αντίδραση του δ.σ. Ληξουρίου και τ. προέδρου της ΝΟΔΕ Βαγγέλη Λουκέρη, όπως είδαμε στο φύλλο Σαββάτου.

Ο κ. Λουκέρης ρωτούσε τους ταγούς μας να πουν τι ακριβώς γίνεται και ακολούθησε ανακοίνωση του δημάρχου Ληξουρίου Γιώργου Κατσιβέλη, που, όπως ανέφερε και στο δημοσίευμά μας της 4/10/2019, δήλωνε άγνοια, μια άγνοια που του δηλώθηκε, όπως αναφέρει και από τις επίσημες αρχές.

Η ανακοίνωση του κ. Κατσιβέλη ανέφερε επ’ ακριβώς:

Σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι εξετάζεται από τις Αρχές το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου υποδοχής μεταναστών στο Ληξούρι έχω να δηλώσω τα εξής:

α) Ουδεμία τέτοιου είδους πληροφορία επιβεβαιώνεται από τις μέχρι σήμερα επαφές μου για το θέμα με τις επίσημες Αρχές (Κυβέρνηση, Βουλευτή, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη).

Σε συνομιλία μου τόσο με τον Βουλευτή κύριο Καππάτο, όσο και με τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Τραυλό, αμφότεροι διέψευσαν την ύπαρξη της οποιασδήποτε συζήτησης γύρω από την εξέταση σημείου για μεταφορά μεταναστών στην Κεφαλονιά και δει στο Ληξούρι, όπως τα δημοσιεύματα ανέφερουν.

β) Θα αποτελούσε πρόκληση για το λαό της Παλικής ακόμη και η σκέψη για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών στην περιοχή μας.

Είναι γνωστό στο Πανελλήνιο ότι πέντε χρόνια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 2014 δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη οι βασικές υποδομές (Δημαρχείο, Σχολεία, Θέατρο, Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, Εργατικές Κατοικίες, Δημοτικά κτίρια, δρόμοι κ.α) ενώ σύσσωμη η τοπική κοινωνία δίνει συνεχείς μάχες για τη στελέχωση και διατήρηση του Μαντζαβινατείου Νοσοκομείου Ληξουρίου.

Με τους πιο επιεικείς χαρακτηρισμούς θα ήταν ατυχέστατη και οξύμωρη η όποια σκέψη και την απορρίπτουμε πριν καν ακουστεί.

Από την Κυβέρνηση και την Περιφερειακή αρχή περιμένουμε στήριξη για να ξαναβρεί η Παλική το δρόμο της και όχι αποφάσεις που αποτελούν τροχοπέδη.

Από το Γραφείο Τύπου

του Δημάρχου Ληξουρίου

Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Η» για το hotspot στο Ληξούρι, η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα μετά από συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και υπουργούς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία «εξέφραζε ισχυρές επιφυλάξεις» και ζητούσε διευκρινίσεις για το θέμα του καταμερισμού των προσφύγων στην υπόλοιπη Χώρα, επισημαίνοντας «τις ιδιαιτερότητες των Ιονίων Νήσων», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι κοινωνίες των Επτανήσων είναι μικρές και δύσκολα μπορούν να γίνουν “χωνευτήρι”».

Η ανακοίνωση της κ. Κράτσα ανέφερε επ’ ακριβώς τα εξής:

«Τρεις αρχές είναι σίγουρα αδιαπραγμάτευτες: η ασφάλεια των συνόρων μας, η αλληλεγγύη προς τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από το προσφυγικό και ο ανθρωπισμός προς τους πρόσφυγες. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν οι συζητήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τους εκπροσώπους των Υπουργείων Ενικής Αμύνης και Εσωτερικών για το θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από τον τεράστιο αριθμό προσφύγων αναλογικά με το πληθυσμιακό μέγεθός τους που έχουν συγκεντρωθεί εκεί, όπως την αύξηση των αφίξεων που παρατηρείται.

Η πολιτική απάντηση σε αυτή την κρίση έχει πολλές παραμέτρους. Εξαρτάται από μία αποτελεσματική Συμφωνία με την Τουρκία, από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στον καταμερισμό των προσφύγων και την υποστήριξη μας στην επαναπροώθηση τους , όπως επίσης και από την πολιτική της κυβέρνησης στο εσωτερικό για το χρονικό διάστημα και τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων.

Περιμένουμε λοιπόν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να τοποθετηθούμε ως τοπικές κοινωνίες. Σε κάθε περίπτωση όμως εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας, τονίζοντας ότι οι προτάσεις καταμερισμού και επιλογής των τόπων υποδοχής προσφύγων πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της κάθε περιοχής.

