Σύσκεψη στην Αγία Ευφημία με τον γ.γ. Ναυτιλίας Μανώλη Κουτουλάκη

Ο βουλευτής Παναγής Καππάτος εξέδωσε χθες την ακόλουθη ανακοίνωση:

Σήμερα (2/2) βρέθηκα στην Αγία Ευφημία όπου έγινε διευρυμένη σύσκεψη με αφορμή την άφιξη του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη, με τον οποίο και ταξίδεψα σήμερα από την Αθήνα.

Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Σάμης κ. Μάκης Μονιάς, ο Πρόεδρος της ΤΚ Αγίας Ευφημίας κ. Παναγής Ζαφειράτος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταύρος Τραυλός, ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος με την ιδιότητα του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης κ. Παντελής Αμούργης και οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Σάμης Στέλιος Σπαθής και Σπύρος Σπαθής, ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΛΣ κ. Ευρυβιάδης Σαπουνάς και ο Λιμενάρχης Κεφαλονιάς κ. Θανάσης Σιούτης.

Συζητήθηκε η κατάσταση στην Αγία Ευφημία, ιδιαίτερα στο λιμάνι και τη χερσαία ζώνη του, καθώς και τα επόμενα βήματα μετά την χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) με 1.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση του λιμανιού.

Επίσης, συζητήθηκε η αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού και της ευρύτερης λεκάνης της Πυλάρου, με δεδομένη τη χρηματοδότηση από το ΥΝΑΝΠ της μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας Πυλάρου με 1.600.000 ευρώ, καθώς και των έργων που προχωρά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Δήμος Σάμης.

Στην ευρύτερη περιοχή της Πυλάρου ξεκινούν, επιπλέον, τα έργα για τη γέφυρα του Χειμωνικού και η αποκατάσταση και ενίσχυση του δρόμου του Μύρτου.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι η επόμενη μέρα και η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, θα βρει την Αγία Ευφημία και την Πύλαρο θωρακισμένες. Με υποδομές πολύ πιο ισχυρές να αντέξουν τα πλημμυρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές που θα εμφανιστούν στο μέλλον. Η συμβολή του ΥΝΑΝΠ, ήταν καθοριστική ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι.

Ο κ. Κουτουλάκης μας ενημέρωσε επίσης για το σχεδιασμό του ΥΝΑΝΠ για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, στον τομέα των λιμενικών έργων. Μετά τη εξασφάλιση χρηματοδότησης 2.500.000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών για το λιμάνι Αργοστολίου, το βάρος θα δοθεί στα λιμάνια Σάμης και Πόρου, ενώ ως νέα έργα έχουν επιλεγεί από το ΥΝΑΝΠ, οι παρεμβάσεις στις Φρίκες και την Πεσσάδα.

ΠΑΝΑΓΗΣ ΚΑΠΠΑΤΟΣ

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης