Η Eπιτροπή του άρθρου 152 που συνεδριάζει στην Κέρκυρα και επιλαμβάνεται υποθέσεων της Αυτοδιοίκησης σε δεύτερο βαθμό (κάτι σαν Eφετείο, δηλαδή), με μία απόφαση-σεισμό έκανε δεκτή την προσφυγή του πρώην δημάρχου Μάκη Φόρτε εναντίον του ΦΟΔΣΑ της περιφερειάρχη κ. Ρόδη Κράτσα και ειδικότερα εναντίον της «υφαρπαγής» του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων από το Δήμο Αργοστολίου, όπως είχε καταγγείλει κατ’ επανάληψη ο Μ. Φόρτες!

Με την απόφαση ακυρώνονται όλες οι ενέργειες της κ. Κράτσα για την δημοπράτηση του έργου από τον ΦΟΔΣΑ (σήμερα είχε προγραμματιστεί το άνοιγμα των προσφορών) και λογικά το έργο …επιστρέφει στον φυσικό του ιδιοκτήτη, τον Δήμο Αργοστολίου! 

Με ψήφους 2-1 η Επιτροπή έκανε δεκτή, όχι μόνο την προσφυγή του Μ. Φόρτε, αλλά και του δημοτικού συμβούλου Κέρκυρας Χρύσανθου Σαρλή, ο οποίος είχε προσφύγει για παράνομη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης του ΦΟΔΣΑ.

Οι εξελίξεις πλέον δρομολογούνται σε άλλη κατεύθυνση!

Κυβέρνηση και περιφερειάρχης είναι πλέον στην «γωνία» και έχουν μόνο μία λύση. Αυτή που τους λέγανε πολλοί από την αρχή: Να συζητήσει με τους Δήμους και να εξευρεθεί μια από κοινού λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων!

Αξίζει ακόμη να επισημάνουμε ότι των δύο αποφάσεων είχε προηγηθεί η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής να απορριφθεί το αίτημα  της κ. Κράτσα για αναβολή της εκδίκασης των δύο προσφυγών!

Τριπλή λοιπόν η ήττα για την κ. Κράτσα και αναμένουμε …«να προσγειωθεί» στην πραγματικότητα!

Τέλος, στην κατεύθυνση της αποδόμησης, μετά από ένα χρόνο του νόμου της Κυβέρνησης που έφερε τα πάνω-κάτω, είναι και η άλλη είδηση, με την οποία το Ελεγκτικό Συνέδριο γύρισε πίσω την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΕΔΑΚΙ για τη συλλογή των σκουπιδιών, επειδή το νομικό πλαίσιο πλέον της ΕΔΑΚΙ με τον προαναφερθέντα  νόμο έχει αλλάξει και πρέπει να αλλάξει νομική μορφή, κάτι το οποίο «οι άριστοι» της Κυβέρνησης δεν είχαν προβλέψει!


Mάκης Φόρτες: Ανατρεπτικές  για τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ οι αποφάσεις της επιτροπής του άρθρου 152. Διάλογος, η μόνη λύση στο αδιέξοδο – έστω και τώρα!


Ο τ. δήμαρχος Μ. Φόρτες έκανε χθες βράδι την ακόλουθη δήλωση:

Η σημερινή απόφαση της ειδικής επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 με την οποία έγινε αποδεκτή σε δεύτερο βαθμό η προσφυγή μου εναντίον δύο αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαβαθμιδικού ΦοΔΣΑ  με τις οποίες επιχειρήθηκε η νομιμοποίηση της υφαρπαγής του έργου του Δήμου Αργοστολίου για την «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ» και  η δημοπράτησή του από τον ΦοΔΣΑ, αποτελεί την δικαίωση της εξ αρχής αντίθεσης στη νομοθέτηση που συντελέστηκε εδώ και ένα ακριβώς χρόνο με την διάλυση του πλέον επιτυχημένου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα πριν από 4 δεκαετίες, αρχικά με την Διαδημοτική και στη συνέχεια με την ΕΔΑΚΙ.

Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί η ομόφωνα απορριπτική απόφαση της επιτροπής για αναβολή της εκδίκασης η οποία είχε υποβληθεί από την Πρόεδρο του ΦοΔΣΑ και Περιφερειάρχη κ. Κράτσα.

Επίσης στην ίδια συνεδρίαση έγινε αποδεκτή και η προσφυγή του Χρύσανθου  Σαρλή  (πρώην Δήμαρχος Κέρκυρας) και του Χρυσόστομου Μπούκα, δημοτικών συμβούλων Κεντρικής Κέρκυρας, εναντίον αποφάσεων του ΦΟΔΣΑ.

Υπενθυμίζω, ότι το περιβόητο άρθρο 93 κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και δίχως διαβούλευση, υπερψηφίστηκε αποκλειστικά από τους Βουλευτές μόνο της Νέας Δημοκρατίας (από τα ελάχιστα νομοθετήματα της παρούσας Βουλής) και στην πράξη καθημερινά αποκαλύπτεται η προχειρότητα των διατάξεων του ένα χρόνο τώρα. 

Αποδεικνύεται ότι οι λογικές «του αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δεν έχουν θέση σε μια ευνομούμενη πολιτεία και η Κυβέρνηση οφείλει τώρα έστω και με καθυστέρηση ενός χρόνου να πράξει το αυτονόητο, αναστέλλοντας τη λειτουργία του ΦοΔΣΑ και ξεκινώντας συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους !

Η σημερινή εξέλιξη, τελικά, δείχνει πως ο μεγάλος νικητής είναι η Αυτοδιοίκηση και μάλιστα η Πρωτοβάθμια, επιβεβαιώνοντας ότι οφείλει και πρέπει να συνεχίσει ως ο θεσμικός στυλοβάτης της τοπικής κοινωνίας. 

Κλείνοντας

Με βάση την προαναφερθείσα σημερινή απόφαση τα επιτροπής του άρθρου 152 είναι αυτονόητο ότι η αυριανή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού του έργου από τον ΦοΔΣΑ με θέμα την αποσφράγιση των προσφορών στερείται νομιμότητας, αφού κρίθηκε ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ νόμιμη α) η απόφαση για την «λύση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΕΔΑΚΙ ΑΕ και Δήμου Αργοστολίου για το έργο πράξη: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ» που λήφθηκε στις 13/11/2020 κατά την 2η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ και β) η με αριθμό 5/13-1-2021 απόφαση «Αποδοχή της εγκεκριμένης μελέτης του υποέργου «έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και επέκταση ΧΥΤΥ –ΟΕΔΑ Κεφαλονιάς, έγκριση της διακήρυξης – τευχών δημοπράτησης και εξουσιοδότηση της κας Προέδρου» η οποία λήφθηκε στις 13/1/2021