«Eφυγε» στα 96 ο Μίκης. Η Ελλάδα θρηνεί τον Μεγάλο Ελληνα

H Ελλάδα θρηνεί τον μεγάλο Εληνα και παγκοσμίου φήμης Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος «έφυγε» χθες σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή στο σπίτι του, στην Πλάκα. Λίγες ώρες αργότερα συγγενείς και φίλοι χειροκροτούσαν και φώναζαν «αθάνατος», καθώς η σορός του έβγαινε από το σπίτι.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός και πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε τον παγκοσμίως γνωστό Μίκη Θεοδωράκη, ενώ νωρίτερα, η είδηση του θανάτου του έκανε τον γύρο του Κόσμου, με τα ξένα ΜΜΕ να αναφέρονται σε εκείνον ως σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο και ανακοίνωσε ότι κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια κυματίζουν μεσίστιες από χθες έως και αύριο Σάββατο.

Την επόμενη Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα τελεσθεί η νεκρώσιμος ακολουθία.

Η κηδεία θα γίνει στο Βραχάτι Κορινθίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικογενειακό περιβάλλον του μουσικοσυνθέτη, ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί στο μέρος όπου είχε το εξοχικό του σπίτι, για να είναι κοντά στην κόρη του Μαργαρίτα και στη σύζυγό του, την 94χρονη Μυρτώ Αλτίνογλου. Δική του επιθυμία ήταν να ταφεί στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων.


«Θέλω να αφήσω αυτό τον κόσμο σαν κομμουνιστής»


Στις 5 Οκτωβρίου 2020, ο Μίκης Θεοδωράκης έστειλε προσωπική επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σε αυτή ανέφερε ότι πέρασε τα ωραιότερα χρόνια της ζωής του κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. «Θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής», τόνιζε.

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής.

Να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη», ανέφερε στην επιστολή του ο Μίκης.

Από το αρχείο της Αφροδίτης Κρεμμύδα: Το αγόρι με το μαύρο πουκάμισο ήταν ο αθάνατος Μίκης Θεοδωράκης, όταν πήγαινε Δημοτικό στο Αργοστόλι.
(Ανάρτηση FB στο Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης)


 Στ. Τραυλός: «Μίκης Θοδωράκης» το 1ο Δημοτικό Αργοστολίου


Αντίο μεγάλε Μίκη,

Μεγάλη η παρακαταθήκη που αφήνεις για τη χώρα και και το έθνος μας…

Ελάχιστο χρέος μας η μετονομασία του 1ου Δημοτικού σχολείου Αργοστολίου που αποφοίτησες σε Μίκης Θεοδωράκης αλλά και η καλλιέργεια της μουσικής μας παράδοσης που σε επηρέασε στην μουσική σου, όπως μας είπες στην τελευταία ίσως επίσημη δήλωση σου από τα χείλη της κόρης σου στην συναυλία προς τιμή σου τις 24 Αυγούστου 2021 στο Αργοστόλι.

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΘΑΝΑΤΕ ΜΙΚΗ !

Η αιωνιότητα σε περιμένει…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

(ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 24.08.2021)

Αγαπητοί φίλοι,

Είναι γνωστοί οι ιδιαίτεροι δεσμοί μου με την Κεφαλονιά και ιδιαίτερα με το Αργοστόλι, που αποτελούν ένα κομμάτι της ζωής μου. Εκεί ανακάλυψα την μυστηριακή σχέση μου με τη μουσική. Εκεί νομίζω ότι βγήκε για πρώτη φορά ο μουσικός που είχα μέσα μου και που έμελε να κυριαρχήσει στη ζωή μου και αυτό χάριν στα μουσικά ακούσματα που κυριαρχούσαν τότε στο νησί, τις καντάδες και τις φιλαρμονικές. Τόσο που κάποτε δήλωσα ότι ένα μεγάλο μέρος των τραγουδιών μου έχει τις ρίζες του στο ωραίο αυτό νησί.  Αλλά και αργότερα ευτύχισα να ζήσω μαζί σας στιγμές αξέχαστες, με συναυλίες και παρουσίαση των έργων μου.

Σήμερα έχω την μεγάλη χαρά και συγκίνηση να πληροφορούμε την απόφασή σας να δώσετε το όνομα μου στο σχολείο στο οποίο φοίτησα και εγώ, κάποτε. Η Τιμή είναι μεγάλη!

Σας Ευχαριστώ και στέλνω τις θερμότερες ευχές μου σε όλους και κυρίως στα παιδιά, στους δασκάλους και στους γονείς τους.

Σας Ευχαριστώ όλους !

Με θερμούς χαιρετισμούς

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Ανάρτηση F/B
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΡΑΥΛΟΣ
Αντιπεριφερειάρχης