Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα ζώα (γίδες, βόδια, πρόβατα κ.ά.) αποτελούν μια μάστιγα για τα χωριά από τη μια άκρη της Κεφαλονιάς στην άλλη.

Το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις ιδιαίτερα στα χωριά της Θηνιά και στο δρόμο από Αργοστόλι προς Θηνιά όπως και στα γύρω χωριά Φάρσα και Κουρουκλάτα.

Επανειλημμένα ο «Η» και μέσα από όλες τις στήλες του, έχει αναφερθεί με ιδιαίτερη έμφαση. Όμως και που τα λέμε και που δεν τα λέμε το ίδιο κάνει…

Να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής ότι σύμφωνα με το νόμο αποκλειστικά αρμόδιος είναι ο Δήμος!

Κι όμως παρά τις συνεχείς καταγγελίες, παρά τα (ευτυχώς μη σοβαρά) ατυχήματα στο δρόμο, παρά τα καιρούς δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα …«φωνή βοώντος εν τη ερήμω» για τους τοπικούς μας άρχοντες και την όποια άλλη αρχή έμμεσα εμπλέκεται!!!

 

Η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου, με αρμόδιο αντιδήμαρχο για τα ανεπιτήρητα ζώα τον Σπύρο Σαμούρη, δείχνει να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος όταν δεν ασχολείται ΚΑΘΟΛΟΥ μα ΚΑΘΟΥΛΟΥ με αυτό με κίνδυνο ανά πάσα ώρα και στιγμή να συμβεί κάτι ανεπανόρθωτο.

Και θα σκεφτείτε και δικαιολογημένα …Σιγά και με ποιο πρόβλημα ασχολείται σοβαρά; Οκ, μόνο που το συγκεκριμένο είναι «ωρολογιακή βόμβα» με απροσδιόριστες συνέπειες!

Καταγγελία φωτιά

του προέδρου Θηνιάς

Το θέμα έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα με την αποστολή (μίας ακόμα) καταγγελίας από τον πρόεδρο της Θηνιάς Παναγή Κωνσταντάτο. Απευθύνεται προς τον δήμαρχο Μιχαλάτο, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σαμούρη, την διεύθυνση δασών, τον πρόεδρο του ΔΣ Βαλλιανάτο και τους δημοτικούς συμβούλους, ενώ κοινοποιείται στον εισαγγελέα.

Καταγγελία κόλαφος για τον καθ’ ύλην αρμόδιο αντιδήμαρχο Σαμούρη που του έδωσε την αρμοδιότητα ο Θεόφιλος τον Σεπτέμβρη του 2020 όταν μέχρι τότε την είχε ο Τσιλιμιδός.

Δεν ξέρουμε τι παίχθηκε στο παρασκήνιο (πολλά λέγονται…) και ξεφορτώθηκε (στην κυριολεξία) την «καυτή πατάτα» ο πρώην δήμαρχος και την φορτώθηκε ο επονομαζόμενος και Σερίφης πως θα κάνει δουλειά! Η ουσία είναι ότι ο Σαμούρης …δεν έχει ακουμπήσει καν το πρόβλημα! Το αφήγημα του αποτελεσματικού αντιδημάρχου στραπατσάρεται από τα ασύδοτα γιδοπρόβατα και βόδια που σουλατσάρουν ασύδοτα σε δρόμους και αυλές σπιτιών.

