Nα σταματήσει η απαράδεκτη δίωξη στους σεισμόπληκτους των Εργατικών Κατοικιών Ληξουρίου

Ανακοίνωση καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς Ιθάκης για τη δίωξη στους κατοίκους των εργατικών κατοίκων Ληξουρίου.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες,

Με την επίκληση του μισού σχεδόν ποινικού κώδικα, σέρνονται ως κατηγορούμενοι σε δίκη από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κεφαλονιάς, αρκετοί συνάδελφοι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και μικροϊδιοκτήτες των τσακισμένων από τους σεισμούς του 2014  εργατικών πολυκατοικιών. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι  «….παρέλειψαν να προβούν στην άρση της επικινδυνότητας των ανωτέρω ακινήτων, και δη στην άμεση κατεδάφιση αυτών,…..παρότι τους κοινοποιήθηκαν τα…πρωτόκολλα αυτοψίας επικίνδυνα ετοιμόρροπου κτίσματος της ΥΑΣ …».

Το Δ.Σ. του ΕΚΚΙ καταδικάζει το παραπάνω γεγονός αφού καθιστά τους ίδιους τους σεισμόπληκτους των εργατικών κατοικιών από θύματα σε θύτες και από κατήγορους σε κατηγορούμενους. Τονίζει επίσης ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν πρόκειται για μια απλή νομική διαδικασία ή ένα νομικό ζήτημα, αλλά αντικειμενικά μετατρέπει το σοβαρό πολιτικό πρόβλημα της προκλητικής εγκατάλειψης των σεισμοπλήκτων και των τσακισμένων υποδομών από τις κυβερνήσεις και την τοπική διοίκηση (Δήμο και Περιφέρεια), σε ζήτημα προσωπικής ευθύνης των σεισμοπλήκτων.

Αντικειμενικά η συγκεκριμένη δίωξη, εκτός του ότι κατασκευάζει ενόχους, ξεπλένει την ευθύνη κράτους και τοπικής διοίκησης  για την εγκληματική τακτική τους να αφήνουν 5 και πλέον χρόνια τώρα, μια σειρά σεισμόπληκτες υποδομές να απειλούν καθημερινά τη ζωή και την ασφάλεια, κατοίκων, εργαζομένων, μαθητών- εκπαιδευτικών, επισκεπτών κ.α. Με πρόσχημα τη γραφειοκρατία και με δαιδαλώδεις διαδικασίες και κωλυσιεργίες, δεν χρηματοδοτούν και δεν ξεμπλοκάρουν τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων και χαρακτηρισμένων «κόκκινων» κτιρίων. Μεταξύ αυτών είναι και σχολικές εγκαταστάσεις όπως το ετοιμόρροπο και επικίνδυνο Μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου που βρίσκεται στο χώρο που προαυλίζονται μαθητές και καθηγητές σε μηδενική απόσταση. 

Όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) μέχρι σήμερα και όλο αυτό το διάστημα, υλοποιώντας την πολιτική κατεύθυνση της Ε.Ε. «κόστους- οφέλους»,  αντί να κατεδαφίσουν όλο το συγκρότημα των εργατικών κατοικιών και με κρατική ευθύνη να κατασκευάσουν νέες ασφαλείς και σύγχρονες, με διάφορες δικαιολογίες  και προφάσεις, μεθόδευσαν να προχωρήσουν στον χαρακτηρισμό 38 διαμερισμάτων κατοικιών ως κατεδαφιστέων (κόκκινα) και 16 διαμερισμάτων ως επισκευάσιμων (κίτρινα).. Αλλά ακόμη και για την διαδικασία κατεδάφισης του συγκεκριμένου συγκροτήματος (εκκρεμεί και για πολλές ακόμη άλλες κατασκευές), καμιά ευθύνη δεν έχουν οι σεισμόπληκτοι των εργατικών κατοικιών αφού αυτή βρίσκεται στην φάση του προσυμβατικού ελέγχου προκειμένου να αναλάβει επιτέλους την υλοποίησή της συγκεκριμένος εργολάβος.

Το ΕΚΚΙ όπως και η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς εξαρχής είχαν αποκαλύψει όλα τα κωλύματα όπως την κατάργηση του ΟΕΚ, τη διάλυση της ΥΑΣ και του ΤΑΣ, την ψήφιση ειδικής ρύθμισης ( ΦΕΚ 455) για να μηδενίσει τις αποζημιώσεις κ.α. ενώ, είχε προβάλλει την ανάγκη για δημιουργία Δημόσιου Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Προστασίας και την πάγια διεκδίκηση του εργατικού λαϊκού κινήματος για ασφαλή εργατική κατοικία, ως κοινωνικό δικαίωμα. Είχαν μπει μπροστά στις διεκδικήσεις για επιδότηση ενοικίου, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μέριμνα για τους σεισμοπαθείς κλπ. Κάτω από αυτήν την παρέμβαση ο τότε αρμόδιος υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης, ενώ καταρχάς πρόβαλε την γραμμή «κατοικία-ατομική ευθύνη», στην συνέχεια αναφερόμενος στις εργατικές κατοικίες του Ληξουρίου στην βουλή παραδέχτηκε, σηματοδοτώντας έτσι την κρατική ευθύνη, ότι «…η κατάρρευσή τους έγινε με τέτοιο τρόπο που έδειχνε ότι η κατασκευή τους ήταν εξαιρετικά κακή, ότι 50 οικογένειες έμειναν άστεγες, και ότι υπάρχει κυβερνητική πρόθεση να τις χτίσει το δημόσιο (ως συγκρότημα κατοικιών και όχι ως μεμονωμένες κατοικίες), αφού υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση…».Στην ίδια επιτροπή από τότε μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις αθέτησαν αυτές τις υποσχέσεις και επανέφεραν την ατομική ευθύνη των σεισμοπλήκτων και μάλιστα διώκονται γι αυτό.

Το Δ.Σ. του ΕΚΚΙ με βάση τα παραπάνω απαιτεί:

  1. Εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε δίωξη των συναδέλφων μας
  2. Στέγη για το λαό και τα παιδιά του ως καθολικό δικαίωμα και κρατική ευθύνη

Στα πλαίσια αυτά  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ εδώ και τώρα με ευθύνη του κράτους και του Δήμου:

n Όλες οι εργατικές κατοικίες να κατεδαφιστούν άμεσα και να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης όλης της περιοχής  με όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και τεχνικές. Με fast track  διαδικασίες, να παρακαμφθούν και να διευθετηθούν  οριστικά τα όποια νομικά, ιδιοκτησιακά ή άλλα πολεοδομικά – χωροταξικά ζητήματα.

n Να προβλεφθούν κοινόχρηστοι χώροι όπως πολιτιστικό κέντρο, πλατεία, ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου των κατοικιών με φύτευση δέντρων κλπ.

  • n Να συνεχιστεί η επιδότηση ενοικίου σε όσους το δικαιούνται μέχρι να παραδοθούν τα νέα κτίρια στους δικαιούχους.
  • n Κατάργηση των χαρατσιών και του ενιαίου φόρου ακινήτων για τους πληγέντες.
  • n Απαγόρευση των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και ουσιαστική ανακούφιση από τα δυσβάσταχτα δάνεια.

Η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια, ούτε εμπόρευμα, όπως συμβαίνει στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος Γ. Γαβρίλης
Ο Γεν. Γραμματέας Γ. Βαλεντής