Οι κοινωνίες των Ιονίων νησιών είναι μικρές και δύσκολα μπορούν να γίνουν “χωνευτήρι”, ενώ η οικονομία μας έχει ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό, και όχι από την ανειδίκευτη εργασία που μπορούν να προσφέρουν άμεσα οι πρόσφυγες και είναι χρήσιμη για άλλες περιοχές. Τόνισα ότι τα νησιά μας ταλαιπωρούνται από την παρατεταμένη κρίση της αποτυχίας διαχείρισης των απορριμμάτων και σήμερα δοκιμάζονται σκληρά από επιπτώσεις της κατάρρευσης και της Thomas Cook. Υπενθύμισα επίσης ότι ακριτικά νησιά που απαιτούν και αυτά ιδιαίτερη μέριμνα για εθνικούς και κοινωνικούς λόγους είναι και τα Διαπόντια νησιά της Κέρκυρας».


Θόδωρος: Ναι στη φιλοξενία προσφύγων στα Ιόνια, υποκρίτρια η Κράτσα!


Την άποψη ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οφείλει να συμπαρασταθεί -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις με βασικότερη τη μη λειτουργία κέντρου προσωρινής παραμονής- στις δύσκολες στιγμές, που βιώνουν όλοι όσοι αιτούνται άσυλο στη χώρα μας, εξέφρασε ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, μιλώντας στο enimerosi.com (Κέρκυρα).

Ο επικεφαλής της περάταξης «ΑΝ.Α.Σ.Α.» και πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ξεκαθιάρισε τη θέση του για το θέμα του καταμερισμού των αιτούντων άσυλο στις δέκα Περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτής των Ιονίων Νήσων, δηλώνοντας:

«Πρέπει να σταματήσει η κυρία Κράτσα να κρύβεται προσποιούμενη ότι έχει επιδώσει την αντίθεσή της για την έλευση προσφγύων στην Περιφέρειά μας. Είναι σαφές ότι το Υπουργείο έχει εκδώσει πρόσκληση ενδιαφέροντος για όλες τις Περιφέρειες προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν ότι ενδιαφέρονται να προσφέρουν τα καταλύματά τους για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Είναι, λοιπόν, φοβερή υποκρισία να λέει η κυρία Κράτσα, είτε ότι δεν γνωρίζει, είτε ότι έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο να έρθουν στα Ιόνια Νησιά πρόσφυγες και μετανάστες.

Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση για το θέμα. Προσδοκούμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσους ανθρώπους χρειαστεί να φιλοξενηθούν στα νησιά μας και ταυτόχρονα ομαλής ένταξής τους στην τοπική οικονομία επ’ ωφελεία όλων.

Εφόσον ζητηθεί από την κυβέρνηση, η άποψή μας είναι ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οφείλει να συνδράμει στην ενίσχυση των ανθρώπων εκείνων, που βρίσκονται προσωρινά στη χώρα μας και αυτό που θέλουμε ως προϋπόθεση -και είναι το ίδιο όπως και το 2016 όταν επίσης μας είχε ζητηθεί τότε- είναι ότι σε κάθε περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες, πρέπει ν’ απολαμβάνουν αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Αποκλείουμε δηλαδή τη λειτουργία οποιουδήποτε κέντρου παραμονής στην περιοχή των Ιονίων Νήσων και αυτό σημαίνει ότι η διαμονή των ανθρώπων αυτών θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί σε χώρους ξενοδοχειακών μονάδων ή τουριστικών καταλυμάτων και να έχουν λυθεί όλα τα θέματα εκείνα που χρειάζεται να ρυθμιστούν για την όσο το δυνατόν καλύτερη ένταξή τους στον κοινωνικό περίγυρο, για όσο διάστημα απαιτηθεί να παραμείνουν εδώ».


Αρχισαν τα όργανα με τη διάχυση των προσφύγων n Δ. Κεχαγιά (δήμαρχος Πεντέλης): «Πραξικόπηματικά η Κυβέρνηση πήρε χώρο στο Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» για να μεταφέρει μετανάστες και ο υπουργός Χρυσοχαϊδης που μέρες τώρα που τον παίρνω τηλέφωνο δεν βγαίνει»!