Αδράνεια και μαζί αδιαφορία

Δημοτικής Αρχής

Ενδιαφέρον πάντως έχει η κοινοποίηση σήμερα της καταγγελίας του προέδρου της Θηνιάς στον εισαγγελέα. Αν και απ’ ότι θυμόμαστε ο Τσιλιμιδός όταν είχε την αρμοδιότητα (2019-2020) για αντιπερισπασμό (όπως λεγόταν τότε) για τις καταγγελίες των πολιτών κατέφυγε αυτός στον …εισαγγελέα. Το τι έγινε άγνωστο και επί της ουσίας σήμερα τα πράγματα είναι χείρου χειρότερα. Η αδράνεια και μαζί η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής είναι παροιμιώδεις. Το μόνο που έχει πράξει στα δύο (συν) χρόνια της θητείας της είναι η κατάρτιση κανονισμού διαχείρισης των ανεπιτήρητων ζώων στις 15/4/2020 που ήλθε σαν συνέχεια του αντίστοιχου κανονισμού επί δήμου Κεφαλονιάς που είχε εγκριθεί το 2018. Το σημαντικότερο βέβαια δεν είναι η έγκριση του κανονισμού, αλλά …η μη τήρηση του! Ούτε επί Παρίση, ούτε και επί Μιχαλάτου!

«Κανένας δεν παίρνει πρωτοβουλία επί του μείζονος προβλήματος»!

Επί της ουσίας η καταγγελία είναι καταπέλτης για τον Θεόφιλο, το Σαμούρη και συνολικά την Δημοτική Αρχή. Τα καταγγελλόμενα με ονόματα και στοιχεία από μόνα τους αρκούν για να καταδείξουν την εγκληματική ανευθυνότητά τους.

Ζήτω η …καθημερινότητά μας κύριε Θεόφιλε και κύριε Σαμούρη όταν τα γίδια φτάνουν ακόμη και πάνω στα κεραμίδια των κατοικιών στα χωριά μας…

«Τις τελευταίες μέρες έχουμε πολλά παράπονα από συγγενείς του κ. Αλέξανδρου Ζησιμάτου ο οποίος κατοικεί στο χωριό Κοντογουράτα ηλικίας 92 ετών. Ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με ανεξέλεγκτο κοπάδι εντός του σπιτιού του και φυσικά λόγω προχωρημένης ηλικίας να βρεθεί σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Επικοινώνησε μαζί μου η κόρη του Ορθοδοξία και με ενημέρωσε για το περιστατικό, παρά τα αλλεπάλληλα έγγραφα και τις οχλήσεις της κοινότητας μας προς τις υπηρεσίες ουδεμία σοβαρή ενέργεια έχει γίνει με αποτέλεσμα να συνεχίζεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση με ανεξέλεγκτα κοπάδια εντός οικισμών, καθώς κανένας δεν παίρνει πρωτοβουλία επί του μείζονος προβλήματος»!!!

Τον λόγο πλέον τον έχει ο εισαγγελέας!

Και καταλήγει ο πρόεδρος Θηνιάς Παναγής Κωνσταντάτος στην καταγγελία του: «Παρακαλούμε όπως ασχοληθείτε σοβαρά επί του θέματος, επίσης ζητάμε να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να παρθεί απόφαση για την απαγόρευση των ανεπιτήρητων κοπαδιών εντός οικισμών και γίνουν προτάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο για να λάβει τέλος το χρόνιο αυτό πρόβλημα. Επίσης σε ένα από τα τελευταία έγγραφα που είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιοι ήταν τις 7/7/20 και είχε αποσταλεί στο αυτοτελές τμήμα περιβάλλοντος, τον Δήμαρχο Αργοστολίου και τον Α/Δ Τσιλιμιδό, με το οποίο ζητούσα κάθε αρμόδια υπηρεσία να αναλάβει τις ευθύνες της».

Και αν δεν το καταλάβετε ο πρόεδρος δίνει «στεγνά» τον Θεόφιλο και τον πρώην αρμόδιο Α/Δ Τσιλιμιδό, για αδράνεια!

Τον λόγο πλέον τον έχει ο εισαγγελέας! Ίσως με την επέμβαση του εισαγγελέα πέρα από τις όποιες ευθύνες … ξυπνήσουν οι αρμόδιοι!

Και αυτό πριν να συμβεί κάποιο ανεπίστρεπτο γεγονός που θα τους κάνει …«να μην ξέρουν που να κρυφτούν»!

ΚΟΣΜΟ-ΠΟΛΙΤΗΣ