Τo παραδοσιακό μας έθιμο, το σπάσιμο των Μπότηδων, που αναβιώθηκε το 2013 από τη Δημοτική Αρχή Παρίση, θα επαναληφθεί σήμερα Μεγάλο Σάββατο και ώρα 11.50′ π.μ.,στο Λιθόστρωτο, όπως και πέρισυ.
Πρόκειται για έθιμο του νησιού μας με αρχαιοελληνικές ρίζες και με σπουδαίες αναφορές στον ορθόδοξο Ελληνικό Χριστιανικό εθιμικό βίο, εκτελώντας και υπηρετώντας ως πράξη χαράς και τρόπου την εκκλησιαστική φράση από το τροπάριο της Μεγάλης Παρασκευής («Συ δε Κύριε ανάστησόν με, ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως»).
Oπως και πέρυσι ανδρες, γυναίκες και παιδιά στον Αγιο Σπυρίδωνα στο Λιθόστρωτο θα ζήσουν σήμερα σε περιβάλλον γιορταστικό, την Πρώτη Ανάσταση, όπως γινόταν παλιά. Στη συνέχεια, θα γίνει Περατζάδα μέσω του Λιθοστρώτου με κατάληξη στην Πλατεία Καμπάνας, όπου θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων Παράρτημα Αργοστολίου και των Αδελφών Καραβιώτη.
Συγχρόνως η ΚΕΔΗΚΕ αναβιώνει και φέτος το έθιμο και στο Ληξούρι, μετά το πέρας της Λειτουργίας της Πρώτης Ανάστασης, στον πεζόδρομο της Πλατείας.
Καλή Ανάσταση!

Συνεχιζονται οι πασχαλινές εκδηλώσεις της ΚΕΔΗΚΕ με το ακόλουθο πρόγραμμα:
* Σήμερα Μεγάλο Σάββατο στο Αργοστόλι στις 11.50πμ
Το έθιμο «Το σπάσιμο της στάμνας». Oι Φιλαρμονικές Αργοστολιού «Διονύσιος Λαυράγκας» και Σάμης «Θέμος Αμούργης» θα παιανίσουν χαρμόσυνα στο Λιθόστρωτο έξω από τον Άγιο Σπυρίδωνα, μετά την Α’ Ανάσταση. Συνεχίζουμε με Περατζάδα μέσω του Λιθοστρώτου με κατάληξη στην Πλατεία Καμπάνας, όπου θα παρακολουθήσουμε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων Παράρτημα Αργοστολιού και των Αδελφών Καραβιώτη
* Σήμερα Μεγάλο Σάββατο στο Ληξούρι στις 11.30πμ
Μετά το πέρας της Λειτουργίας της Α’ Ανάστασης αναβιώνουμε το έθιμο «Το σπάσιμο της στάμνας» στον πεζόδρομο της Πλατείας.
* Κυριακή του Πάσχα 1 Μαϊόυ 2016 ώρα: 8.30μμ
ΔΗΜOΤΙΚO ΘΕΑΤΡO ΑΡΓOΣΤOΛΙOΥ «O Κέφαλος», Εορταστική Συναυλία «Πάσχα, Αγάπη, Πρωτομαγιά». Με τους Αδελφούς ΚΑΡΑΒΙΩΤΗ, μαζί τους τραγουδάει η Αντριάννα Κάλλια, συνοδεύει εξαμελής ορχήστρα, στο πιάνο ο Γρηγόρης Βλαχούλης σε απόδοση ύμνων για τη μεγάλη εορτή του Πάσχα, τραγούδια με νοηματικό περιεχόμενο την αγάπη και άλλα αφιερωμένα στο μήνα Μάιο. Είσοδος Ελεύθερη.

* Δευτέρα 2 Μαϊου 2016 στα Δαυγάτα ώρα: 10.30μμ: Η Φιλαρμονική Λειβαθούς της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. «Χαρίλαος Χωραφάς», συμμετέχει στην Λιτανεία της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου.

* Δευτέρα 2 Μαϊου 2016 στην Σκάλα ώρα: 6.30μμ
Στην Κεντρική Πλατεία της Σκάλας, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κεφαλονίάς διοργανώνει ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ με τη συμμετοχή των Αδελφών ΚΑΡΑΒΙΩΤΗ και την Oρχήστρα τους. Συμμετέχουν τα Χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γυναικών Σκάλας «Πηνελόπη».
Με τη στήριξη του Συλλόγου Επαγγελματιών Σκάλας και της Τοπικής Κοινότητας Σκάλας

* Τρίτη 3 Μαϊου 2016 στα Κουρουκλάτα ώρα: 10.00 πμ. Η Φιλαρμονική Αργοστολιού της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. «Διονύσιος Λαυράγκας», συνοδεύει την Λιτανεία της Παναγίας της Θεματισιάνας.

* Τρίτη 3 Μαϊου 2016 στο Ληξούρι, από τις 11.00 πμ στην Κεντρική πλατεία. Γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά με ποικίλες εκδηλώσεις και διαγωνισμό κατασκευής πρωτομαγιάτικου στεφανιού.

* Τρίτη 3 Μαϊου 2016 στην Πύλαρο. Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κεφαλλονιάς σας προσκαλεί στην Πύλαρο, στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου ΘΕΜΑΤΩΝ για το καθιερωμένο τοπικό πανηγύρι. Το πρωί θα γίνει η Θεία Λειτουργία και Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Σάμης της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. «Θέμος Αμούργης».

Από τις 11.30πμ, στον προαύλιο χώρο της Μονής, θα ακολουθήσει μεγάλο γλέντι με φαγητό, παραδοσιακή μουσική και χορό.
• Στην Αγία Ευφημία από τις 5.00μμ θα γιορταστεί η Πρωτομαγιά με παραδοσιακούς χορούς από τα Χορευτικά τμήματα Πυλάρου της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ., το Χορευτικό Συγκρότημα «Άγιος Ιωάννης» Ζερβάτων και έκθεση λουλουδιών.

9c81448e481e3c9a27a849ea2a1fb928_XL 1-4