Ο Μονιάς «έβαλε τα γυαλιά» στον Θεόφιλο!

Η μεγάλη τομή στην Αυτοδιοίκηση και από τα ελάχιστα καλά του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αδιαμφισβήτητα η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ενός εκλογικού συστήματος που απαιτεί τη συνεργασία (εννοείται …«πάνω από το τραπέζι») όλων των Παρατάξεων. Και μπορεί στην Ελλάδα η απλή αναλογική να είναι άγνωστο εκλογικό σύστημα, όμως σε όλη (σχεδόν) την Ευρώπη, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες διοικούνται με την απλή αναλογική και τη συνεργασία των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων!

Στην Ελλάδα όμως που τα ξέρουμε όλα, η απλή αναλογική εν τη γεννέσει της …μπήκε στο ράφι! Πρώτα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχοντας την πλειοψηφία των δημάρχων και στο όνομα της κυβερνησιμότητας των Δήμων, έδωσε εκ των υστέρων (μετά δηλαδή τα εκλογές) υπερεξουσίες μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, καθιστώντας ταυτόχρονα διακοσμητικό όργανο το Δημοτικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα ήδη το Συμβούλιο της Επικράτειας να βγάζει τη μία Υπουργική απόφαση πίσω από την άλλη αντισυνταγματική.

Ταυτόχρονα, κάποιοι δήμαρχοι, όπως καλή ώρα ο δικό μας ο Ολιγάρχης δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, εξασφάλισαν την περιβόητη κυβερνησιμότητα του Δήμου τους διά της πλαγίας οδού και τη συνεργασία …«κάτω από το τραπέζι», με την «εξαγορά» δημοτικών συμβούλων από την αντιπολίτευση ή στην ορολογία της πολιτικής …διά της αποστασίας!

Έτσι λοιπόν, η Παράταξη της μειοψηφίας του Θεόφιλου σύμφωνα με την ψήφο των πολιτών και με τρεις μονάδες πίσω από την πρώτη του Παρίση (33,85% έναντι 36,70%) και 9 δημοτικούς συμβούλους έναντι …10 του Παρίση, βρέθηκε να κυβερνάει τον Δήμο με μόλις 162 ψήφους διαφορά (81 απλούς)!!!

Ο Θεόφιλος, όπως και όλοι οι δήμαρχοι στην Ελλάδα, είχε δύο επιλογές.

Ή να κυβερνήσει με συνεργασίες «πάνω από το τραπέζι»

Ή να κυβερνήσει με συνεργασίες «κάτω από το τραπέζι»

Ο Θεόφιλος επέλεξε την δεύτερη λύση που …«είναι στο αίμα του»!

Τη συνεργασία «κάτω από το τραπέζι», με τη μέθοδο της «εξαγοράς» συμβούλων από την αντιπολίτευση μοιράζοντας μισθουλάκια και θεσούλες, ακόμα και δωρεάν τηλέφωνα (!) όπως στους «ξαγορευθέντες» στην ΕΔΑΚΙ!

Έτσι τους 9 συμβούλους τους έκανε 13 και απλά ψαρεύει τον έναν που του λείπει για να έχει τον πολυπόθητο αριθμό «14» «δεξιά και αριστερά»! Δύο από τον Παρίση (Ματιάτος, Βανδώρος) και δύο από τον Φόρτε (Πεφάνης, Γαβριελάτος).

Το αποτέλεσμα ήταν να κάνει ένα Δημοτικό Συμβούλιο τσίρκο, χωρίς τη δυνατότητα να υπάρξει επί της ουσίας αντιπολιτευτική φωνή, κάτι που οδήγησε τον αγανακτισμένο από τις …έμμισθες προδοσίες των μέχρι χθες συνοδοιπόρων του, Νίκο Ανουσάκη, να βγει μπροστά και να δημιουργήσει τη δική του Παράταξη, με στόχο τις επόμενες εκλογές. Ακόμα και ο μέχρι πρότινος …YES SΙR Αλέξανδρος Παντελειός, αγανάκτησε από τις μαϊμουδιές της Δημοτικής Αρχής και του εγκεφάλου τους Μιχαλάτου, φθάνοντας στο τελευταίο Δ.Σ. να καταψηφίσει τον Βαλλιανάτο που είχε ψηφίσει πριν δύο χρόνια (!) και να αποχωρήσει με βαριές καταγγελίες (τις οποίες ο Θεόφιλος ούτε που διανοήθηκε να αντικρούσει …μόνο κάτι ψέλλισε στο Δ.Σ.) από την εκλογή των μελών των δύο Επιτροπών!