Για μια φορά ακόμη η αναβλητικότητα και η διστακτικότητα των κυβερνώντων φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων και αιφνιδιαστικά τις δημοτικές αρχές και αναφερόμαστε στο μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα, όπου με έγγραφό της η Ύπατη Αρμοστία επιτάσσει, όχι μόνο την διάχυση, αλλά και την ένταξη 5.000 μεταναστών από το Αφγανιστάν και την Συρία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το post αγανάκτισης της Δημάρχου Πεντέλης κας Δήμητρας Κεχαγιά για την πραξικοπηματική απόφαση όπως αναφέρει παραχώρησης χώρου στο Φλέμινγκ για την εγκατάσταση ανήλικων προσφύγων και μεταναστών.

Η κα Κεχαγιά σημειώνει ότι “Χωρίς την παραμικρή προετοιμασία, χωρίς καμία συνεννόηση με τον Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες και με πλήρη προχειρότητα προσπαθούν να επιβάλουν μια λύση που είναι βέβαιο από τώρα ότι θα αποτύχει.

Ρητά ξεκαθάρισα από χθες εγγράφως στον Υπουργό κο Χρυσοχοϊδη, που επί μέρες δεν βγαίνει στο τηλέφωνο για να με ενημερώσει θεσμικά ως οφείλει για τις προθέσεις του, ότι δεν θα αφήσουμε να μεταφερθούν μετανάστασες στην πτέρυγα Μπόμπολα στα Μελίσσια”.

Προετοιμαστείτε για νέες αιφνιδιαστικές κινήσεις καθώς οι μεταναστευτικές ροές θα διογκώνονται μέρα με την ημέρα όπως και οι πιέσεις από την διεθνή κοινότητα για άμεση αποσυμφόρηση των στρατοπέδων πρώτης υποδοχής. Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις που έχουν γίνει και σε επίπεδο Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έβγαλαν καμία είδηση για σχεδιασμό ή αντιμετώπιση. Προφανώς και θα ληφθούν αιφνιδιαστικές αποφάσεις για εγκατάσταση σε ότι κτιριακή εγκατάσταση υπάρχει διαθέσιμη.

Το post του Δημάρχου Πεντέλης:

Η πραξικοπηματική απόφαση παραχώρησης χώρου στο Φλέμινγκ για την εγκατάσταση ανήλικων προσφύγων και μεταναστών βρίσκει σφόδρα αντίθετη την κοινωνία και τη δημοτική αρχή του Δήμου Πεντέλης.

Χωρίς την παραμικρή προετοιμασία, χωρίς καμία συνεννόηση με τον Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες και με πλήρη προχειρότητα προσπαθούν να επιβάλουν μια λύση που είναι βέβαιο από τώρα ότι θα αποτύχει.

Ρητά ξεκαθάρισα από χθες εγγράφως στον Υπουργό κο Χρυσοχοϊδη, που επί μέρες δεν βγαίνει στο τηλέφωνο για να με ενημερώσει θεσμικά ως οφείλει για τις προθέσεις του, ότι δεν θα αφήσουμε να μεταφερθούν μετανάστασες στην πτέρυγα Μπόμπολα στα Μελίσσια.

Είναι αδιανόητο και ανεπίτρεπτο η κυβέρνηση να μην ενημερώνει την διοίκηση και να ενημερωνόμαστε μέσα από δημοσιεύματα. Διαβεβαιώ τους συμπολίτες μας ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν οι προχειρότητες του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη.

Δεν καταλαβαίνω ποιοι “αρμόδιοι” του Υπουργείου επέλεξαν μέσα σε κατοικημένη περιοχή να φέρουν μετανάστες τους οποίους αποκαλούν ανήλικους, ενώ οι ίδιοι ξέρουν ότι θα είναι ηλικίες 16 – 20 ετών.

Όλοι μαζί οι Μελισσιώτες με μια φωνή λέμε στον κο Χρυσοχοϊδη και τους συνεργάτες του ότι ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ τα σχέδιά τους.

Αύριο πρωί θα είμαι με τους αντιδημάρχους έξω από το γραφείο του κ. Χρυσοχοϊδη, μέχρι να μας δεχθεί και να μας διαβεβαιώσει ρητά και καθαρά, χωρίς αστερίσκους και προαπαιτούμενα, ότι θα ακυρωθεί το σχέδιο μεταφοράς μεταναστών στα Μελίσσια.

Αν δεν το καταλάβει αύριο, θα το καταλάβει τις επόμενες μέρες με τον αγώνα της τοπικής μας κοινωνίας. Δεν θα αφήσουμε να διαταραχθεί η ομαλή ζωή στην πόλη μας.

Διαβεβαιώνω ξανά τους συμπολίτες μου, ότι θα παλέψω ώστε να μην αφήσω να συνελεστεί τέτοιο έγκλημα κατά της πόλης μας.