Οι δύο πυρκαγιές στην Παλοστή τα δύο τελευταία χρόνια έχουν τινάξει στον αέρα ό,τι με κόπο, ιδρώτα ακόμα και αίμα,  δημιουργήθηκε  για 4 δεκαετίες.

Το σημαντικότερο κατά τα φαινόμενο από την φετινή πυρκαγιά είναι ότι …ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ό,τι σχεδιασμός υπήρχε και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα πράγματα έχουν ως εξής:

Μέχρι πέρυσι ο ΧΥΤΥ στην Παλοστή διέθετε δύο χώρους (κύτταρα) διαχείρισης των απορριμμάτων. Το ενεργό κύτταρο Β και το ανενεργό κύτταρο Α.

Ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων στην Παλοστή έχει δρομολογηθεί με νέο έργο την μελέτη του οποίου έφτιαξε ο Δήμος Κεφαλονιάς και λίγο πριν δημοπρατηθεί από τον Δήμο Αργοστολίου υφαρπάχθηκε από το νέο ΦΟΔΣΑ και τώρα η δημοπρασία του βολοδέρνει στις αίθουσες των δικαστηρίων και του Συμβουλίου Επικρατείας.

Ανάμεσα στα προβλεπόμενα επιμέρους έργα στο νέο έργο είναι και η βελτιστοποίηση της διαμόρφωσης της υφιστάμενης λεκάνης απόθεσης για τη δημιουργία νέου κυττάρου ΧΥΤΥ.

Με τις δύο πυρκαγιές όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Η περσινή πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο ενεργό κύτταρο Β και επειδή η Κεφαλονιά δεν διαθέτει εναλλακτικό σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων του, επιλέχθηκε, η διάθεση των νέο-παραχθέντων αποβλήτων στο ανενεργό κύτταρο Α.

Στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από την περσινή πυρκαγιά είναι άγνωστο αν έγινε η αποκατάσταση του κυττάρου Β, οπότε και η κατάσταση σήμερα και για το άμεσο μέλλον είναι πολύ κρίσιμη, αφού σύμφωνα με μαρτυρία του προέδρου της ΕΔΑΚΙ Αργύρη Γαβριελάτου η τωρινή  φωτιά εκδηλώθηκε στο κύτταρο Α που ήταν η «καβάτζα» από πέρυσι !

Και με λίγα λόγια:

Ανεξάρτητα με την τύχη της νέας πυρκαγιάς, σήμερα και το επόμενο διάστημα με τις διαμορφωμένες πλέον καταστάσεις από τις δύο πυρκαγιές είναι άγνωστο που θα πηγαίνουνε τα σκουπίδια στην Παλοστή!

Θα γίνεται δηλαδή υγειονομική ταφή και διαχείριση των απορριμμάτων όπως ο νόμος ορίζει ή θα απορρίπτονται ασύδοτα, μετατρέποντας σε χωματερή της δεκαετίας του 70 την Παλοστή;

Και σε τελική ανάλυση, το νέο έργο που έχει δημοπρατήσει ο ΦΟΔΣΑ και η διαγωνιστική του διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ να προσφέρει αφού είχε σχεδιαστεί βάση δεδομένων που όμως έχουν καταστραφεί από τις δύο πυρκαγιές!

Kαι εν ολίγοις: Μήπως τελικά είναι ΑΧΡΗΣΤΟ το περιβόητο έργο που υφάρπαξε ο ΦΟΔΣΑ από τον Δήμο Αργοστολίου, οπότε και πρέπει να γίνει άλλος σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Παλοστή;

Ζητάμε πολλά από μια ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗ και στην ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΗΣ πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ και έναν ΑΝΙΚΑΝΟ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ δήμαρχο και γραμματέα του ΦΟΔΣΑ που το μόνο που τον νοιάζει είναι η πάρτη του;

Το μόνο σίγουρο!