Ο δε Φόρτες, βλέποντας τους δύο συμβούλους του, να λειτουργούν απροκάλυπτα πλέον ως έμμισθοι συνεργάτες του Θεόφιλου και να κρέμονται από τα …χείλη και τα …εντάλματα του Ολιγάρχη, τον τελευταίο καιρό απέχει από τις …παραστάσεις του «θιάσου Μιχαλάτου», που εκτυλίσσονται στο Δημοτικό Θέατρο «Κέφαλος, κατά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γιατί τα λέμε τώρα όλα αυτά;

Γιατί τις τελευταίες ημέρες ο Μάκης Μονιάς, ο δήμαρχος Σάμης, «έβαλε τα γυαλιά» στον Ολιγάρχη συνάδελφό του δήμαρχο του Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο, επιλέγοντας να κυβερνήσει τον Δήμο του με συνεργασίες …«πάνω από το τραπέζι»!!!

Γιατί ο Μονιάς, θέλοντας να «βγει» ο Δήμος του μπροστά, με ανοιχτό μυαλό και σκέψεις και πέρα από κάθε προσωπικό του συμφέρον, κάνει συνεργασίες προγραμματικές και σε επίπεδο αρχηγών των Παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δίνοντάς στους ίδιους θέσεις ευθύνης και όχι στενοκέφαλα και με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον να καταχτά στα μουλωχτά την κυβερνησιμότητα του Δήμου, όπως ο Ολιγάρχης δήμαρχος Αργοστολίου που αντιμετωπίζει το Δήμο σαν ένα ακόμα …«μαγαζάκι του»!

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ

«ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ»

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΜΗΣ

Πρόεδρος λοιπόν του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης ο Παντελής Αμούργης, επικεφαλής της Παράταξης «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ» Αντιδήμαρχος με πλήθος αρμοδιοτήτων και κυρίως αντ’ αυτού (!) ο επικεφαλής της Παράταξης «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για την ΕΡΙΣΟ, την ΠΥΛΑΡΟ και την ΣΑΜΗ» Στέλιος Σπάθης, ο οποίος ας σημειωθεί είχε βγει πρώτος στον πρώτο γύρο με διαφορά από τον δεύτερο Μονιά σχεδόν …8 μονάδες.

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών το μέλος της Παράταξης (τρίτης σε ψήφους) «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΥΝΑΜΗ» με επικεφαλής τον Μιχάλη Γάκη, Σπύρος Σπαθής.

Και ακόμη, εντεταλμένος σύμβουλος για τα ΚΕΠ του Δήμου ορίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος της Παράταξης του Σπαθή, Παύλος Σκλαβούνος.

Και μια «λεπτομέρεια», που δείχνει και την διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων ανάμεσα στους δύο Δημάρχους.

Ο Θεόφιλος φωνάζοντας την ανασφάλειά του στους συνεργάτες του και την έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτούς, τους κάνει αντιδημάρχους για …ένα χρόνο, ενώ ο Μονιάς έκανε τους αντιδημάρχους του και μάλιστα και αυτούς που προέρχονται από τις άλλες Παρατάξεις μέχρι τέλους της δημοτικής περιόδου 31/12/2023!!!

Με την ευκαιρία να πούμε ότι αμφιβάλουμε αν στα 2½ χρόνια της δημοτικής περιόδου, ο Θεόφιλος έχει καλέσει σε κοινή σύσκεψη να συζητήσουν κάποιο θέμα τους επικεφαλείς των τεσσάρων Παρατάξεων της αντιπολίτευσης!!!